Kokina çiçeği nerede yetişir? sorusunun cevabı oldukça geniş bir yelpaze sunar. Sahile yakın şehirlerde yetiştirilen kokina çiçeğinin doğduğu bölge Avrupa'dır. Özellikle ağustostan aralık ayına kadar; Marmara'da, Akdeniz'de ve kıyı Karadeniz'de toplanmaya hazır hale gelir.
Aynı zamanda çiçeğinizi saksıda kokina çiçeği olarak değil başka formlarda kullanabilirsiniz. Yılbaşı kokina çiçeği de bu formlardan bir tanesidir. Rengi itibariyle de yılbaşı konseptine yakın olduğu için bu çiçeği yılbaşı gününüzde dekorasyon amacıyla tercih edebilirsiniz.
Kokina çiçeği çok yıllık bir bitkidir. Tohum, çelikleme veya boğumlu yapraklarından toprağa dikme yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Çok yoğun yaz güneşi almaması gerekir. Ortam sıcaklığı oda sıcaklığında olabilir.
Anavatanı güney Avrupa olan kokina bitkisi İran ve Akdeniz civarında yetişiyor. Türkiye sınırları içerisinde İstanbul'da ormanlarda yetişen kokoina çiçeğinin isminin kökenini 'kokino''dur.
Kesme olarak hazırlanmış, demet hâlinde satın alabileceğiniz Kokina çiçeğini uygun büyüklükte bir vazoya yerleştirebilirsiniz. Yaprak dökmediği için sizi fazla uğraştırmayacak olan bu bitkiye her hafta 1-2 defa su vermeniz kâfi. Hatta kışın haftada bir kere sulanması bile yeterli olabiliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Eğer bu güzel çiçeklerin solmamasını istiyorsanız Kokina çiçeği bakımına dair dikkat etmeniz gereken birkaç faktör var. Kokina çiçeği için ideal olan sıcaklık normal oda sıcaklığıdır. Çok sıcağı da çok soğuğu da sevmez. Bu şekilde çiçek rengini uzun süre boyunca solmadan koruyabilir.
Kokina çiçeği ayrıca çok su tercih etmeyen bir çiçek türüdür. Haftada 1-2 kere sulanması yeterlidir. Aksi takdirde çiçek solabilir, çürüyebilir. Yılbaşı çiçeği bakımı konusunda dikkat edilecek bir diğer nokta da güneş ışığına sadece şubata kadar maruz kalmaması gerektiğidir.
Demet halinde satılan Kokina çiçeğini uygun bir vazo içerisinde saklayabilirsiniz. Kolay bakımı ve yaprak dökmemesi ile bilinen bu bitkiye haftada birkaç şey su vermeniz yeterlidir. Hatta kış aylarında bir defa bile yeterli olur.
Rivayete göre eğer evinizdeki kokinalar bir sonraki yılbaşına kadar renkleri bozulmadan aynı şekilde duruyorsa o zaman yeni bir ev satın alacağınız anlamı taşıyor. Tabi bu rivayete inanıp inanmamak tamamen size kalmış. Kokina çiçeğinin görüntüsüyle evlere enerji verdiğine de inanılıyor.
Ruscus aculeatus, Ruscus cinsine bağlı bir bitki türüdür.
Çiçeğin çabuk açması ve büyümesi için toprağa bir miktar kuru çay da konulabiliyor. Çiçeklenme mevsimi geciktiği takdirde sulama suyuna yılbaşı çiçeği coşturan ve vitaminler koymak fayda sağlıyor.
Batıl inanç kategorisinde yer alan kokina çiçek yıl sonu sokaklarda satılır.
Ancak gelin görün ki bu meyveler birçok koşula o kadar kolay adapte olabiliyor ki gerçekten 1 yıl ya da 1 yıla yakın rengini bile neredeyse ilk günkü gibi koruyarak sağlam kalması mümkün oluyor.
Satın aldığınız tohumu ekmeden önce ılık suda bir süre bekletin (bu işlem çimlenme hızını artıracaktır) hazırlamış olduğunuz dikim yerine belirlediğiniz aralıkta ekimini yaparak üzerini 1-2 cm toprak yada torf ile kapatarak ekimini sağlayabilirsiniz.
Eğer bu güzel çiçeklerin solmamasını istiyorsanız Kokina çiçeği bakımına dair dikkat etmeniz gereken birkaç faktör var. Kokina çiçeği için ideal olan sıcaklık normal oda sıcaklığıdır. Çok sıcağı da çok soğuğu da sevmez. Bu şekilde çiçek rengini uzun süre boyunca solmadan koruyabilir.
Noel Yıldızı gibi çoğu yılbaşı çiçeği toprak yüzeyi hafifçe kuruduğunda sulanır. Kokina çiçeği ise cam vazoda saklanır. Saksının altındaki fazla suyun drenaj deliklerinden akmasına izin vermek gerekir. Bu bitkilerin saksısını su altında bırakmak kök çürümesine ve diğer sorunlara neden olabilir.
TOMURCUKLAR KIRMIZI KALMALI
Kokina çiçeği ile dilek tutma geleneği olduğunu da anlatan Düver, “Rivayet o ki eğer yılbaşında kokina çiçeği alıp dilek tutarsanız, çiçek bir yıl boyunca solmamasını sağladığınızda dileğiniz kabul olur.” Şeklinde konuştu.
Yılbaşı çiçeği, narin bir saksı bitkisidir. Bu nedenle bazı etmenlerden hızlı etkilenerek sararıp solması söz konusu olabilir. Çiçek, aşırı sulanma durumunda köklerin çürümesine bağlı olarak ölür. Özellikle saksıda direnaj deliklerinin olmaması, saksıda biriken fazla suyun dışarı çıkamamasına neden olacaktır.
Kokinanın ağırlıklı olarak yetiştirildiği yerler ise sahil şerididir. Kokina çiçeği yapay ya da canlı olarak çıkabilir karşınıza. Olur da yeşil yapraklar üzerine iplerle bağlanmış bir miktar kırmızı kokina çiçeği görürseniz şaşırmayın.
Kokina, haftada iki kere köklerine su verilerek sulanmalıdır. Su ihtiyacı köklerinden giderilmelidir. Haftada bir kök kısımlarını bir gün süreyle suda bekletmek de bitkinin ömrünü uzatabilir. Kokina, çok sulanarak canlı tutulamaz.
Kokina çiçeğinin şans ve mutluluk getireceğine inanılmaktadır. Bir başka efsaneye göre de eğer kokina çiçeğiniz bir sonraki yıla kadar evde bozulmadan durursa yeni bir ev alacağınıza işaret etmektedir. Kokina çiçeği, vazoda süs bitkisi olarak kullanıldığı gibi saksıda canlı süs bitkisi olarak da kullanılır.
Kokina çiçekleri, su içinde uzun süre dayanmaz. Su içinde kalırsa, meyveler çürür ve bozulur. Bu nedenle, Kokina çiçeklerini su içinde bırakmak yerine kuru halde saklamak daha iyidir.
Özellikle Akdeniz ikliminde yetişen bu bitki Antalya, Antakya gibi şehirlerde ve çevrelerinde yaygın olarak tanınıyor. Aktarlarda kurutulmuş haline ulaşılabilen bu bitkinin idrar söktürücü etkisi olduğu, böbreklerde taş oluşumunu engelleyici etkiler gösterdiği, hemoroid tedavisinde bile etkili olabileceği söyleniyor.
Su ihtiyacı köklerinden giderilmelidir. Haftada 1 kök kısımlarını 1 gün süreyle suda bekletmeyi deneyebilirsiniz. Kokinanın köklerine su vermek ancak bitkinin ömrünü uzatacaktır. Kokinalar hem çok soğuk havalardan hem de çok sıcak ortamlardan hoşlanmazlar, bu yüzden evinizin en serin yerine konumlandırmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri