'Zihinsel' anlamına gelen mental kelimesi zihin ve akıl ile ilgili faaliyetleri ifade etmekte kullanılmaktadır.
İngilizce kökenli bir kelime olan 'Mental'; zihinsel olarak kabul edilmektedir. TDK'ya göre ise anlamı şu şekildedir: TDK'ya göre 'Mental' kelimesi, zihne ait olan tüm beceri ve çeşitli kavramlar olarak anlamlandırılmıştır.
Gündelik yaşamda fiziksel ve psikolojik olarak yaşanma durumunda kullanılan mental çöküş ''bitkinlik, tükenmişlik'' olarak biliniyor. Mental çöküşün pek çok sebebi olabilir; ekonomik sebepler, stres, insan ilişkileri, kayıplar, iş yükü, şehrin gürültüsü, bu sebeplere örnek olarak gösterilebilir.
“Mental sağlık nedir?” sorusunu sık sık duysak da cevabını bulmak her zaman kolay olmuyor. Mental sağlık, duygu ve davranışlarımızın uyum içerisinde olması, kendimizle ve çevremizle yapıcı ilişkilere sahip olmamız ve olumsuz duygularla başa çıkma kapasitemizin yüksek olması olarak tanımlanabilir.
1. yeni bir sorunu çözerken daha önce başarılı olan teknik ya da stratejiyi kullanma eğilimi. 2. bir duruma ya da uyarıcıya tepki verirken belirli psikolojik işlevleri kullanmaya geçici olarak hazır olma durumu.
İlgili 18 soru bulundu
Ruhsal bozukluk, akıl hastalığı ya da mental bozukluk, sıkıntı, bilişsel işlevlerin bozulması, atipik davranış ve/veya maladaptif davranış ile tanımlanan akıl sağlığı durumlarından birini ifade eder.
Mutlu olma, zevk alma, öfkeyi kontrol etme, dürtüsel kontrolü sağlama, huzurlu olma, güvende hissetme gibi işlevler ruhsal performansı yansıtır. Dikkat, konsantrasyon, algılama, bellek, planlama, problem çözme, karar verme, muhakeme etme gibi işlevler ise zihinsel performansın göstergeleridir.
Türkçe karşılığı olarak ele alındığında 'Akıl, zeka, ruhsal ya da zihinsel' şekildeki anlamlar bütünü olarak öne çıkıyor.
Mental olarak ne demek diye anlamlandıramadığımız ifade aslında mental olarak hazır değilim, iyi hissetmiyorum cümlesine karşılık gelebilen bir duygu- durum bildirimidir.
Mental yorgunluğun üstesinden gelebilmek için öncelikle zihni rahatlatacak aktivitelere ağırlık vermek gerekir. Meditasyon, yürüyüş, kitap, gezinti, sosyalleşmek ve vitamin takviyeleri başlıca zihin dinlendirme yöntemleridir.
Zeka geriliği olarak da bilinen mental retardasyon , bireylerin zihinsel yeteneklerinin ve günlük yaşam becerilerinin yaşlarına göre beklenen seviyenin altında olmasıdır. Bu durum, doğum öncesi, doğum anında veya doğum sonrasında meydana gelen birçok farklı faktöre bağlı olarak gelişebilir.
Stresi azaltmak, sağlıklı beslenmek, yeterli uyku uyumak, sosyal bağlantıları güçlendirmek, düzenli egzersiz yapmak ve dinlenmek, mental yorgunluk belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri ve terapi gibi teknikler de mental yorgunlukla mücadelede faydalı olabilir.
Psikolojik olarak kendimi iyi hissetmiyorum demek, kişinin ruh halinin, duygularının ve zihinsel durumunun iyi olmadığını ifade eder. Bu durum genellikle stres, kaygı, depresyon veya diğer psikolojik sorunlardan kaynaklanabilir.
Ölüm ve kayıplar, iş hayatının zorlukları, maddi zorluklar, aile hayatında yaşanan sıkıntılar, ilişkilerin bozulması, manevi değerlerin değişmesi, güvensizlikler, çaresizlikler, köşeye sıkışmış hissetme gibi durumlar mental sağlığı olumsuz etkileyebilir.
Somon, ıspanak, tohum, tavuk, badem, ceviz, kefir, ananas, yulaf gibi triptofan açısından zengin besinler, serotonin (mutluluk hormonu) seviyenizi artırmaya yardımcı olur.
En tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında şizofreni öne çıkmaktadır. Şizofreni, karmaşık semptomlarla karakterize olan bir zihinsel hastalıktır ve gerçek ile hayal arasındaki sınırların belirsizleştiği bir durumu içerir.
Zihinsel antrenman, sporcuların yanı sıra her bireyin günümüzde kendisini mental anlamda iyi hissetmek ve iyiye sevk etmek adına uygulayabildiği bir egzersizdir. Vücudumuz beynin emirlerine uymakla yükümlüdür. Ancak çoğu zaman zihnimiz savunma mekanizmasında çalışır.
Yaşlının düşünme, öğrenme, bilme ve yargılama gibi süreçlerinin bozulmasının ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla düzenlenen aktivitelerdir. Kavram Tanıma, Lego Aktivitesi, Şekiller Renkler, Hafıza Kartları, Yanlışı Bulma, Durum Çözüm, Günlük İşler vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri