Kusma durduktan sonra boş bir mideye hafif ve sindirimi kolay yiyecekler alınabilir. Krakerler, ekmek dilimleri, haşlanmış sebzeler veya püre haline getirilmiş meyveler gibi sindirimi kolay olan gıdalar tüketilebilir. Zencefil içeren çaylar, mideyi rahatlatabilir ve kusmayı hafifletebilir.
Temiz havada yavaş ve derin nefes alıp-vermek, soğuk su yanı sıra mideyi rahatlatan nane-limon, zencefil ya da papatya çayı içmek, az tuzlu kraker ve muz gibi hafif gıdalar, nane yağı veya limon koklamak mide bulantısı sorununu gidermeye yardım eder.
Kustuktan sonra ne yapmak gerekir? Kusma yaşadıktan sonra derin nefes almak, temiz hava solumak ve bir yere uzanmak biraz da olsa rahatlama sağlar.
Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir. Daha sonradan yemekleri yavaş ve az yemelidir.
Kusma, midenin refleks olarak içerisindeki yemekleri ağız yolu ile dışarı atması olayıdır. Her mide bulantısında kusma eylemi gerçekleşmez ancak bazı durumlarda kişi kendiliğinden gelen kusma isteğiyle istifra ederek bulantı hissini hafifletebilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Kustuktan sonra midenizi rahatlatmak için etkili tavsiyeler arıyorsanız kusar kusmaz değil, mideyi bir süre dinlendirdikten sonra uygulamanız daha sağlıklı olacaktır. Kusma sonrası temiz hava almak, biraz uzanmak ve derin düzenli nefesler almak sağlıklı olabilir.
Bulantıya tükürük salgısında artış, baş dönmesi, terleme, yutma güçlüğü, soluk beniz, başını kaldıramama, kalbin yavaş atması, tansiyonun düşmesi, vücut ısısında değişiklikler ve çarpıntı eşlik edebilir. Kusma, mide içeriğinin kuvvetli bir refleksle yemek borusu ve ağız yoluyla dışarıya atılmasına denir.
Bebeğiniz kustuktan sonra uyuması için yüzüstü yatırmayın. En güvenlisi sırt üstü uyutmaktır.
Kusmaya karşı bol su tüketmeniz gerekiyor
Kusma olayı vücutta su kaybına neden olur ve bunun için vücuda takviye yapmak önemlidir. O yüzden ilk olarak su tüketmelisiniz.
Çok fazla kusuyorsanız, dehidrasyonu önlemeye yardımcı olmak için bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Sıvıları yavaşça yudumlayın. Mideniz rahatsız olduğunda, bir anda fazla miktarda su içmek, daha fazla kusmaya neden olabilir.
Nane limon çayıyla mide bulantısından kurtulamayanlar üzülmesin. 'Benim bünyem nane limon çayına karşı bağışıklık kazanmış Lokmacım' diyenler için de bir çözümüz var. Mide bulantısı hissini gideren, boğazı rahatlatan zencefil çayı kustuktan sonra içilebilecek en iyi çaylardan.
Kustuktan sonra mideye ne iyi gelir sorusunun cevabı yatıştırıcı ve rahatlatıcı içeceklerdir. Kustuktan sonra öncelikle vücudun sıvı kaybını iyileştirmek için oda sıcaklığında su tüketilmelidir. Az tuzlu kraker, salatalık ve yoğurt hafif yiyecekler olarak tercih edilebilir.
Mide bulantısı ile beraber gelen kusma problemi için yoğurt tutucu bir görev görür. Doğal ya da taze bir kase yoğurt yiyerek mide bulantınızı dindirebilirsiniz.
Zencefil, ıhlamur ve papatya gibi bitki rahatlatıcı etkisi bulunan bitki çayları, karbonatlı su ve elma sirkesi gibi asidikler, bol su tüketmek ve mideye sıcak su uygulamak ağrı sebeplerini önleyerek mide ağrılarını durdurur.
Fışkırarak kusmalarda en tipik nedenler; bebeğe çok yemek yedirilmesi,reflü gibi mide problemleri, bebeğin anne karnında amniyos sıvısını fazladan yutması, süt alerjisi, doğumsal metabolik hastalıklar veya pilorstenozuolarak adlandırılan bir tıkanma problemidir.
Tuzlu ayran verdiğiniz takdirde mide önemli ölçüde yatışır ve herhangi bir şekilde mide bulantısı şikayeti kalmaz.
Kusmayı kesmek için de önerilen içeceklerin başında yüksek oranda mineral içeren maden suları önerilmektedir.
Reflü mide asidinin ağza gelmesi durumudur. Bu durumda ağızda acı ve asidik bir tat hissedilir. Mide asidinin mideden çıkıp ağza gelmesiyle yemek borusu asit nedeniyle tahriş olup midenin ve boğazın yanmasına ve ağrılara sebep olmaktadır.
Kişiler devamlı bir şekilde safra kusuyorlarsa o zaman mutlaka bir doktora görünmeleri gerekir. Çünkü bu durum ciddi bir sağlık problemi nedeniyle meydana geliyor olabilir. Sürekli safra kusma durumu yaşayan hastalarda dehidrasyon ya da elektrolit dengesizliği gibi ciddi problemler meydana gelebilmektedir.
Kusma varsa yan pozisyonda tutulur, Solunum kontrol edilir, Etraftaki meraklılar uzaklaştırılır.
Güvenli yatış pozisyonu
Nemlioğlu, "Sırt üstü pozisyonda bebekler başlarını sağa yada sola çevirdiklerinde herhangi kusma durumunu soluk borularına kaçırmadan kendilerine kurtarabiliyorlar. Buna güvenli yatış pozisyonu diyoruz.
Mide bulantısı ile birlikte baş dönmesi de yaşıyorsanız dinlenmelisiniz. Kısa süreli bir uyku ya da sırt üstü pozisyonda 30 dakika kadar uzanmanız bulantının azalmasını sağlar.
Ayrıca, kusma sırasında mide içeriği boğaz ve ağız yoluyla dışarı atılır. Bu, mide asidinin ağız veya boğaz gibi hassas dokularla temas etmesini engeller. Son olarak, kusmada çıkan mide içeriği, mide asidi ve sindirim enzimlerinin yanı sıra yiyecek artıkları, safra ve pankreas sıvıları gibi diğer sıvıları içerir.
Baharatlı veya yüksek yağlı yiyeceklerden kaçınmak bulantıyı engelleyebilir. Boş bir mide ya da güçlü kokulu yiyecekler mide bulantısını tetikleyebilir veya daha da kötüleştirebilir. Bulantıya neden olma olasılığı daha düşük olan gıdalardan olan kraker, kızarmış ekmek gibi basit yiyecekler bulantıya iyi gelebilir.
Vücuda zarar vermemek adına mutlaka ihtiyacınız kadar su tüketmeniz gerekir. Çok sık mide bulantısı ve kusma yaşamak vücudu bir hayli yorar. Bu durumda da kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri