Sulak, kumlu ve killi, kuvvetli topraklarda, ormanlık yerlerde yetişir.
Ana vatanı Orta Asya olan, ülkemizde ise başta Manisa, Aydın ve Muğla olmak üzere birçok yerde yetiştirilebilen kuşkonmaz, aslında düşündüğünüz kadar çok bakım isteyen, seçici bitkilerden değil.
Tüm dünyada yaygın tüketimi olan kuşkonmaz, başta folik asit olmak üzere pek çok mineral ve vitamin bakımından zengin bir sebze. Anavatanı Anadolu olan ancak tüketim alışkanlığının ülkemizde sınırlı olduğu kuşkonmaz sebzesinin üretiminin çok büyük bir kısmı Eskişehir'de yapılıyor.
Kuşkonmaz Bitkisi Mevsimi Ne Zaman? Mart ayının başlarında hasadına başlanan kuşkonmaz otu, mart ayından itibaren toplanarak nisan, mayıs aylarında pazarlarda, manavlarda ve marketlerde satılır. Bahar aylarında taze halde kolayca bulunan sebzeyi haziran aylarının ilk haftalarına kadar bulmak mümkün olur.
Gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Emziren anneler tarafından süt arttırıcı özelliği olsa da hamile kadınlar tarafından tüketimi zararlı olabilir. Kuşkonmaz aynı zamanda doğum kontrolünde kullanılan bir besin olduğu için hamilelik döneminde kullanımında kaçınılmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Kuşkonmaz iyi bir idrar söktürücü olarak da fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olarak şişkinliğin inmesinde faydalı olabilir. Kemik Sağlığı İyileştirir: Güçsüz kemikler K vitamini eksikliğine bağlanır. Bir bardak kuşkonmaz ise günlük K vitamini ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılamanızı sağlar.
100 gr kuşkonmaz, günlük alınması önerilen K vitamininin yarısından fazlasını sağlar. Yeterli alınan K vitamini vücutta kalsiyum emiliminin artmasını sağlayarak kemik sağlığına katkıda bulunur ve kemik erimesi riskini azaltır. K vitamini kemik yoğunluğunu korumada yardımcı kemik mineralizasyonunu düzenler.
Kuşkonmaz, günümüzde en çok Fransa, İtalya, Çin ve Amerika'da yetiştirilir. Anavatanı Batı Anadolu olmasına rağmen, üretimi çok yaygınlaşmamıştır. Ülkemizde Eskişehir, İzmir, Muğla, Mersin, Edirne ve Erzurum, kuşkonmaz yetiştiriciliği ile ön plana çıkar.
Kuşkonmaz seçerken dikkat edilmesi gereken noktaların ilki; kuşkonmaz yapraklarının açılmamış olmasıdır. Kuşkonmazlar diğer sebzeler kadar uzun süre saklanmamalıdır, en kısa sürede tüketilmelidir. Taze kuşkonmazlar, kullanılacağı zamana kadar ıslak olarak muhafaza edilmelidir.
Pahalı olmasının tek sebebi üretiminin az olması değil tabi. Üretimi oldukça meşakkatli bir sebze kuşkonmaz. Ekildikten üç yıl sonra toplanabiliyor, yetiştirilmesi de çok emek istiyor. Ülkemizde yetiştirilmemesinin bir sebebi de bu sanırım.
Excelente Yerli Kuşkonmaz 300 G - Migros.
Aslında Uçkun bitkisi ( ışgın yada ışkın ) bir ravent türü olup Türkiye'de yetişen tek ravent türüdür. Uzaktan görünüşü bir nebze tilkişen bitkisini ( kuşkonmaz) andırabilir. Uçkun Işgın Nedir? Uçkun Nerede Yetişir?
Tohum Cenneti | Kuşkonmaz Tohumu | 20 TL.
Kuşkonmaz tohumları siyah renginde ve böbrek şeklinde basık, 3-4 mm genişlik, 3-4 mm uzunluk ve 2 mm kadar kalınlığa sahip olan irilikte bir tohum türüdür. Yassı tohumların yanında yuvarlak şeklinde ve irilikte tohumlara da rastlanır. 1gr tohumun içinde 40-55 adet tohum bulunur. Tohum kabuğu oldukça kalındır.
Her karpelde 2 tohum taslağı bulunur. Döllenme sonunda bir meyveden 4-6 arasında tohum elde edilir. Tohumlar olgunlaştıklarında siyah renklidirler. Şekilleri, küçük bir fasulye tanesine benzer.
Kuşkonmazı haşlayarak ya da buharda, ızgarada, mangalda ya da tavada pişirerek yiyebileceğiniz gibi çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Eğer kuşkonmazı haşlayarak tüketecekseniz tencereye dik olarak koymalısınız.
Aromatik ve baharatsı bir tadı vardır. Beyaz kuşkonmaz sert, sulu, dolgun gövdeli olur ve acılığı daha belirgindir.
Kuşkonmaz birçok toprak yapısına uyum sağlayabilmektedir. Yine de geçirgen, hafif bünyeli, kumlu ya da kumlu-tınlı ve hafif kireçli topraklarda daya iyi yetişebilmektedir. Burada toprak iyi drene edilmeli, su tutmamalıdır. Topraktaki pH değerinin 6.5 seviyesinin altında olması önerilmektedir.
Taze kuşkonmazları çiğden ısıtılmış döküm tavada ızgara yapabilir, videodaki gibi ön haşlama soğutma yaptıktan sonra tavada zeytinyağlı veya tereyağlı, Fırında yağlı kağıt üzerine serip zeytinyağ gezdirerek pişirebilirsiniz. Ilık veya soğuk servis uygun olur 👍 Tuz, karabiber, kekik ve peynirler yakışır.
Kuşkonmazın çoğaltılması tohum ve bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir. Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur. Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni kuşkonmazları oluşturabiliriz. Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.
Kuşkonmaz en iyi besince zengin, kumlu ve gevşek topraklarda yetişir. Haziran-Temmuz ayları arasında yeşilimsi sarı renkli çiçekler açan, 50–150 cm boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Sulak, kumlu ve killi, kuvvetli topraklarda, ormanlık yerlerde yetişir.
Kuşkonmazın bileşiğinde B ve C vitamini gibi önemli vitaminler ve folat, demir, magnezyum gibi önemli mineraller yer alır. İlave olarak, kuşkonmaz K vitamini bakımından da oldukça zengindir. Yaklaşık 100 gram kuşkonmazın bileşiğinde 62,9 mikrogram K vitamini bulunur.
1. Kuşkonmaz (Asparagus Fern): Tül yapraklarıyla salonların en zarif bitkisi kuşkonmaz, ne yazık ki kedi ve köpekler için toksik bir bitki. Eğer kedi veya köpek bu bitkinin meyvesini ya da çekirdeğini yerse karın ağrısı, kusma gibi belirtiler gösterebilir.
Kuşkonmaz Kilo Verdirir Mi? Kuşkonmaz kilo vermeye yardımcı olabilir. Yağ ve kalori içeriği düşük olan bir bitki olması ve bununla beraber önemli bir lif kaynağı olması sağlıklı beslenme için ideal bir bitki olmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri