Aile, çocukların bakımı ve yetiştirilmesi, yeni kuşaklara kültürel kimliğin ve değerlerin kazandırılması, tarihsel ve toplumsal bilincin aktarılmasında birey ve toplum arasında bir köprüdür.
Bunlar: 1)biyolojik işlev, 2)psikolojik işlev, 3)eğitim işlevi, 4) toplumsal işlev, 5) kültürel işlev ve 6)ekonomik işlevdir.
a.
Aile nüfusun kaynağıdır ve üreme yoluyla nüfus artışına katkıda bulunur. Biyolojik işlev eşlerin cinsel ihtiyaçlarını karşıladığı gibi kuşakların sürekliliğini de sağlaması bakımın- dan önem taşımaktadır.
Ailenin temeli, bir aile birliğini oluşturan bireyler arasındaki ilişkilerin ve bağların dayandığı temel değerler, inançlar ve duygusal bağlardır.
Ailenin Önemi: Destek ve Güvence: Aile, bireylerin güvende hissetmelerini ve bir destek ağına sahip olmalarını sağlar. Aile üyeleri birbirlerine moral verir, yardım eder ve güçlü bir dayanışma duygusu geliştirirler. Eğitim ve Değerler: Aile, bireylere temel değerleri, ahlaki kuralları ve yaşam becerilerini öğretir.
İlgili 40 soru bulundu
Birey ve toplum için en temel öğe olan aile, bireyin yaşamında çok önemli bir yer tutan beslenme, bakım, sevgi ihtiyacı, duygusal gelişim, psikolojik gelişim, eğitim, kültürel ve dini değerleri kazanma, sağlıklı zihinsel gelişimini sürdürme gibi temel ihtiyaçlarını karşıladığı birincil yer ve çevredir.
Ailenin dini yaşamın merkezi olması ve ebeveynlerin çocuklar için rol model olmaları toplum için sağlıklı bireyler yetişmesini ve dini ve ahlaki değerlerin aktarılmasını kolaylaştırmaktadır. Dolayısıyla, bütün dinler için olduğu gibi, İslam dini için de aile kurumu hayati önem taşımaktadır.
Sağlıklı Ailenin Özellikleri
- Birbirlerine ilgi ve sevgiyle yaklaşırlar. - Birbirlerine bağlılık hissederler. - Birbirlerinin varlıklarından mutluluk duyarlar. - Çatışmalarını çözümleme konusunda başarılıdırlar.
Aile yaşamında önemli olan sevgi, saygı, güven sadakat, fedakârlık gibi aile değerleri, dinlerin de tavsiye ettiği ve aile hayatındaki önemini vurguladığı değerlerdir. Din, faydalı aile davranışları ve olumlu aile yaşamını destekleyen bir inanç sistemi sağlar.
Ancak ailenin temel özellikleri genellikle şunları içerir: Bağ: Aileler, bireyler arasında duygusal bağlarla birbirine bağlıdır. Bu bağlar sevgi, saygı, destek ve güveni içerebilir. Paylaşım: Aile üyeleri, yaşam deneyimlerini, değerleri, gelenekleri ve kaynakları paylaşırlar.
Bu doğrultuda aile işlevselliği; aile üyelerinin birbirleriyle etkileşimini, birbirlerine verdikleri tepkileri, jenerasyonlar ve aile alt sistemleri arasında ki belirgin sınırları ve değişimlere karşı esnekliği kapsamaktadır (Walsh, 2012).
Aile nedir, aile birbirlerine kan bağı, yasal ve duygusal bağlarla bağlı kişilerden oluşan en küçük toplumsal birimdir. Modern toplumlarda aile evlilik yoluyla kurulur.
İyi bir aile olmak demek; aile üyelerinin temel fiziksel, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması, mutlu ve huzurlu bir ortamda sağlıklı ilişkilerin yaşanmasıdır. Bunun sağlanabilmesi için şu gereklere özen gösterilmelidir; Sevgi, Saygı ve Önemseme: Bir ailenin oluşumunda sevgi temel şarttır.
Aile veya ocak, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilen sosyal bir yapı. En küçük, yani "çekirdek" olarak adlandırılan bir aile; baba, anne ve çocuklardan oluşur.
Türklerde ataerkil aile yapısı hakimdir. Baba evin reisidir ve ailenin temel ihtiyaçlarını gideren bir koruyucu durumundadır. Kararların verilmesinde son söz babaya aittir. Türk ailesinde kadına da ayrı bir değer verilmektedir.
Aile ortamı, çocukların sosyalleşmesini, öğrenme, bağımsızlık, başkaları ile geçinme kuralların önemini kavrama gibi yeteneklerini önemli ölçüde etkiler. Ayrıca, okulda başarı ve özgüven duygusu üzerinde de etkileri vardır. Sosyalleşme ailenin en önemli görevlerinden biridir.
Aile, çocuğun ilk sosyal deneyimlerini kazandığı yerdir. Çocukların gelişiminde aile yol gösterici ve kuralları öğretici rol oynar. Çocuğun doğru ve yanlışı öğrenmesinde, cinsel kimliğini kazanmasında, davranışlarını kontrol etmesinde, ailenin rolü çok büyüktür.
İyi bir aile olmak demek; aile üyelerinin temel fiziksel, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması, mutlu ve huzurlu bir ortamda sağlıklı ilişkilerin yaşanmasıdır. Bunun sağlanabilmesi için şu gereklere özen gösterilmelidir; Sevgi, Saygı ve Önemseme: Bir ailenin oluşumunda sevgi temel şarttır.
Literatürde çekirdek aile, ana baba ve evlenmemiş çocuklardan oluşan, ekonomisinde ve kararlarında bağımsız, akraba ilişkilerinden yalıtılmış/atomize bir ailedir.
Ailede Kişiler Arası İlişkiler
Ailede bulunan bireylerin iletişimi, onların ruh sağlığını önemli oranda etkiler. Çocukların sağlıklı kişilik gelişimlerini aile içindeki ilişkiler oluşturacaktır. Karşılıklı saygı, sevgi, hoşgörü ve fedakârlığa dayanan ilişkilerle yetişen çocuklar sağlıklı kişilik geliştirirler.
Akrabalık ilişkisiyle birbirlerine bağlanan fertlerin bir araya getirdiği topluluk. Kişiye nesep bakımından yakın olan kimseler. Aile hukuku veya mülkiyet ilişkisinden doğan bakım yükümlülüğü ve bu kapsamda yapılan harcamalar anlamında fıkıh terimi. Evlilik sebebiyle oluşan hısımlık anlamında fıkıh terimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri