Ülkemizde kurusıkı silah satışı ve satın alımı şartları belirli oranlarda serbest olsa da kurusıkı silah taşıma şartları kriterlere bağlanmıştır. Kurusıkı silahlar araç, ev, işyeri gibi kapalı mekanlarda bulunduralabilirken, kişinin üzerinde taşıması kanunen suçtur ve yasaktır.
Kuru sıkı tabanca hobi amaçlı olduğu için üzerinizde yada aracınızda taşımanız mümkün değildir. Yani taşıma ruhsatlı silah gibi istediğiniz yere sizinle beraber götürülmesi mümkün değildir.
Taşıma eyleminin tespiti halinde 5729 sayılı Kanun'un 4/2 madde hükmü gereğince; 500 TL idari para cezası verilir. Ayrıca bu silahların mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.
Kurusıkı silahlar ruhsatla kullanılır ve satın alınır. Ancak ruhsatları, gerçek silahlarda olduğu gibi zorlu şekilde alınmaz. Kurusıkı silah alabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak ve sabıka kaydının temiz olması gerekmektedir. 18 yaşından küçüklerin kurusıkı tabanca kullanması kesinlikle yasaktır.
Silahın arabada bulundurması diye bir şey söz konusu değildir.
İlgili 40 soru bulundu
Sonuç ta bunlar hobi amaçlı kullanılan ve sürekli ihtiyaç duyulmayan bir şey olduğu için üzeride taşımak da yasaklanmıştır. Bu yüzden kurusıkı silah üzerinizde belinde taşınması yasal olmamakla birlikte koşullarının oluşması durumunda tehdit suçuna bile vücut verebilmektedir.
Kurusıkı tabanca almak isteyen kişilerin öncelikle Adli Sicil kaydını alması gerekmektedir. İnternetten kolay bir şekilde alınabilen Sicil Kaydı ile tabancanın alınacağı bayiye gidilir ve silah alınır. Daha sonra alınan silah ile beraber 1 ayı geçmeden ilgili Amirliğe gidilerek silahın kaydettirilmesi gerekmektedir.
Silah Ruhsatları verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. 5 Yıl sonunda yenilenmesi gerekmektedir. Müracaat esnasında getirilen evrakların geçerlilik süresi 6 aydır.
Kurusıkı tabanca almak için ilk olarak adli sicil kaydı ve iki adet vesikalık fotoğraf ile birlikte ilçe emniyet müdürlüğüne gitmelisiniz. İlçe Emniyet Müdürlüğüne kurusıkı tabanca almak istediğinize dair dilekçe vermeniz gerekiyor. Kurusıkı tabanca dilekçe örneği yazının devamında paylaşılmıştır.
Emniyetten aldığınız satın alma belgesi ile size en yakın av malzemeleri dükkanına giderek kurusıkı tabanca satın alabilirsiniz. Tabancanızı satın aldıktan sonra kurusıkı tabanca ruhsatı çıkarmak için işlemleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Kısaca evet kurusıkı tabanca ruhsat gerektirir.
Kurusıkı silahlar ile bitişik ve bitişiğe yakın mesafeden yapılan atışlarda çok ciddi sonuçlar doğurabilen yaralanmalar olabilir. Özellikle kafa, boyun ve göğüs bölgesinde oluşan yaralanmaların ölümcül olabileceği bildirilmiştir (2).
Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Yönetmelik de 02.05.2008 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak aynı tarihte yürürlüğe girmiştir. Kurusıkı Tabanca satışları 5729 sayılı kanun hükümlerine göre sabıka kaydı olmadan yapılmamaktadır.
*2023 yılı itibariyle 5729 Sayılı Kanun 4/2 maddesine istinaden 5.252 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Trafik cezaları, vergi dairesine, bankaya veya PTT'ye ödenebilir.
Genel olarak ruhsatsız tabanca yakalatma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, vahim nitelendirilen ruhsatsız tabanca yakalatmanın cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapistir. Ayrıca ruhsatsız tabanca için 30 günden yüz güne kadar adli para cezası uygulanır. Bu miktar günlük 20 TL olarak belirlenerek hesaplanmaktadır.
Taşınmasına izin verilen ruhsatlı silahı; park, meydan, cadde ve sokak gibi herkesin girebilme imkanının olduğu yerlerde başkaları tarafından kolayca görülebilecek şekilde taşıyan kişiye 200 lira idari para cezası verilecek.
Ruhsatsız Silah Satın Alma, Bulundurma, Taşıma Suçu (6136 Sayılı Kanun Md. 13) Kanuna aykırı olarak ruhsatsız silah veya bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan, bulunduran kişiler bu kanun uyarınca cezalandırılır. Cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
"Vefat eden kişilere ait ruhsatlı silahın, tebligat tarihinden itibaren mirasçılarının tamamının muvafakati ile altı ay içinde başvurulması halinde talepte bulunan mirasçısına veya üçüncü bir kişiye devri sağlanır.
Söz konusu eylem kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlike olacak biçimde ya da korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme suçu oluşturmaz; Kabahatler Kanunu kapsamında idari para cezası yaptırımı gerektirir.
Eskiden sadece adliyeden alınabiliyorken günümüzde e-devlet üzerinden alınabilmektedir.
Kurusıkı Silah Alma İçin Yaş Sınırı Nedir? Kurusıkı tabancayı almak için ilk önce 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. 18 yaşından küçüklere kurusıkı satışı kesinlikle yasaktır.
Rus silah üreticisi Kalaşnikof, ruhsat sahibi herkesin silah mağazalarından serbestçe satın alabaileceği "sivil odaklı" AK-12 modelinin yeni versiyonu AK TR-3'ün satışına Ağustos ayında başlanacağını duyurdu. Silahın satış fiyatının 1100 dolar civarında olması bekleniyor.
c) 29/7/2003 tarihli ve 4959 sayılı Topluma Kazandırma Kanunu uyarınca teslim olan veya güvenlik kuvvetlerine yardımcı oldukları için koruma altına alınanlara, ç) Güvenlik korucusu olanlar ile emekli güvenlik korucusu olanlara, talepleri halinde silah taşıma ruhsatı verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri