Hukukumuzda kıyılar, sahipsiz doğal nitelikli ve herkese açık bir kamu malı olarak düzenlenmiştir.” KÖY KANUNU Madde 2 – Cami, mektep, otlak, yaylak, baltalık gibi orta malları bulunan ve toplu veya dağınık evlerde oturan insanlar bağ ve bahçe ve tarlalariyle birlikte bir köy teşkil ederler.
Türkiye'de camilerin inşaası ve mülkiyeti farklı dernek, vakıf ve kişilere ait bulunmaktadır.
Bu mallar da özel mülkiyete konu olamaz, alınıp satılamaz, zaman aşımı ile kazanılamaz nitelikteki mallardır. Bunlar; yollar, köprüler, meydanlar, Pazar - panayır yerleri gibi yerlerdir.
Birinci madde: Devlet cami yapmaz! İslâm tarihine bakarsanız, bütün camilerin banileri, yapıcıları vardır.
Örneğin hastane, karakol, vergi dairesi binaları, hizmet malı grubundandır. Orta malları, ya meralarda olduğu üzere belirli bir köy ya da kasaba halkının ya da yollar ve meydanlarda olduğu üzere toplumun tamamının ortak kullanımında bulunan mallardır.
İlgili 36 soru bulundu
Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler, kamunun ortak kullanımındaki yerler ve kamu hizmetinin görülmesine ayrılan yerler ile Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar Devletin idaresi ve yönetimindeki Devlet Mallarıdır.
KAMUSAL MALLAR, SAHİPSİZ-ORTA VE HİZMET MALLARI OLMAK ÜZERE ÜÇE AYRILARAK İNCELENEBİLİRLER.
CAMİLER: İnşa edildikleri taşınmazların mülkiyetine bakılmaksızın tüm cami ve mescitler Diyanet'in izniyle ibadete açılacak. Camilere ait minare, avlu, bahçe ile müştemilatında bulunan Kuran kursu, yurt, pansiyon, lojman ve toplantı salonu gibi yerlerin her türlü kullanım, denetim ve yönetimi Diyanet'e ait olacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı İç Denetçisi Doç. Dr. Ahmet Onay, Türkiye genelindeki camilerin yüzde 78'inin giderlerinin doğrudan cemaat tarafından karşılandığını söyledi.
Ülkemizde cami ve mescitler Diyanet İşleri Başkanlığınca ibadete açılmakta ve yönetilmektedir.
Kamu malı (İngilizce: Public Domain), münhasır fikrî mülkiyet haklarının geçerli olmadığı tüm yaratıcı çalışmalardan oluşur. Bu haklar sona ermiş, kaybedilmiş, açıkça feragat edilmiş ya da uygulanamaz hâldedir.
Kamu malı kavramı
Bu ayrımda kullanılan temel kriter, söz konusu taşınmazın bir kamu hizmetine tahsisli ya da kamunun ortak kullanımında olup olmamasıdır. Eğer herhangi bir taşınmaz bir kamu hizmetine tahsisli ya da kamunun ortak kullanımında ise bunlar kamu malı olarak kabul edilmektedir.
Kamu yönetimi, işlevsel anlamda kamu politikaları belirleme ve uygulama, yapısal anlamda ise devletin örgütsel yapısını ifade eder. Kamu, bir ülkedeki halkın bütünü, halk, amme anlamlarına gelirken; kamu yönetimi bu bütünün sevk ve idaresi anlamına gelmektedir.
İslam dininin ibadet mekanı camiler, bir kamu hizmeti vermektedir. Devlet, tüm resmi kurumların elektrik, su, ısıtma, soğutma gibi genel giderlerini karşılamaktadır. Türkiye genelinde camilerin aydınlatma giderleri, ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır.
Ülkemizde ve yurt dışında cami inşasının bayraktarlığını yapan Türkiye Diyanet Vakfı, bugün ezan sesine hasret Müslümanlar için de ABD, İngiltere, Rusya, Haiti, Belarus gibi ülkelerde sevgi mekânları camiler inşa etmektedir.
Bilindiği gibi 766 sayılı Tapulama Kanununun 36 ncı maddesi; namazgah, mezarlık, yunak ve cami gibi yerlerin, içinde bulunduğu köy tüzel kişilikleri adına tescil edileceği hükmünü amirdir.
CAMİLERİN ELEKTRİK PARASINI KİM ÖDÜYOR? Ülkemizde camilerin elektrik faturaları devlet tarafından ödenmektedir. Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve dernekler tarafından ödenmektedir.
Ülkemizdeki tüm kamu kurumlarının ısıtma ve soğutma elektrik-doğalgaz faturaları devlet bütçesinden karşılanırken, sadece camilerimiz ve Kur'an kurslarımız bu hususa ilişkin üvey evlat muamelesine tabi tutulmuştur.
Madde 8- Türkîye Elektrik Kurumu Genel Müdürlüğünce Yürütülecek Hizmetler: a) Cami ve mescidlerin iç ve dış aydınlatmaları ile ses ve ışık düzenlemelerinin elektrik tüketimlerini ücretsiz karşılamak.
Allah için ibadete mahsus olan tüm camiler ve mescitler için de “Allah'ın evi” terkibi kullanılır. Nitekim bir hadis-i şerifte; “Yeryüzünde Allah'ın evleri; mescitlerdir. Oraya gelene Allah Teâlâ ikramda bulunur.” (Taberânî, el-Mu'cemü'l-kebîr, 10/161 [10324]) buyrulmaktadır.
633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna göre cami ve mescitlerin yönetimi Başkanlığımıza aittir. Cami lojmanları cami müştemilatından olup, ticari faaliyette kullanılması ön görülen yerlerden değildir. Ayrıca bu yerler ne akardır ne de hayrattır.
"Cami" Türkçeye Arapçadan geçen bir sözcüktür. Cem, "Toplanma, bir araya gelme" kökünden gelen cami, "Toplayan, bir araya getiren" demektir. Sözcük önceleri "cuma namazı mescidi" anlamında kullanılıyordu. Sözcüğün eş anlamlısı Toplak sözcüğüdür.
Kamu Malı Kamu malları ihale ile alınır. Kamu mallarının nasıl alınır sorusuna cevap en kısa olarak ihale ile alınır yani devlet bir ihaleye çıkar bu ihalede teklif veren firmalar o ihalenin özelliğine göre en düşük teklifi veren firma ya da açık arttırma yoluyla yapılıyorsa en yüksek teklifi veren firma ihaleyi alır.
İdare Hukuku ilkelerine göre, kamunun kullanma ve yararlanmasına ait olan veya bu amaca tahsis edilen eşya ve mallarla bir kamu hizmetinin unsuru ve ayrılmaz parçası sayılabilecek olan malları kamu malı olarak kabul etmektedir.
Samuelson'un tanımına göre kamusal mal ve hizmetler, toplumda bireylerden herhangi birisinin tüketimi nedeniyle, diğerlerinin aynı malı tüketme olanağında, herhangi bir azalışın olmadığı; birlikte ve eşit olarak tüketilen mal ve hizmetlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri