Nedenleri arasında genel durum bozuklukları, solunum yollarının enfeksiyonları, sürekli ve ses tellerini yorarak ötme, ses tellerindeki patolojik sorunlar, Stres korku halleri, hijyenik olmayan ortamda uzun süreli kalış. Yukarıda sayılan sebepler göz önünde bulundurularak tedavi süreci belirlenir.
Bütün bunlardan başka sık sık değindiğimiz kuşların hava akımlarına maruz kalması,soğuk suyla banyo yapması,soğuk su içmesi,rutubetli yerde bulunması, bulunduğu yerin havasının kirli,tozlu,dumanlı,sigara kokulu olması diğer olumsuz etkilerin yanı sıra ses kısıklığına neden olabilir.
Bu gibi durumlarda ses kisikligina neden olan proteince yüksek besinler ve unlu yiyecekler kesilir.Daha düsük degerde besinler,saglik tohumlari,ötücü kanaryalara verilen özel karma yemler kullanilir.Baslangiçta kisa bir süre perhiz yaptirmak da yarar saglayacaktir.
Muhabbet kuşunuz yavru olduğundan ötmüyor olabilir. Yavru muhabbet kuşları genellikle ötmezler. Ortamdaki yırtıcıları yuvaya çekmemek amacıyla yavrular sessizdirler. Kuşunuz, ergenlik dönemine yaklaştıkça ötmeye başlayacaktır.
Ses üretimi sirinks denilen göğüs gırtlağında gerçekleşir. Trakenin alt ucunda bulunan bu kas grubu, trakenin altında bulunan timpanik zarları birleştirir. Bu organ kuşların soluk yardımıyla ses telleri olmadan ses üretmesini sağlar.
İlgili 21 soru bulundu
Muhabbet kuşları zeki ve sosyal hayvanlar olup, oyuncaklara, insanlara ve diğer kuşlara ilgi ve yakınlık duyabilirler.
Çevredeki, onlara yırtıcı olarak görünebilecek ya da onları meraklarıyla rahatsız edebilecek diğer evcil hayvanlardan da korkmaları mümkündür. Yüksek sesler ve ani hareketlerse onları kolayca korkutabilir.
Muhabbet kuşlarında sürekli bir uyuma hali görülüyorsa bunun birkaç nedeni olabilir. Bunlar;• Vitamin eksikliği,• Protein eksikliği,• Gece uykusunu tam alamaması,• İlgi eksikliği ve strese girmeleri,• Ciddi hastalıklar olabilir.
Bunun en doğal nedeni uyku halidir. Muhabbet kuşları genellikle başlarını gövdelerinin bir yanına dayayıp tüylerini kabartarak uyku pozisyonu alırlar. Yani bu kuşların uyurken kabarması normaldir. Tüy kabartmanın doğal bir tepki olduğu başka bir durum ise kur yapma davranışıdır.
Bu hareket özellikle soğukta kaldıklarında sık gözlemlenebilen bir durumdur. Tüylerini kabartarak tüylerin altına hava hapseder ve ısıtırlar. Bu sayede vücutları sıcak kalır.
2-) Aşırı ötme sonucu ortaya çıkan ses kayıplarında hasta kuş diğerlerinden ayrılarak,sessiz kendisini ötmeye teşvik edecek herhangi bir uyarıcının bulunmadığı,geldiği yere eş ısıda,cereyansız,havadar,huzur duyacağı bir odaya alınır.Kesin istirahatı sağlanır.Ses güçlendirici ve vitamin değerli besinlerle kuvvet ...
Sıcak içecekler boğazı rahatlatabilir ve ses kısılmasına iyi gelebilir. Ancak çok sıcak içeceklerden kaçınmak da önemlidir. Ses kısılmasını önlemek için ne yapabilirim? Düzenli olarak su içmek, sigara kullanmamak, sesinizi aşırı kullanmamak ve soğuk havada dışarı çıkarken boğazınızı korumak ses kısılmasını önleyebilir.
Bu çalışmalardan bir tanesi okaliptüs, nane, biberiye ve kekik yağlarının seyreltilmiş sıvı formlarda ağız yoluna püskürtülmesi sonucunda 20 dakika gibi kısa bir sürede ağrı,yangı, ses kısıklığı ve yutkunma zorluğuna önemli ölçüde etki ettiği raporlanmıştır.
Muhabbet kuşu Stres Belirtileri 1-Isırma 2 -Saklanma: 3 - Ötmeme 4 -Daha fazla ses çıkarma, Çığlık atma 5-İştahsızlık 6- Tüy yolma 7- Yumurtasını kırma Stres belirtileri için söyleyeceklerimiz şimdilik bunlar…
Hastalık, kafesin değişmesi, ilgisizlik, en sevdiği oyuncağın kaybolması gibi birçok farklı neden kuşlarda depresyona neden olabilmektedir. Kuşların yaşam alanlarında meydana gelen değişiklikler kuşlarda depresyonun başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.
Muhabbet Kuşunun Huzursuz Olması
Bu tür hareketlerin temel sebebi strestir. Muhabbet kuşu bulunduğu ortama alışamamışsa veya bulunduğu yerde kendini güvende hissetmiyorsa bu şekilde can havliyle huzursuz olduğunu gösteren hareketlerde bulunabilir.
Muhabbet kuşunuzun tüyleri kabarıksa ve bunun yanında titriyorsa bu hasta olduğunun habercisi olabilir. Genelde soğuk algınlığı ya da gribal enfeksiyon durumlarında kuşların böyle hareket ettiği gözlemlenmiştir.
Muhabbet kuşu size küstüğünü bir şekilde hissettirir. Kuşun ötmemesi, yem yememesi ve elinize gelmemesi, küsme belirtisi olabilir. Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir.
Öncelikle kış aylarındaki minimum oda sıcaklığı 20 -21 derece olmalı. Sıcaklık bu derecenin altına düştüğünde muhabbet kuşları üşümeye başlar. Ve buda onların bağışıklık sistemini düşürür böylece hastalıklara karşı savunmasız hale gelirler. Özellikle 15 derecelerin altındaki sıcaklık kuş için ciddi bir risktir.
İnsanlardaki adrenalin yüklenmesine benzer bir şekilde kuşlarda aşırı korktukları durumlar karşısında savaş ya da kaç tepkisi verir. Kuşlarda görülen diğer korku tepkileri arasında donakalma, sinme, hızlı hızlı nefes alıp verme, gözlerin genişlemesi ve aşırı ses çıkarma yer alır.
Zayıf ve üşümüş Hasta kuşlar genel olarak düşük vücut ısısına sahiptir, 41 dereceden daha az, şiddetli titreme eğilimindedirler ve kolayca fark edebileceğiniz kabarık tüyleri vardır. Eğer kuşunuz evcilse vücut ısısını ayaklarından kolayca kontrol edebilirsiniz.
Muhabbet Kuşlarında Ölüm Belirtileri Nelerdir? Yem tüketimini aza indirmesi ya da hiç yememesi. Kafesinin içinde hareket etmemesi, eski neşesinde ve canlılığında olmaması. Hızlı bir şekilde kilo kaybı yaşaması.
Korktuğunu anladığınız anda geri çekilmelisiniz. Çok yavaş ve nazik hareketlerle yaklaşmalı ve çekilmelisiniz. Yavaş hareket etmeniz size alışması için önemlidir. Eğer korkarsa kafesine geri bırakmalısınız.
Genellikle, kuşlar kıvrılarak veya yatarak uyudukları düşünülür. Ancak bazı türler, farklı bir yaklaşım sergilerler. Doğal ortamlarında sürü halinde yaşayan muhabbet kuşları, uykuya dalarken en yüksek dala veya bir tüneğe konarlar ve sıkı sıkıya tutunarak kendilerini dengede tutarlar.
Muhabbet Kuşları Renkleri Nasıl Görür? Keskin gözlü bu kuş türü kırmızı, yeşil ve mavi başta olmak üzere bütün ana renkleri rahatça algılar. Ayrıca ultraviyole denilen ışığın rengini de fark ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri