Açık işsizlik kavramı, çalışma gücü ve arzusu olduğu halde, cari ücret seviyesinde iş arayıp da bulamayanların toplamını ifade etmektedir (Zaim, 1997:170). Başka bir şekilde ifade edecek olursak, bir kişinin para kazanmak veya geçimini sağlamak üzere yapacağı bir işinin olmaması durumudur (Bozdağlıoğlu, 2008:47).
Açık işsizlik, çalışma gücü ve isteğinde olduğu hâlde, cari ücret seviyesinde iş arayıp da bulamayanların toplamını ifade etmektedir. Başlıca açık işsizlik türleri: yapısal, konjoktürel, mevsimlik, teknolojik ve geçici işsizliktir.
Gizli işsizlik; bir işletmede ya da bir sektörde çalışanların sayısı azaltıldığı halde o işletme ya da sektörün üretim miktarında bir azalma olmuyorsa orada gizli işsizlik var demektir.
Friksiyonel işsizlik, işgücü piyasasındaki hareketlilikten kaynaklanan olası işsizlik oranına friksiyonel işsizlik denir. Mevsimlik ya da daimi işçilerin daha iyi koşullar için mevcut işlerini bırakıp iş aramaları friksiyonel işsizliğe dahil olur.
İlgili 26 soru bulundu
Tarım işçileri için yaşanan bir işsizlik türü olduğu da söylenebilir. İşletmeler maliyetlerini düşürmek mecburiyetinde kaldıklarında doğal olarak az işçi ile üretime devam etmek durumunda kalırlar. Bu durum da işçilerin işten çıkarılması anlamına gelir.
Konjonktürel işsizlik talep yetersizliğinden dolayı ortaya çıkan işsizliktir. Ekonomik durgunluktan dolayı mal ve hizmetlere olan talep azalması ve buna bağlı olarak işçi talebinin azalması hatta çalışanların işten çıkarılması şeklinde seyreder.
Ön lisans seviyesindeyse en az iş bulunan bölümler, tıbbi ve aromatik bitkiler (yüzde 47,6), çocuk gelişimi (yüzde 49,5), geleneksel el sanatları (yüzde 51,9) ve ilahiyat (yüzde 52,2) olarak hesaplandı. Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2021 yılında 13,6 ay iken bu süre 2022 yılında 13,9 ay oldu.
Tanımlar. Bir ekonomide işsiz miktarı, söz konusu ekonomide işi olmayan ve cari ücret düzeyinde çalışmak istediği halde iş bulamayan yetişkinlerin miktarıdır.
Friksiyonel (Arızi) İşsizlik: Yer ve meslek değiştirme sırasında beliren işsizliktir. Kısmi ve geçici bir işsizlik türüdür. Konjonktürel İşsizlik: Üretim hacminde zaman zaman ortaya çıkan daralmaların yarattığı işsizliktir.
İşçiler işyerinin kapanması veya devredilmesi nedeniyle iş sözleşmesinin sona ermesi halinde işsizlik sigortasından yararlanabilir. İşverenin işyerini idare edememesi veya işyerinin kâr elde etmemesi nedeniyle işyerini kapatması halinde işçinin mağdur olmaması için bu şekilde bir düzenleme söz konusudur.
İşsizlik maaşı almaya devam ederken herhangi bir işe giren kişinin sigortasının başladığı tarih itibariyle işsizlik maaşı kesilir. İstihdam süresi için yeni maaş şartlarını sağlamadan kişinin yeniden işsiz kalması durumunda eski maaş üzerinden hak ettikleri maaş karşılığı ödenmeye devam eder.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
İçimizi ürperten kelime işsizlik iradi (istemli) ve gayri idari (istem dışı) olmak üzere 2 şekilde karşımıza çıkıyor. Adından da anlaşılacağı üzere iradi işsizlik kendi isteğiyle çalışmayan ve yürürlükteki koşullarla çalışmaya rıza gösterdikleri zaman kolaylıkla iş bulabilecek kişileri kapsar.
İşsizlik maaşı (işsizlik ödeneği), sigortalının çalıştığı son dört ay içindeki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40'ı olarak hesaplanmaktadır. İşsizlik maaşının (işsizlik ödeneği) miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'ini geçememektedir.
Doğal işsizlik oranı sıfır olamaz.
Gerek “ev işleriyle meşgul” olanlar gerekse “iş bulma ümidi olmayanlar” TÜİK'e göre işsiz olarak sayılmıyor. Bu da işsizlik oranını doğal olarak düşürüyor. TÜİK verilerine göre nüfus artarken iş gücüne dahil olanların sayısının aynı seviyede artış göstermemesi dikkat çekiyor.
Son 3 sene içerisinde minimum 600 gün prim ödenmiş olmalıdır. İşsizlik maaşı için başvuru tarihleri ve 3 sene içerisinde minimum 600 gün prim ödenmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Kişinini işsizlik maaşı alabilmesi için son iş yerinde 120 gün yani 4 ay boyunca çalışmış olması gerekir.
Kendi isteğiyle işten ayrılanlar işsizlik maaşı alamıyor. - Çalışanın işverenin güvenini kötüye kullanma, işvereni bilerek zarara uğratma ve iş ortamının huzurunu bozma gibi kusurlu hâllerden işten çıkarılmamış olması gerekir.
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
İşsizlik oranı en yüksek bölge %19,2 ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) iken, işsizlik oranı en düşük bölge %6,2 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) oldu. En yüksek istihdam oranı %54,1 ile TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) Bölgesi'nde gerçekleşti.
Buna karşılık iradi veya ihtiyari işsizlik, cari olandan daha yüksek bir ücret talep edildiği veya mevcut çalışma koşullarından daha iyi iş imkanları arandığı için iş bulunamaması halidir. Gerçek bir işsizlik durumu değildir.
Cambridge ekonomi sözlüğünde iradi işsizlik; “kişinin düşük ücretli bir işte çalışmak istememesi veya kendisine çalışmadığı sürece sağlanan dev- let yardımlarının tatmin edici düzeyde olmasından kaynaklanan sebeplerle çalışmamayı tercih etmesi” durumu olarak tanımlanmaktadır (Cambridge Dictionary).
Üretimde emek-yoğun teknolojilerin yerine sermaye-yoğun teknolojilerin kullanılması sonucunda ortaya çıkan işsizliğe teknolojik işsizlik denmektedir. Yeni teknolojinin girdiği kesimlerde üretim artarken, bu kesimde çalışanlar işsiz durumuna gelir ve bu kesimden diğer kesimlere doğru emek akımı başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri