Kireç ve su lekeleri, asitli temizleyicilerin yardımıyla temizlenebilir. Lekelerin olduğu bölgeye asidik temizleyici uygulayın. Asidik temizleyici, bulaşık deterjanından daha fazla etki gösterir, ancak bu sürece dikkat etmelisiniz.
Elbise veya gömlekteki pis bir noktayla uğraşıyorsanız biraz Persil deterjan uygulayın ve hafifçe ovarak lekeye yedirin. Yıkamadan önce birkaç dakika yerleşmesini bekleyin. Giysi tamamen sert su lekeleriyle kaplıysa, Persil deterjanla soğuk suyu karıştırın ve giysiyi en az iki saat bu karışıma batırın.
Sirke, sert su lekeleriyle mücadele etmekte inanılmaz bir yeteneğe sahip; güvenli ve tamamen doğal bir ev temizleyicisi. Bir sprey şişesine biraz sirke dökerek su lekesi olan yüzeylere püskürttükten sonra yaklaşık 15 dakika bekleyerek birçok zemindeki lekelerden kurtulabilirsiniz.
Beyaz sirke ve karbonat karışımı etkili bir temizleyici olabilir. Karışımı cama sürün ve 20 dakika bekletin. Ardından su ile ovarak durulayın. Sirke ile temizlediğiniz duşakabininiz parlak ve tertemiz görünecektir.
Limon suyu: Limon suyu da kurumuş kireç lekelerini çıkarmak için etkili bir yöntemdir. Bir limonun suyunu sıkın ve lekenin üzerine dökün. Yaklaşık 10-15 dakika lekeyi bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
İlgili 27 soru bulundu
Bu noktada sade su yerine deterjanın üzerini sirkeli ya da limonlu su ile ıslatarak temizlemek daha etkili bir çözümdür. Özel olarak kireç için üretilmiş olan deterjan ya da temizlik malzemelerini kullanarak da temiz bir sünger ya da bez yardımı ile kireç lekesini temizlemek mümkündür.
Evinizde bulunan limonu yarıya bölerek musluğunuzu çok sert olmayan hareketlerle temizleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra limon suyundan faydalanmak da mümkün. Birkaç damla limon suyunu suyla karıştırarak da kireçler üzerine kullanabilirsiniz. Bu sayede musluklarınız kireçli görüntüden kurtulacaktır.
Duşakabindeki kireç ve su lekesini çıkarmak için, öncelikle ortamın pH değerini dengede tutmak gerekir. Bunun için, karbonatlar ve sirke çözeltisi kullanmak en etkili yöntem olacaktır. Karbonatlar ve sirke, duşakabin lekelerini tümden ortadan kaldırmada oldukça başarılıdır.
Bulaşık deterjanı ve sirke! Bir püskürtücü şişenin içine 1 ölçek bulaşık deterjanı ve 4 ölçek sirke ekleyip, çalkalayın. Oluşan karışımı duşakabinin yüzeyine sıkın ve bir kaç saat bekleyin. Bir kaç saat sonra hala karışıma ihtiyaç duyan bir görüntü varsa işlemi tekrarlayıp, yine bekleyin ve ardından durulayın.
Sirke, çamaşır suyu, karbonat, limon suyu gibi ürünler mikropları öldürür ve temiz bir görünüm verir. Sabun lekelerinin yanı sıra kireçli lekeleri temizlemek için de beyaz sirke kullanabilirsiniz. Bir bezi seyreltilmemiş beyaz sirke ile ıslatmanız ve birkaç dakika bırakmanız yeterlidir.
Bir kabın içinde bir ölçü su ile bir ölçü karbonatı karıştırın. Kıvamlı bir karışım elde etmeniz gerekiyor. Elde ettiğiniz karışımı lekenin üzerine sürüp bir süre bekleyin. Ardından yüzeyi temiz bir bezle silin.
Çoğunlukla tuvalet alanında kullanılan çamaşır suyu, tavanlarınızda oluşan su lekesi ve tavandaki küfleri temizlemek için yeterli olacaktır. Tavanı temizleme işlemine başlamadan önce hafif nemli bez ve çamaşır suyu ilave edildiğinde tavandaki kirlerden eser kalmaz.
Fayans, banyo ve cam yüzey temizliklerinde 1 litre suya 100 ml (1 çay bardağı) Porçöz Pas ve Kireç Çözücü ekleyip seyrelttikten sonra uygulayın. Cam ve benzeri yüzeylerdeki tadilat ve hafriyat kalıntılarını temizlemek için Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü doğrudan uygulayabilirsiniz.
SİRKE VE KARBONAT MUCİZESİ
Duş teknesine, küvete ve duşa kabine bu karışımdan bolca sıkın. Ardından bölgeyi iyice fırçalayın ve en az 1 saat boyunca bekletin. Beklettikten sonra tekrar fırçalayın ve sıcak su ile lekelerin olduğu bölgeyi durulayın. Bir süre sonra sarı lekelerin artık tamamen çıktığını göreceksiniz.
Türkiye'deki çoğu evde, beyaz lekelerin görüldüğü küvetler ve fayanslar, cam duş kapıları, duş başlıkları, armatürler ve lavabolar üzerinde sert su kireçli bir mineral birikintisi bırakır.
En iyi kireç sökücülerden birisi olan sirkenin 1 gece bekletilmesinin ardından fırça ve soğuk su ile kireçlerin kolayca çıktığı görülüyor. Asitli yapıya sahip olan sirkenin karbonat ile beraber uygulanması da mümkün oluyor.
Duşakabin temizliği su lekeleri, kir birikintileri ve yağ oluşumlarını ortadan kaldıracaktır. Doğal bir temizlik için karbonat ve sirke gibi ürünler kullanabilirsiniz. Ancak temizlik ürünleriyle duşakabin temizliği yapmak istiyorsanız, temizlik losyonu, krem temizleyiciler ya da kireç sökücüler işinizi görecektir.
Bulaşık deterjanı ve sirke: Bir sprey şişesinin içerisine, eşit miktarlarda sirke ve su koyun. Bu karışıma, bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı ekleyin. Çözeltinin oturması için yaklaşık 15 dakika kadar bekletin. Hassas yüzey temizleme bezi ya da sünger kullanın.
Çamaşır deterjanı cam temizlemek için çok etkilidir. Bunun için sıcak suyun içerisine çamaşır deterjanı ekleyin ve erimesini sağlayın. Daha sonra duşa kabin camını silin ve 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra su ile durulayın.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Bulaşık sıvısı ve beyaz sirke
Camlarda lekeye sebep olan şey aslında sudaki minerallerdir. Sİrke ile bunları biraz baskılayarak kireç lekelerini uzaklaştırırız. Bir tas ılık suya sıvı bulaşık deterjanı ve beyaz sirke eklemeni hem parlaklık verecek hem lekesiz bir temizlik elde etmeni sağlayacaktır.
Sirke solüsyonunu cama püskürt ve 2-3 dakika beklettikten sonra hav bırakmayan, kuru bir bezle ya da kâğıt havluyla sil. Kireçli su lekelerini su bardaklarından ve diğer küçük bardaklardan çıkarmak için, lavaboyu yarı yarıya sirke ve suyla doldur ve bardakları solüsyonda birkaç saat beklettikten sonra iyice durula.
Hatta suyun kaynatılmış olması demek içerisinde bulunan kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç haline dönüşerek çöker. Bu işlem sırasında sudaki mineralde ortadan kalkmış olacaktır. Uzmanların araştırmalarına göre kaynatma işlemi sırasında sudaki ağır metaller ve klor ortadan kalkmaz.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
Karbonat sirke Etkili doğal temizlik malzemelerinden biri olan karbonat ile sirke kireç temizlemede oldukça başarılı. 1 su bardağı sirke ile 1 paket karbonatı kireçli çaydanlık içine dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ve kaynamasını bekleyin. Kireçler kısa süre içerisinde çözülecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri