Tiyatro sözlüklerinde doğaçlama şu şekilde tanımlanmaktadır: daha önceden belli bir sahne saptaması olmaksızın anında oyun oynama.
Doğaçlama ya da tulûat; oyuncunun, konuya bağlı fakat metne bağlı kalmadan, içinden geldiği gibi konuşması ve davranmasıdır. Oyuncunun doğaçlama anında sunduğu hareketler ve sözler, spontan bir biçimde ortaya çıkar.
Doğaçlama, içe doğan, belli bir anda içten geldiği gibi oluşan anlamında kullanılmaktadır. Peki, o zaman kurgu ile ya da teknikle ne gibi bir ilgisi olabilir? Doğaçlama, insanın kendini duygularına kaptırıp içinden ne geliyorsa onu yapması, bağırıp ağlaması, sahnede kendini yerden yere atması değildir.
Çünkü amaç; sonuç elde etmek olduğu için, yaratıcılığı engelleyen nedenleri saptamak ve nedenlerini irdelemek gerekmektedir. Doğaçlama türleri olarak; beden doğaçlamaları, pandomimle doğaçlama, konu doğaçlamaları ve olay-öykü doğaçlamaları kullanılmaktadır.
Pedagojik drama olarak da adlandırılan eğitici dramada, sözel ya da sözsüz, kendiliğinden gelen davranışlar taklit yolu ile temsili bir şekilde ifade edilir ve canlandırılır. Her eğitim konusunda kullanılan bir tekniktir.
İlgili 22 soru bulundu
Bir eğitim yöntemi olarak yaratıcı dramada kullanılan teknikler şunlardır. “Doğaçlama, kalıpları önceden belirlenmeksizin ve belli düzenleme işlemlerine bağlı kalmaksızın hayal gücüne dayalı bir şekilde özgür yaratma eylemi olarak kendini göstermektedir” (Hodgson 1981, Çebi 1983).
Dramanın özü doğaçlamalara dayanmasıdır. Bu yüzden de, eğitmenler tarafından rol oynama tekniklerinin iyi bilinmesinde fayda vardır. Aşağıda çok kullanılan doğaçlama formları birer ikişer uygulama örneği verilerek özetlenmiştir.
Doğaçlama; beden, uzam ve tüm insani kaynakları kullanarak, bir düşüncenin, durumun, karakterin (hatta belki bir metnin) tutarlı ve anlaşılır fiziksel ifadesini, tüm çevresel uyaranların etkilerini de katarak, spontan (şimdi ve burada) bir şekilde yaratmaktır.
Özgür yaratma eylemi olarak da tanımlanabilen doğaçlama, önceden belirlenmeksizin herhangi bir durum ya da nesne ile ilgili olarak, anında, kendiliğinden (spontane) canlandırmanın yapıldığı tekniktir. Doğaçlama süresince ortaya çıkanlar, başkası tarafından yeniden ve aynen yinelenemez (Öztürk, 2007: 129).
Doğaçlamayı tanımlayan, kompozisyonu olmaması değil, daha ziyade kompozisyonunun âna adanmışlığıdır. Bir bakıma doğaçlama, sesin âna vurduğu damgadır. Doğaçlama, yapısız bir müziğin değil, oluş hâlinde olan bir müziğin ifadesidir.
Tulûat tiyatrosu, olay örgüsü bilinmekle birlikte bir metne dayanmayan ve doğaçlama olarak oynanan bir sahne sanatı. Tuluat tiyatrosu, geleneksel orta oyununun sahnelerde sergilenmesi ve Batılı anlamdaki tiyatro ile karışmasından meydana gelen bir tiyatro dalıdır.
Oyuncuların takımlara ayrılıp birbirleri ile "Müsabaka" etmesi mantığına dayanır. Bir birbirinden farklı turlar (round) doğaçlama olarak oynanır. Her turun kendine özgü önceden belirlenmiş kuralları bulunmaktadır. Bir Tiyatro Sporu gösterisinin en temel özelliği seyircinin aktif katılımının sağlanmasıdır.
İroni (Eski Yunanca: eironeía), söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir. Söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi hedefler. Mizahtan farklı olarak, ironi daha eleştirel yaklaşır.
Doğaçlama Konuşmak
Hemen bir örneğe girin, bir Driver bulun (Driver: Anlatılan konunun içinden seçilen bir kelime ile diğer yan konulardan bahsedilmesi böylece anlatımı zenginleştirip sonrasında bir başka kelime seçerek, onunla aynı konuya dönüş sağlamak ve konuyu toparlamak olarak açıklanabilir.)
Drama tekniği ile öğrenciler hangi durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini yaşayarak öğrenirler. Problem çözme ve iletişim kurma yeteneğini geliştirir. Bu teknik bilinen en eski öğretme tekniklerinden birisidir. Bu teknik, tek taraflı olmayıp hem oyuncuya hem de seyirciye yöneliktir.
Drama, bir olayın, düşüncenin bir amaca yönelik olarak tiyatro tekniğiyle sahnelenmesine denir. Oyuncuların canlandırdığı kurgusal bir sanat olan drama, her çeşit tiyatro unsuru içerisinde yer alabilir. Drama, olabildiğince gözlem, canlandırma yeteneği, yaratıcı hayal gücü ve teknik bilgi gerektirir.
Elbette gerçek bir ses yok, gerçek bir konuşma da yok. Ancak zihninizde bu cümlenin canlanma biçimi, sanki gerçek bir ses size bir şey söylüyormuş gibi mi algılanıyor? İşte buna iç monolog (veya iç ses) adı veriliyor.
Yunanistan'ın kuzeyi, kuzeydoğusu, Selanik çevresi (Langaza, Drama, Kavala, Serez) ve Girit ile Rodos adalarında yaşayan Müslüman Türkler mübadele kapsamı içinde değerlendirilmişlerdir. Göçmenler Selanik'ten vapurlarla, trenle ve karayolu ile Anadolu'ya gönderilmişlerdir.
"- mış gibi yapmak" ve Kendiliğindenlik (Spontanite )
Yaratıcı drama çalışmalarında –mış gibi yapma süreci doğaçlama, rol oynama ve kendiliğindenlik ile eş zamanlı olarak yer alır.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Drama veya Dırama (Yunanca: Δράμα), Yunanistan'da Doğu Makedonya bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezidir.
Bu bakımdan yaratıcı drama kontrol altında, önceden tasarlanmış bir etkinlik olmalıdır. Eğitici drama ile yaratıcı drama arasındaki en önemli fark, eğitici dramanın amacının oyun yaratmak olmaması ve çocukların konuya eğitim amaçlı olarak katılmalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri