Kanatlılar yalıtımı arttırmak için tüylerini kabartır, toplu halde dururlar. Ayakların tüysüz olan kısmında ısı kaybının azalması için otururlar ve kafalarını ka- natlarının altına alırlar. Uç noktaların donması ise kan akımındaki periyodik artış ile önlenir.
TAVUKLAR ÜŞÜDÜKLERİNDE VEYA. HASTALANDIKLARINDA TÜY KABARTIRLAR. TÜYLERİNİ KABARTARAK; DERİ KAN AKIMINI.
Tavukların ve diğer kanatlıların tüy çekme, baş ,boyun ,ibik ve vücudun diğer kısımlarının gagalanması ile ortaya çıkan bir durumdur. Daha çok tavuklarda kötü huy olarak adlandırdığımız bir alışkanlığa sebep olur.
Tüy dökümünü sağlayan pek çok yöntem vardır. Bunlar yemin uzaklaştırılması, suyun uzaklaştırıl- ması, ışık süresinin azaltılması, düşük düzeyde kalsiyum yada düşük düzeyde sodyumla, yüksek düzeyde çinko yada iyot ile yemleme, dane arpa veya yulaf kullanılması ve bazı ilaç-hormonların verilmesidir.
Kırmızı tavuk biti bulunan tavuklarda randıman düşüklüğünün yanı sıra kanibalistik tüy çekme olaylarının arttığı görülmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır. Bu kokuları alan saç bitleri birkaç saniye içinde ölür ve saçlardan arındırılmalıdır.
Bit tarağı, tavuk bitlerini pürüzsüz metal dişler arasında hapsederek tavukların tüylerinden çıkarmaya yardımcı olur. Bu, bitleri yok etmek için son derece etkili bir yöntemdir çünkü tüm bitleri anında yakalar ve onları bir kerede ev sahibinin tüylerinden uzaklaştırır.
Tavuklar için önemli vitaminler arasında A vitamini, D vitamini, E vitamini, B12 vitamini ve C vitamini bulunur. Vitamin takviyeleri nasıl verilmelidir? Vitamin takviyeleri tavuk yemi üzerine serpilerek veya suya karıştırılarak verilebilir. Uygun yöntemi veterinerinizle görüşerek belirleyebilirsiniz.
Tüy dökümü, yumurtlayan tavukların birkaç haftadan birkaç aya kadar yumurta üretimini durduracağı ve bununla beraber boyun, göğüs ve sırt bölgelerindeki tüylerini dökeceği doğal olan bir süreçtir. Bu süreç genellikle doğal ışıklandırma yani gün ışığına göre ışıklandırma olan kümeslerde ve sürülerde görülür.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Kuşların idrar kesesi yoktur. Üreterden çıkan idrar kloakaya, kısmen de kalın bağırsağa gider.
Tad alma duyuları az gelişmiştir. Damakta bulunan yarık ağız boşluğunda negatif basınç oluşturamadığından tavuklar su içerken başlarını yukarı kaldırırlar.
Tavuklarda, hava koşulları, aşılama, gaga kesimi, yetersiz yaşam alanı gibi rahatsız edici koşullar, stresin ortaya çıkmasını sağlayan etkenler olarak bilinmektedir.
Bazı hayvanlarda ise tüy dökümü yılda iki defa veya iki yılda bir defa olabilmektedir. Dışarıdan suni bir müdahale olmazsa tavuğun tüylerini değiştirmesi 4 ay kadar sürmektedir. Tüy dökümünün yumurtlama ile bir ilişkisi yoktur, fakat bu esnada genellikle yumurta verimi kesilebilmektedir (Özen, 1986).
Tüyleri güç çıkıyorsa, başını ve ayaklarını kestiğiniz tavuğu bütünüyle kaynar suya batırıp çıkararak tüylerini yolmalısınız. (Av hayvanları ise suya batırılmadan kolayca yolunur.) Tavuğu 1 ya da 2 dakika suyun içinde bekletmelisiniz. 1-2 dakikadan fazla suda tutmamalısınız.
Gurk tavuğunuz özellikle inatçıysa, onu bir köpek sandığına veya tel kafese taşımanız gerekebilir. Gün içerisinde talaşı veya yataklık vermeyiniz ve kafesi sürünün ortasına koyunuz. Bu kafes onun karın altını, kara kara düşünmeyi durduracak kadar soğutmalıdır.
1- Tuzlu Besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavuklar için oldukça zararlıdır.
Bazen kavgalar yetişkin tavuklar arasında da görülür. Bu, sürünün bir üyesi daha yüksek dereceli bir tavuğa meydan okumaya karar verdiğinde ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, daha yaygın olarak, sürüye yeni bir birey katıldığında sosyal düzende yerini bulması için kavgalar olabilir.
Damızlık, yumurtacı ve etlik tavukların civcivlerinde saldırganlık davranışının azaltılması ve tüy gagalama davranışının engellenmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu işlem usulüne uygun şekilde yapılmadığı taktirde refah üzerine kısa ve uzun vadede olumsuz etki yapmaktadır.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
Aspir, etlik piliç ve yumurta tavuğu yemlerine belirli bir düzeye kadar rahatlıkla ilave edilebilecek bir yemdir. Yumurta tavuğu rasyonlarına bir miktar aspir tohumu, küspesi ya da yağı ilavesi yumurta yağ asitlerini doymamış yağ asitleri lehine arttırırken kolesterol düzeyini de düşürebilmektedir.
Sindirime yardımcı olur. Mineral ve yağların sindirimine yardımcı olur. Proteinin özümsemek için tavuklara yardımcı olur. Elma sirkesinin tavuklarda kullanımı dozu olarak içme.
KÜMES ALTLIĞI
Birinci kısım; kümesin tabanına yani hayvanların altına serilen odun talaşı, kuru ot, çeltik kavuzu, hızar tozu gibi bir malzemedir. İkinci kısım ise hayvanların dışkısı, dökülen telekleri ve bu malzemenin havadan, dışkıdan ve benzeri yollardan aldığı rutubettir.
Kireç çok iyi bir mikrop öldürücüdür. Sadece tavuk kümesleri değil tüm hayvan barınakları sık sık kireçle badana edilmelidir. Yeni altlık serilmeden önce yerlere biraz sönmüş kireç serpilir.
Bu durumun ortadan kaldırılması adına kümes zeminlerinin 5-7 günde bir olacak şekilde temizlenmesi ve zemine yılda 2-3 kez kireç atılması gerekir. Özellikle kireç tavuk biti önleme noktasında kullanılabilecek yöntemler içerisinde büyük bir öneme sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri