Ekmek, kek, poğaça, kurabiye, simit, pizza hamuru, hazır bisküviler ve krakerler maya içerir. Ancak mayanın kullanım alanı bunlarla sınırlı değildir. Yemekleri tatlandırmak için kullanılan soya sosu, sirke, salata sosları, turşu çeşitleri, ketçap ve hardalda da maya vardır.
Hammadde: Ekmek mayası üretiminde hammadde olarak en çok melas, ayrıca tahıllar ve nişasta şurupları kullanılmaktadır.
Hamurları kabartmak için kullanılan maya tek hücreli canlılar grubunda yer almaktadır. Maya "Saccharomyces Cerevisiae" kültürünün saflaştırılması sonucunda elde edilmektedir. Ayrıca maya hücreleri oval ya da yuvarlak şekillerdedir. Mayaların boyutları ise 2- 3 mikron ile 20- 50 mikron arasında değişmektedir.
1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir.
Klasik ekmek tarifindeki maya yerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz. Karbonatın daha kolay aktifleşmesi için üzerine birkaç damla da limon ilave edin. Ekmeğin daha yumuşacık olması için içine yoğurt ya da ılık süt de ilave edebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Mayasız Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır? Yoğurma kabımıza 2,5 su bardağı unu alalım, üzerine su, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve tuzu ilave ederek hamurumuzu yavaş yavaş yoğuralım. Daha sonra kalan yarım su bardağı unu ilave edip hamuru toparlayalım. Ele hafif yapışacak kıvamda yumuşak bir hamur elde etmeliyiz.
Ekmek yapımında yaş maya ya da kuru maya kullanabilirsiniz. Kuru maya kullanılacaksa, yaş mayanın yarısı kadar kullanılmalıdır.
Ekmek maya çeşitleri arasında ekşi maya kullanıldığında ekmeğin daha sağlıklı olduğunu söyleyen uzmanlar vardır. Tek kullanımlık paketlerin ömrü de diğer mayalara göre oldukça uzundur.
Mayanın en geleneksel hallerinden birisi de yaş mayadır. Mayanın çeşitli endüstriyel evrelerden geçmesi sonucunda yaş maya meydana gelir. Ham maddesinde su, şeker ve diğer elementlerin bulunduğu dikkat çeker. Mayadaki kuru madde oranı belirli bir düzeye gelince yaş maya yapımında önemli bir adım atılır.
Kısaca PETA olarak bilinen Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler topluluğu, konuyla ilgili açıklamasında, ekmek mayasının (ve diğer mayalı gıdaların) tüketilmesinin vegan beslenmeye aykırı olmadığı ifade ediliyor. Buna sebep olarak da mayanın bir hayvan değil, bir mantar olması gösteriliyor.
"Maya" ökaryotik tek hücreli bir mantar çeşididir, bakteri değil. Alkolün fermentasyonunda da kullanılan Saccharomyces cerevisiae türü örnek verilebilir. Karbonhidratları, karbondioksit ve alkole çeviriyorlar.
Ekmeklerin “Puf” Noktası Maya Çeşitleri
Unlu mamullerin yapımında sık sık tercih edilen maya, gıda alanında olmazsa olmaz bir malzemedir. Ekmek, poğaça, kek, çörek ve pide gibi sevilen lezzetlerin daha yumuşak olması için eklenen maya birkaç türde bulunur.
MAYANIN ZARARLARI
Bu çoğalmalarından dolayı bağırsakların mikroflorasını bozmaktadırlar. Maya mantarı bağırsaklarda çoğaldıkları zaman sindirim sisteminin bozulmasına neden olur. Bu sorunda bağırsaklarda gereken gıdaların normal emilmemesine yol açıyor. Bu da vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.
İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır. Eski Mısırılılar, buğday unu ve su karışımından yapılan ekmeğe maya katıldığında ekmeğin daha yumuşak ve kabarık olduğunu fark ettiler. Bu ekmek o kadar değer gördü ki, bir süre sonra mayalı ekmek sarayın ve soyluluğun simgesi haline geldi.
Tam randımanlı buğday ununa, maya, tuz, su kullanılarak üretilmektedir. Buğdayın %98'inden elde edilen tam buğday ununun ve kepeğin karışımıyla oluşan doğal köy ekmeğinin kalorisi düşük, sindirimi kolaydır.
Ekmek, kek, poğaça, kurabiye, simit, pizza hamuru, hazır bisküviler ve krakerler maya içerir. Ancak mayanın kullanım alanı bunlarla sınırlı değildir. Yemekleri tatlandırmak için kullanılan soya sosu, sirke, salata sosları, turşu çeşitleri, ketçap ve hardalda da maya vardır.
Temel olarak buğday unu ve su karıştırılarak laktik asit ve maya ile fermente edilmesi sonucu elde edilir. Laktik asit bakterileri (LAB olarak kısaltılır) ve maya (mayalar bütün tahıllarda bulunur ve miktarları 102-104 adet/g arasında değişmektedir), soluduğumuz havada ve unda doğal olarak mevcuttur.
Mayalı hamur kadar kabarmamasının yanı sıra bu malzemelerle yapılan hamur işlerinin tadı ve dokusu da farklı olabilir. Yine de mayanız yoksa, hamur işlerinizi mayalandıracak zamanınız yoksa ya da sağlık sebepleriyle hamur tüketmemeniz gerekiyorsa bu ürünleri kullanabilirsiniz.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Lavaş (lavaj, lavas) genellikle mayalı hamurdan yapılır. Un, tuz, su ve ekşi ev mayası kullanılır.
Kepekli Ekmek: Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Diyabet ve kalp damar hastalıklarını önleyicidir.
Tam buğday unu, yaş maya, esmer şeker, susam ve ay çekirdeği gibi malzemelerle hazırlanan tam buğday ekmeği tarifini çok seveceksiniz. Doktorlar tarafından tüketilmesi önerilen tam buğday ekmeğinin, sağlığa birçok yararı vardır.
Instant Maya (Instant Dry Yeast)
Kuru maya daha çok ev kullanıma uygun ve en çok tercih edilen maya çeşididir. Hamuru iyi kabartır ve bunu uzun süre korur. Serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir. Önceden suda eritmeye gerek yoktur.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri