Kusmukta kan görülmesi anlamına gelen hematemez; genellikle üst bağırsak, mide ya da yutaktan kaynaklansa da pek çok farklı sağlık sorunu nedeniyle görülebilir. Tedavi için öncelikle kanamanın kaynağı belirlenmelidir. Hafif kanamalar ilaçlı tedavi ile düzelirken daha şiddetli vakalarda ameliyat gerekebilir.
En sık sebeplerden birisi mide veya on iki parmak barsak ülserlerinden kanam olmasıdır. Mide yada özefagustaki (yutak borusu) irritasyonlar (yangı) da kan kusmaya sebep olur. Aspirin, ibobrufen ve naproksen mide ve özefagusdaki irritasyonların en sık sebepleridir. Diğer bir sık kanama nedeni karaciğer hastalığıdır.
Ağızdan kan gelmesi tüberküloz, kanser,tümör, apse ve bronşektazi gibi hastalıklarda görülebilir ve kanama aniden artar. Kan tükürmek ciddiye alınması gereken bir durumdur. Hemen bir doktora başvurulmalı ve derin inceleme yaptırılmalıdır.
Cevap: Öksürük, balgam gibi diğer solunumsal belirtilerin aksine hemoptizi oldukça korkutucu bir belirtidir ve hasta genellikle bir Göğüs Cerrahisi veya Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurur.
Mide kanamasının en yaygın belirtileri; yorgunluk, baş dönmesi, kansızlık, mide yanması, karın ağrısı, bayılma ve şoktur.
İlgili 35 soru bulundu
Genel olarak mide kanamasının belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Siyah ya da katran rengi dışkılama. Mide bulantısı Kahve telvesi renginde ya da kanlı kusmuk.
Ağızdan kan gelmesi ya da siyah renkte dışkılamak, mide-bağırsak sisteminin üst bölümünde bir kanama olduğunun göstergesidir. Mide kanaması ön tanısıyla yapılan endoskopik incelemelerin yaklaşık %8 ile %15'inde kanama odağının yemek borusu olduğu saptanmaktadır.
Kusmukta kan olması, anormal bir durum olarak kabul edilir. Çok küçük bir miktar dahi olsa ciddi komplikasyonlara işaret edebilir. Kusmanın ölüme neden olması düşük bir ihtimal olsa da kanamanın çok fazla olması durumunda organ yetmezliği ya da hipovolemik şok görülebilir.
Çok fazla kusmak vücutta sıvı kaybına neden olur. Bu sıvı kaybını telafi etmek için bol su içmeniz gerekir.
Hastalarda ayrıca göğüs ve mide ağrısı, bulantı, kusma, gaz, şişkinlik, kötü ağız kokusu, ağızdan kan gelmesi, ses kısıklığı, boğazda gıcıklanma, müzmin öksürük, horlama, hıçkırık, yemek borusunda takılma hissi gibi yakınmalar da görülebilir" diye konuştu.
Kişide öksürüğü takiben ağızdan gelen kan daha çok akciğer ve solunum yollarını düşündürürken bulantı ve kusmanın ardında kanamanın olması, beraberinde yemek artıklarının olması mide ve yemek borusunu öncelikle akla getirir. Akciğerler kaynaklı olan kanama hava ile daha fazla temas ettiği için köpüklüdür.
Tükürük ya da balgamda kan gelmesi akciğer kanseri belirtileri olabileceği gibi üst hava yollarındaki kanserin belirtileri de olabiliyor. Unutmamak gerekiyor ki, kanamalara yol açabilecek boğazda tahriş, akciğer enfeksiyonu, diş eti kanaması gibi birçok neden bulunuyor.
Ancak, akciğer kanaması durumunda ortaya çıkabilen yaygın belirtiler şunlardır: Öksürük ve kan tükürme: En belirgin belirti, öksürük sırasında veya sonrasında kanlı balgam veya kan tükürmektir. Kan miktarı değişebilir, bazen hafif pembe renkte olabilirken bazen daha yoğun kırmızı renkte olabilir.
Mide kanaması çoğunlukla dış etkenlerden kaynaklanan, yemek borusu ile midenin birleştiği noktada ya da mide iç duvarında oluşan yaralardan kaynaklanır. Örneğin tümör ya da ülsere bağlı olarak mide mukozasında oluşan inflamasyon, midede sızıntı şeklinde kanamaya yol açar.
Kustuktan sonra kişinin öncelikle dinlenmesi gerekir. Dinlenirken vücudun iyileşmesi desteklenir. Bu süreç içerisinde küçük yudumlar halinde su içilebilir veya elektrolit içeren içecekler tüketilebilir. Midenin dinlenmesi üzerine mide bir süre boş bırakılmalıdır.
Kusma işlemi mideyi boşalttığı için, kişilerin bu durumda midesi boş olur. Kusmadan sonra yapılan bazı büyük hatalar bulunuyor. Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor.
Derin nefes almayı deneyin. Burnunuzdan ciğerlerinize hava soluyarak derin nefesler alın. Karnınız nefes alırken genişlemelidir. Ağzınızdan veya burnunuzdan yavaşça nefes verin ve her nefesten sonra karnınızı gevşetin.
Kusmaya karşı bol su tüketmeniz gerekiyor
O yüzden ilk olarak su tüketmelisiniz. İlk anda yetişkinler için 1 bardak su, çocuklar için ise 1 bardaktan daha az su tüketimi uygundur. Ancak suyu küçük yudumlar şeklinde tüketmeye de özen göstermeniz gerekir.
Mide Kanaması Neden Olur? Hastalık, yoğun olarak strese maruz kalan bireylerde sık rastlanır. Aşırı strese bağlı olarak mide asit salgısı artar ve trombosit sayısındaki düşüş kanama yatkınlığı arttırır. Aspirin benzeri kanda pıhtılaşmayı engelleyen ilaçları fazla kullanan kişilerde de sık görülür.
Her kanlı balgam ya da kan tükürmek hemoptizi olmayabilir. Burun içi kanamaları, boğaz bölgesindeki tahrişler de ağızdan kan gelmesine neden olur. Bunu ayırt etmenin en belirgin yolu ise kanamanın akciğerden kaynaklı olup olmadığının tespit edilmesidir.
Akciğer grafisinin normal olması akciğer kanserini ekarte ettirmez. Klinik şüphe var ise, özellikle balgamda kan- ağızdan kan gelmesi gibi bir bulgu tanımlanmış ise, akciğer grafisi mutlaka Akciğer Tomografisi ile desteklenmelidir.
Mide kanasının belirtileri arasında, karın ağrısı, kusma, bulantı, karında şişkinlik, halsizlik ve terleme sayılabilir. Ayrıca, kana karışmış idrar ve dışkıda da kan görülebilir. Mide kanası, ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmesi gerekir.
Ağız, Boğaz ve Göğüs Travmaları
Dolayısıyla bu durumlar da ağızdan kan gelmesi sebebidir. Ağızdan kan gelmesinin diğer nedenleri ise ağız yaraları, diş eti hastalığı veya sert bir şekilde diş fırçalama şeklinde sıralanabilir. Dişlerde tedavi gerçekleşmeden bu sorun çözülmeyebilir.
Zaman içinde reflünün şiddeti artar ve ülser, kanama, kısalma gibi farklı rahatsızlıklara yol açabilir. Tedavi edilmemiş ileri vakalarda, yemek borusu kanseri riskini arttıran Barrett özofagus hastalığına da sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri