* Bir ayak üzerinde durma ve tüylerin kabartılması: Rahat, mutlu, memnun. * Bir ayakta dururken gagasını bileme: Yorulmuştur.
Tek ayak üzerinde duran kuşlar, havaya kaldırdığı ayağını vücuduna yaklaştırarak ayaklarının sıcak kalmasını sağlarlar. Bu kuşların vücut ısısını dengelemesinde oldukça işlevsel bir yöntemdir.
Muhabbet kuşları genellikle bir tünek üzerinde kafalarını geriye atarak ve bir ayaklarını da yukarı çekerek uyurlar. Bunun sebebi, kuşların ayaklarına kan aktaran atardamarları, toplardamarları ile çok yakındır.
İlgili 36 soru bulundu
Burnunda, gagasında ve gözlerinden akıntılar gelmesi. Normalden daha fazla tüy dökümü yaşaması. Sürekli bir uyuma halindeyse. Devam eden kusma hali.
Vücut Sıcaklığını Düzenleme
Muhabbet kuşları vücut sıcaklıklarını korumak ve düzenlemek için tüylerini kabartırlar. Bu hareket özellikle soğukta kaldıklarında sık gözlemlenebilen bir durumdur. Tüylerini kabartarak tüylerin altına hava hapseder ve ısıtırlar. Bu sayede vücutları sıcak kalır.
Muhabbet kuşları akşam üzeri olduğu vakit geceleri uyurlar. Özellikle muhabbet kuşu sahibi erken zamanda yatmıyor ise, üstünün örtülmesi onun rahatça uyumasına imkan verir. Böylece muhabbet kuşu kendini çok daha güvende ve huzurlu şekilde de hissedebilir.
Kuşlar uyumak için ilk olarak tüneme pozisyona girer ve uykuya dalar. Kuşların türüne göre değişiklik gösterse de, genellikle ağaçlık alanlarda uyumayı tercih ederler. Soğuk havalarda sıcak bir alan bularak uykuya dalar. Kuşların uyuduğunu görmek pek mümkün olamayabiliyor.
Genellikle kuşlar, terk edilmiş yuva kutularında, eski binalarda, çalılıklarda veya ağaçtaki bir boşlukta uyuyabilirler. Ördekler ve diğer su kuşları gibi bazı kuşlar, suyun kenarına yakın uyurlar ve hatta flamingolar gibi diğer bacağı vücuda yaslanmış olarak bir bacağın üzerinde ayakta uyuyabilirler.
Kişinin işaret parmağı kloaka adı verilen bölgeden içeri tarafa 1.5 ile 2 santimetre olacak şekilde girdirilir. İşaret parmağı yardımıyla kazın mevcut cinsiyet organı dış tarafa doğru çıkartılır. Kaz palası erkekse kazın penisi dış kısma doğru çıkartılır.
Kazlar soğuk havadan etkilenmediği için kışın açık havada kalabilirler.
Kazların çiftleşip çiftleşmediğini görmek için dişilerin bazılarını ağıldan çıkartın , çıkarttığınız dişinin eşi olan erkek size bağıracaktır . Eğer bağıran olmaz ise eşi olmayan bir kaz demektir .
Hasta kuşlar vücut ısılarını korumak için tüylerini kabartarak dururlar. Hasta kuşu temiz bir havlu ile solunumunu engellemeyecek şekilde sarabilir, kafesi üzerine bir okuma lambası asarak ısı sağlayabilirsiniz. tutarak hızlı nefes alma,).
Sizinle yakın bağ kuran kuşunuz, size yakın başka bir kuşu kıskanıp onu ısırabilir. Kimi durumda oyun oynamak için de kuşlar ısırabilir. Oyun esnasında kuşun ısırması, agresif bir hareket değildir. Tüy değişim ve üreme dönemlerinde de muhabbet kuşlarının ısırması doğaldır.
Kuşların kafalarını bir dış kulak gibi kullanmaktadır. Kuşların sağ ve soldan aldıklarını frekanslar farklı olduğu için kuşlar seslerin yönünü kolaylıkla anlayabilmektedir. Kuşların dış kulakları olmasa da kulak zarları mevcuttur ve sesleri duymaları beyinlerinin yaptığı bir şeydir.
Beynin bir yarısının uykuda, diğer yarısının uyanık olduğu durumda, kuşların bir gözü de açık oluyor. Açık olan gözden gelen veriler beynin uyanık olan yarısı tarafından değerlendiriliyor. Böylece kuşlar çevrelerindeki potansiyel tehlikelerden haberdar olabiliyor.
Bunun en doğal nedeni uyku halidir. Muhabbet kuşları genellikle başlarını gövdelerinin bir yanına dayayıp tüylerini kabartarak uyku pozisyonu alırlar. Yani bu kuşların uyurken kabarması normaldir. Tüy kabartmanın doğal bir tepki olduğu başka bir durum ise kur yapma davranışıdır.
Kuş, güneşli, hava akımı olmayan bir bölgeye yerleştirilmelidir. Kuşların yeni bir çevreye alışması için ilk hafta hariç, aktivitenin çok olduğu bir yere yerleştirilmeleri daha yararlıdır.
Bu nedenle gece aktif olan kuşların gözünde daha fazla fotoreseptör yani çomak hücre bulunur. Bu sayede gözleri daha fazla ışık toplayarak geceleri karanlıkta daha iyi görmelerini sağlar. Ancak renkleri gündüz olduğu gibi göremezler. Muhabbet kuşları gündüz uyanık oldukları için renk algıları çok gelişmiş canlılardır.
Öncelikle kış aylarındaki minimum oda sıcaklığı 20 -21 derece olmalı. Sıcaklık bu derecenin altına düştüğünde muhabbet kuşları üşümeye başlar. Ve buda onların bağışıklık sistemini düşürür böylece hastalıklara karşı savunmasız hale gelirler. Özellikle 15 derecelerin altındaki sıcaklık kuş için ciddi bir risktir.
Muhabbet kuşları üşüdükleri zaman kaslarını hızlı bir şekilde hareket ettirmektedirler. Titremenin üşüme kaynaklı olup olmadığının anlaşılması için kuşun sıcak bir odaya alınması gerekmektedir. Stres ya da endişe gibi durumlarda da kuşlarda titreme davranışları görülebilmektedir.
Dişi muhabbet kuşu, kızışma sürecinde gözlerini kısar, göz bebeği küçülür ve başını hafif yere eğerek tünekte durabilir. Bunun yanı sıra tüylerini kabartabilir. Tüm bu durumlar, dişi muhabbet kuşunuzun kızışma sürecinde olduğunu gösterebilir. Böylece dişi muhabbet kuşunuzun çiftleşme durumunu takip edebilirsiniz.
Kuyruk ve kanatların düşüklüğü, hızlı nefes alışverişi , çok kalamar kemiği tüketimi gibi belirtilerden muhabbet kuşunuzun yumurta yapıp yapmayacağını anlayabilirsiniz. Eğer yumurta belirtileri varsa ortalama 48 saat içinde yumurta yapacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri