Soğuk yoğurt köpeklerde sindirim ve boşaltım sistemini bozarak ishale neden olabilir. Bazı köpekler süt ve süt ürünlerine karşı hassas olabilirler. Eğer köpeğiniz bu ürünleri yedikten sonra ishal vb. hastalıklar geçiriyorsa köpeğinize bu ürünleri vermemelisiniz.
Normalde yoğurt, köpeklerin midesinde birtakım hazım sorunları oluşturabilir ancak sürekli kusuyor ve zehirlenme belirtileri gösteriyorsa az miktar yoğurt verebilirsiniz. Şiddetli ishal ve kusma neticesinde yıpranan vücudu onarmada yoğurt etkili bir üründür.
Köpeğinizin kusması durduysa, her saat veya iki saatte bir tavuk veya balık ve pilav veya makarna gibi hafif, az yağlı pişmiş yiyeceklerden küçük öğünler (1-3 yemek kaşığı) yeniden verin. Sade pişmiş yumurta da vermeniz için uygun bir gıdadır. Yağlardan, süt ürünlerinden ve çiğ etlerden kaçınılmalısınız.
Köpeğiniz kusuyorsa atılacak ilk adım, ona yemek vermeyi kesmek ve bol miktarda taze suya erişimi olduğundan emin olmaktır. Köpeğiniz 8 saatten daha uzun süredir veya sık sık kusuyorsa veteriner hekime danışın. Köpeğiniz ishal olduysa yemek vermeyi kesmenize gerek yoktur.
Dehidrasyon öncelikli olarak giderilmesi gereken bir durumdur. Köpekte meydana gelen dehidrasyon seviyesine bağlı olarak rehidrasyon ve kan elektrolit denge tedavisi yapılması gerekir. Sonrasında ise enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik tedavisine başlanması tercih edilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Kustuktan sonra kişinin öncelikle dinlenmesi gerekir. Dinlenirken vücudun iyileşmesi desteklenir. Bu süreç içerisinde küçük yudumlar halinde su içilebilir veya elektrolit içeren içecekler tüketilebilir. Midenin dinlenmesi üzerine mide bir süre boş bırakılmalıdır.
Veterinerler, midesi bozulan evcil hayvanlara birçok şekilde yardım edebilirler. Köpeğinizin rahatsızlığına bağlı olarak verilecek tedaviler arasında bulantı veya ishal karşıtı ilaçlar, mide asidi giderici ilaçlar, damar yoluyla veya deri altına verilen sıvılar ya da kurtlara karşı ilaçlar olabilir.
Köpeğiniz beyaz ve köpüklü kusuyorsa, mide dönmesi(GDV) veya gastrointestinal problemlerden muzdarip olabilir. Bu durumlarda, kusmaya çalışıyor olabilirler ancak pek şansları olmayabilir. Bu acil bir durum olarak sınıflandırılır ve acil veteriner hekim müdahalesi gerekir.
5) Köpekler stres ya da anksiyete hissettiklerinde, bu durum onlarda mide bulantısı ve kusmaya sebep olabilir.
Köpeğim kusarsa ne yapmalıyım? İlk olarak yapmanız gereken şey önünden mamasını alarak kusmayı takip etmektir. 6-12 saat kadar mama verilmemesine rağmen köpeğiniz kusmaya devam ederse veteriner kliniğine götürmeniz gerekir.
Mide bulantısı ile beraber gelen kusma problemi için yoğurt tutucu bir görev görür. Doğal ya da taze bir kase yoğurt yiyerek mide bulantınızı dindirebilirsiniz.
Köpekte ishal ve kusma gibi belirtiler ilk ortaya çıktığında 1-2 saat mide ve bağırsakların dinlenmesi için bekleyin. Ardından kolay sindirilebilir, lif oranı yüksek, az yağlı yiyecekler yemesini sağlayın. Bunlar yoğurt, pirinç, kepekli makarna, patates, tavuk, balık gibi yiyecekler olabilir.
Uzmanlara göre köpeklere günlük periyotlarla verilebilecek yoğurt miktarı 2 – 3 yemek kaşığıdır. Yoğurdu köpeğe yedirirken oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz. Soğuk yoğurt köpeklerde sindirim ve boşaltım sistemini bozarak ishale neden olabilir. Bazı köpekler süt ve süt ürünlerine karşı hassas olabilirler.
Yoğurt, sindirim sağlığını geliştirmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek faydalı canlı bakteriler içerdiğinden köpekler için iyi bir probiyotik kaynağı olabilir.
Üşütmeye bağlı ya da aşırı kar yiyen köpeklerde sindirim sistemi rahatsızlıkları şekillenebilir. Kusma, ishal, iştahsızlık, dışkıda kan, vücut ısısında artış gibi belirtiler gözlemlenebilir.
9) ÇOK MİKTARDA VE HIZLI MAMA TÜKETİMİ: Aç kalmış ya da obur köpeklerde birden çok miktarda besinin hızlı tüketilmesi de sindirim sisteminin kusma refleksini uyarabilir. Ayrıca ani mama formülasyon değişimleri de köpeğin kusmasına neden olabilir.
UK Kennel Club, köpeklerde kusmanın yaygın görülen nedenlerinden bazılarını şu şekilde belirtiyor: Yemesi gereken çöp, masada kalan yemekler ve diğer şeyleri yeme. Taş, kemik veya oyuncak gibi şey şeyler veya temizlik malzemesi, antifriz ya da böcek ilacı gibi zehirli bir şeyler yutma.
Karın ağrısı: Şişkinlikle ilişkili ağrı nedeniyle, köpeğiniz sızlanıyor veya uluyor olabilir, rahatlamakta veya uzanmakta zorlanabilir ve sık sık ayakta durabilir veya yeniden konumlandırılabilir. Köpeğinizin sırtının kambur olduğu da görünebilir. Hızlanma ve huzursuzluk genellikle en erken belirtilerden biridir.
Köpeklerde insanlar gibi midesini üşütür. Soğuk yerde kalmaları, soğuk içecek ve yiyecek tüketmeleri köpeğinizin midesini üşütmesine neden olur.
"Köpekler neden sarı kusar?" sorusunun cevabı kusmuk içerisinde safranın bulunmasındandır. Köpeklerde sarı kusmuk genellikle reflünün bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Bu aynı zamanda köpeğin yediği bir gıdadan dolayı kusmadığının bir göstergesidir. Sarı renkli kusmuk köpeğin midesinin boş olduğuna işaret eder.
Temiz havada yavaş ve derin nefes alıp-vermek, soğuk su yanı sıra mideyi rahatlatan nane-limon, zencefil ya da papatya çayı içmek, az tuzlu kraker ve muz gibi hafif gıdalar, nane yağı veya limon koklamak mide bulantısı sorununu gidermeye yardım eder.
Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir. Daha sonradan yemekleri yavaş ve az yemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri