Vücut Sıcaklığını Düzenleme Tüylerini kabartarak tüylerin altına hava hapseder ve ısıtırlar. Bu sayede vücutları sıcak kalır. Bu davranış soğukta kalmış olan insanların kalın bir kıyafet giymesi ya da bir örtüyle örtünmesi gibi ele alınabilir. Bütün kuşların sıcaklık ihtiyaçları farklıdır.
Bunun en doğal nedeni uyku halidir. Muhabbet kuşları genellikle başlarını gövdelerinin bir yanına dayayıp tüylerini kabartarak uyku pozisyonu alırlar. Yani bu kuşların uyurken kabarması normaldir. Tüy kabartmanın doğal bir tepki olduğu başka bir durum ise kur yapma davranışıdır.
Eğer kuşlarımızın stresli olduklarını fark edemezsek, yani uzun süre strese maruz kalırlarsa bağışıklık sistemi zayıflar ve bu da onları hastalıklara karşı güçsüz hale getirir.Dolayısıyla bu onlar için ölümcül olabilir. Kuşlarımızın stresli olduğu zamanlarda onlara probiyotik ve vitamin takviyesi yapmalıyız.
Sürekli olarak mutsuz olan kuşlarda iştah kaybı ortaya çıkmaktadır. Bu hızlı bir şekilde kilo kaybına ve beslenme yetersizliğine neden olmaktadır. Aşırı kaygılı kuşlar sürekli olarak tüylerini yolarlar. Bu da tüy foliküllerinden yeni tüylerin büyümesini engeller ve ciltlerinde yaralara neden olur.
İlgili 28 soru bulundu
Muhabbet kuşları vücut sıcaklıklarını korumak ve düzenlemek için tüylerini kabartırlar. Bu hareket özellikle soğukta kaldıklarında sık gözlemlenebilen bir durumdur. Tüylerini kabartarak tüylerin altına hava hapseder ve ısıtırlar. Bu sayede vücutları sıcak kalır.
Burnunda, gagasında ve gözlerinden akıntılar gelmesi. Normalden daha fazla tüy dökümü yaşaması. Sürekli bir uyuma halindeyse. Devam eden kusma hali.
Eğer korkarsa kafesine geri bırakmalısınız. Kafesin içinde çırpınıp uçmaya çalışırsa bu korktuğu anlamına gelir. Muhabbet kuşu eğitimi sırasında ona alışması için zaman vermeli ve zorlamamalısınız.
Kuşların öpülmeyi sevip sevmediklerine dair genel bir yargıda bulunmak doğru değildir. Bazı kuşlar öpülmekten hoşlanabilirken bazıları buna pek de sıcak bakmayabilir. Eğer siz de "Muhabbet kuşum öpülmekten hoşlanıyor mu?" diye merak ediyorsanız onun fiziksel tepkilerine dikkat etmelisiniz.
Muhabbet kuşu size küstüğünü bir şekilde hissettirir. Kuşun ötmemesi, yem yememesi ve elinize gelmemesi, küsme belirtisi olabilir. Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir.
Birçok kuş sahibi kuşlarının mutlu, üzüntülü, heyecanlı olmak gibi duygusal ifadelerini tespit etmiştir.
Muhabbet kuşlarında sürekli bir uyuma hali görülüyorsa bunun birkaç nedeni olabilir. Bunlar;• Vitamin eksikliği,• Protein eksikliği,• Gece uykusunu tam alamaması,• İlgi eksikliği ve strese girmeleri,• Ciddi hastalıklar olabilir.
Kafesin içine elini uzatmak, kuşu tedirgin eder ve içgüdüsel olarak ısırma eylemine geçer. Kuşlar kıskançlık durumunda da ısırabilir. Sizinle yakın bağ kuran kuşunuz, size yakın başka bir kuşu kıskanıp onu ısırabilir. Kimi durumda oyun oynamak için de kuşlar ısırabilir.
Kuşlar tüylerini korumak ve temiz tutmak için doğal olarak kaşınır ve tüylerini dökerler. Bu kuşlar için önemli bir davranıştır çünkü tüyleri hayatta kalmak için kritik öneme sahiptir.
Muhabbet kuşları üşüdükleri zaman kaslarını hızlı bir şekilde hareket ettirmektedirler. Titremenin üşüme kaynaklı olup olmadığının anlaşılması için kuşun sıcak bir odaya alınması gerekmektedir. Stres ya da endişe gibi durumlarda da kuşlarda titreme davranışları görülebilmektedir.
Tınıları ve harmonik çeşitlilikleri tanımak kuşları karşılık verebildikleri sesler bakımından çok becerikli kılar. Kuşlar bizim duyabildiklerimizden daha kısa notaları da duyabilirler. İnsanlar sesi saniyenin 1/20'sinde değerlendirebilirken kuşlar saniyenin 1/200'ünde sesi ayırt edebilirler.
Kuşlar sadece gökkuşağı renkleri ile beraber insan gözünün göremediği ultraviyole (UV) renk spektrumunu görmekle kalmaz aynı zamanda daha keskin bir görüşe sahiptirler. Bu özellikleri kuşların, aynı rengin insanların ayıramayacağı tonlarını ve değişimini görebilmesini sağlar.
Kuşların kafalarını bir dış kulak gibi kullanmaktadır. Kuşların sağ ve soldan aldıklarını frekanslar farklı olduğu için kuşlar seslerin yönünü kolaylıkla anlayabilmektedir. Kuşların dış kulakları olmasa da kulak zarları mevcuttur ve sesleri duymaları beyinlerinin yaptığı bir şeydir.
Muhabbet kuşları da tıpkı kedi ve köpekler gibi sahiplerini rahatlıkla tanıyabilir.
Bir çok muhabbet kuşu, omuzlarınızda vakit geçirmeyi çok sever. Bu özelliklerine rağmen genellikle kucaklanacak, okşanacak hayvanlardan değildirler. Ama ara da bir başlarının kaşınmasından da hoşlanırlar. Muhabbet kuşları, kendilerine her gün dokunulmasını isterler.
Muhabbet Kuşu Küserse Ne Yapılır? Muhabbet kuşunuzun küstüğünü anladığınızda bir kısım tedbirler uygulayarak kuşunuzun tekrar gönlünü kazanabilirsiniz. Bu kapsamda yapılması gereken, kuşunuzla ilgilenmektir. Ayrıca kuşunuza ödül maması vermek de onun size yakınlaşmasını sağlayabilir.
Sağlıklı beslenen, düzenli egzersiz yapan, herhangi bir sağlık sorununa anında müdahale edilen kısacası iyi standartlarda yaşayan muhabbet kuşları yaşam süresi 5 - 8 yıl olarak kabul edilir. Çok iyi bakılan ve ilgilenilen muhabbet kuşlarının 10 - 12 yıl aralığında yaşaması beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri