Dilimizde yanlış kullanılan birçok kelime bulunmaktadır. Anlamlarının bilinmesiyle ve doğru yazımlarının bilinmesiyle kelimeleri doğru kullanmak mümkündür. Bu kelime genelde gene olarak yanlış kullanılsa da TDK'ya göre doğru yazımı yine'dir. Yine kelimesi yeniden, bir daha anlamlarında kullanılmaktadır.
Aynı şekilde her alanda kullanımı söz konusu olan bir kelime türüdür. Yinede kelimesinin doğru yazım şekli yine de olarak bildiriliyor. Bu kelimedeki de eki ayrı yazılmalıdır.
Eski Türkçede ''yene'' ve ''gene'' şeklinde yazılan ''yine'', tekrar, bir defa, bir daha anlamına gelir. De bağlacı ile birlikte kullanıldığında ise bununla birlikte, bunun yanı sıra ve rağmen demektir.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
İlgili 17 soru bulundu
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
"Verip de" ifadesinde de dahi anlamına geldiği ya da bağlaç olduğu için ayrı yazılır.
Gene de sözcüğünün TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı,'öyle olduğu halde, rağmen' anlamlarınagelmektedir.
En genel kullanılan anlamı, yine ve yeniden olarak ifade edilebilir. Ancak öyle olmasına karşın manasında da kullanılmakta olan bir kelimedir. Gene kelimesinin yine kelimesi ile aynı anlamda olduğu da söylenebilir.
2. Bu sözcüklerin kullanım ve yayılma alanları nelerdir? olurken, “gene” Batı Türkçesine ait bir şekil olarak tespit edilmiştir.
Dilimizde yanlış kullanılan birçok kelime bulunmaktadır. Anlamlarının bilinmesiyle ve doğru yazımlarının bilinmesiyle kelimeleri doğru kullanmak mümkündür. Bu kelime genelde gene olarak yanlış kullanılsa da TDK'ya göre doğru yazımı yine'dir. Yine kelimesi yeniden, bir daha anlamlarında kullanılmaktadır.
Lehine ifadesi olumlu bir sözcüktür. Lehine sözcüğünün zıttı ve olumsuzu olarak aleyhine ifadesi kullanılır.
Bu kısaltmaya ek geldiğinde genel olarak kesme işareti ile ayırmak gerekir. TDK'ye yazımı genel olarak karıştırılan bir kısaltmadır. TDK kısaltmasına yönelme eki gelirken TDK'ye şeklinde yazılması gerekir.
Ayrı yazılan 'de' ve 'da' cümleden çıkarılırsa cümlenin temel anlamı bozulmaz. Bunun için 'de'yi veya 'da'yı cümleden çıkarıp, cümleyi tekrar okuyun. Cümle anlamsız hale gelmiyorsa, ayrı yazılır. Örnek: Ayşe de kitap okuyor → Ayşe kitap okuyor.
TDK BİRDE YAZIMI
Ek olarak birden fazla anlamına gelen bir de bağlacı ayrı yazılır. Türk Dil Kurumu'na göre bu bağlacın doğru kullanımı bir de şeklindedir. Bir de bana sor. Bir de şu var.
TDK'ya göre farz etmek kelimesinin doğru yazılışı "farz etmek"dir.
Sözcüğün türü zarf olarak belirtilmektedir. “gene” sözcüğünün karşılığı ise “yine” sözcüğüyle verilmek- tedir.
Bu kelime genellikle Gene şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Yine şeklinde olmalıdır.
Gine TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf,halk ağzında Gene, yine.
Gadr kelimesinden türetilmiş olan mağdur sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Gadr, haksızlığa uğramak anlamına gelir. Zorla ya da hileyle hakları gasp edilmiş ve zulüm görmüş olan kişi ya da topluluklar ise mağdur olarak nitelendirilir.
Genk, Belçika'nın Limburg vilayetine bağlı bir kent ve belediyedir. Flamanlar bölgesinin en önemli sanayi şehirlerinden biridir. Anvers ve Liège arasında yer alır.
sıf. (< gir-gin) Herkesle çabucak ahbap olan, sokulgan (kimse).
Kelimenin doğru yazılışında ek her zaman ayrı olmalıdır ve kelime de ben de şeklinde yazılmalıdır. Genellikle birçok kişi bu kelimeyi yazarken bende şeklinde birleşik yazar fakat bu kullanım Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre yanlış bir yazımdır. Eğer ben de yerine bende yazarsanız yanlış bir yazım yapmış olursunuz.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
TDK'ya göre Hem de sözcüğü ayrı olarak yazılmaktadır. Kelimenin diğer yazım şekilleri yanlıştır. Lütfen Türkçemizi düzgün kullanmaya özen gösterelim. Doğru kullanımı “Hem de”şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri