Kurutulmuş dut yaprağı faydaları arasında sindirime yardımcı olması, cilt ve saç sağlığını desteklemesi yer alır. Dut yaprakları antioksidan özellikleriyle bilinir. Mide sorunlarına yardımcı olmak için ve Çin tıbbında diyabet ve karaciğer sorunlarını tedavi etmek için kullanılır.
Dut yaprağı çayı geçmişten günümüze ateş düşürücü olarak kullanılmaktadır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Ödem atmaya yardımcıdır. Egzamaya karşı etkili olduğu bilinmektedir.
Kaynadıktan sonra suyun içerisine dört adet kurutulmuş dut yaprakları eklenir. Bu şekilde yaklaşık olarak iki saat boyunca demlenme sağlanır. Demlenme gerçekleştikten sonra elde edilen çay, sabah ve akşam olmak üzere günde iki bardak içilir.
Bağırsağın işlevini düzenler. İçerdiği yüksek oranda C vitamini sayesinde soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların tedavisinde destekleyicidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek oluşabilecek hastalıklara karşı korur. Cildin nemlenmesi ve gençleşmesi bakımından oldukça önemli bir yeri vardır.
İlgili 39 soru bulundu
B vitamini açısından zengin bir içeriğe sahip olan dut kurusu vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlar. Potasyum sayesinde kan basıncını düzenler ve kalp sağlığını korumada etkilidir. İçeriğindeki demir, anemi gibi kan bozukluklarını önler.
1 litre suyu kaynatın. Ardından 3 ya da 4 adet kurutulmuş dut yaprağını kaynar suyun içine atın. Yaklaşık 2 saat ağzı kapalı bir şekilde bekletin. Demlenen dut yaprağı çayını her sabah kahvaltıdan önce ya da akşam yemekten önce aç karnına tüketebilirsiniz.
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Dut yaprağından elde edeceğiniz çayı günde 2 bardaktan fazla tüketmeniz durumunda, mide sancıları veya kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Cildinize devamlı sürmeniz durumunda, bazı tahriş durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşırı şekilde tüketim, kusma gibi sorunlara neden olabilir.
Aynı zamanda dut yaprağı çayını sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yemeklerden önce tüketmek gerekir.
Kaynayan suyun içerisine 4 adet kurutulmuş dut yapraklarını ekleyin. Bu şekilde yaklaşık 2 saat boyunca demlenmesini sağlayın. Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz.
Dut yaprağının da çay olarak tüketilmesi zayıflamada yardımcı bir takviye olabilmektedir. Dut yaprağı çayı metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır ve yağların yakılmasında oldukça etkilidir. Bu sebeple zayıflama konusunda yarar görmek istiyorsanız yemeklerden önce bir bardak içmeniz fayda sağlayacaktır.
DUT YAPRAĞI NASIL KURUTULUR? İçerisinde pek çok vitamin ve mineral bulunan bu yaprağı Mayıs- Ağustos aylarında topladıktan sonra evinizde ya da dışarıda gölge bir alana sererek kurutabilirsiniz. Kurutma sırasında yaprakların tek tek ve özenle dizilmesi çok önemlidir.
Taze dut yaprağı çayı soğuk algınlığına ve özellikle bronşit tedavisinde etkili bir çaydır. Öksürüğü keser ve boğazdaki acıyı hafifletici etkisi vardır. Sabah ve akşam yemeklerinden önce birer bardak içilmesi önerilen taze dut yaprağı çayı faydaları: Ödem attırıcı özelliği vardır.
Lif içeriği, aynı zamanda kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde ve enfeksiyona bağlı hastalıklardan korunmada etkili olabilir. Dut meyvesi; başta C, E, K vitamini, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve demir olmak üzere vitamin ve mineral yönünden de çok zengindir. C vitamini, cilt sağlığı ve onarımı için önemlidir.
Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için.
Dut yaprağında mineral olarak kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum bulunur. Ayrıca C Vitamin açısından da zengindir (% 0.1-0.2). Folik asit (B9), B1 ve D vitaminini de içermektedir.
7. Sindirimi Düzenler
Hem dut meyvesi hem de dut yaprağı sindirimi düzenlemeye yardımcı olur. Özellikle de karın bölgesinde oluşan ve aniden gelişen kramplara ve kabızlık sorunun giderilmesinde etkili olur. Ödem attırıcı bir çay olan dut yaprağı, aynı zamanda idrar söktürücü özelliğe sahiptir.
Dut yaprakları cilt beyazlatmada ve leke gidermede etkili olduğu için kozmetik preparatlarda tercih edilir.
Kuru dutun faydaları Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından devamlı ele alınmaktadır. Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır.
Toplam 25 gün uygulanır. Dikkat: Şeker hastalarının kan şekerini yükselteceğinden dolayı, beyaz dut kurusu kürünü uygulamamaları gerekir. İltihap için yapılan dut kurusu kürü 3 yaş ve üzeri uygulanması önerilmektedir.
Yarım litre kadar klorsuz suyu kaynatın. İçerisine bir avuç yani 5-6 yemek kaşığı kadar beyaz dut kurusunu atın. Kısık ateşte 6 dakika kadar kaynatmaya devam edin.
Taze dut yaprakları temiz ve hastalıklı olmayan ağaçlardan toplandıktan sonra üzerlerindeki kir, toz temizlenir. Yaprakları üst üste gelmeyecek şekilde geniş bir alana yayılmalıdır. Direkt güneş ışığına maruz bırakmadan, aydınlık bir ortamda kurutma işlemi gerçekleştirilmelidir.
Bunların yanı sıra beyaz dut kurusunun faydaları şunlardır: Vücuttaki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Kansızlığa karşı etkilidir. İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki ödemi atar.
Soğuk algınlığı, öksürük, boğaz enfeksiyonunda kuru dut iyileşmeye destek olur. Kalp ve damar sağlığını korumada, riskleri önlemede kuru dut müthiş bir destekleyicidir. Kan sağlığını korumaya, kanı temizlemeye, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olan kuru dut, düzenli tüketildiğinde kalbi destekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri