Trafik kazası yapan tarafların ilgili kazada ne kadar kusurlu olup olmadıkları, kişilerin kazadaki sorumluluk oranına göre hesaplanır. Bu doğrultuda trafik kazalarında kusur oranı %0, %25, %50, %75 ve %100 oranlarında olabilir.
Sonuç olarak kazaya karışan taraflar arasında varsa oransal bir dağılım yapılır. Eğer tek taraf kazanın gerçekleşmesine sebep olmuşsa %100 kusurlu kabul edilir ve trafik kazası kusuru o taraf için düzenlenir.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler.
A aracı arkadan çarptığı için %100 (K.Y.T.K. 56/1-c ve Yön:107) kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır. Tek aracın geçebileceği kadar dar yollarda karşılaşma halinde, B aracı, A aracına geçiş hakkı vermesi gerekirken vermediği için %100 (K.Y.T.K.56/e ve Yön:106/c) kusurludur.
İlgili 22 soru bulundu
Bunun için arkadan çarpan araç, olayın farklı bir gidişata sahip olduğunu ispatlaması gerekir (BGH NJW 1978, 2032). Eğer arkadan çarpan kişi, öndeki sürücünün dikkatsizlik nedeniyle aniden yolunu veya şeridini değiştirip önüne çıktığını ispatlayabilirse, suçlu olmaktan kurtulur.
52/1a kusur oranı, trafik kazaları ile beraber meydana gelen kavşaklara yaklaşırken hızı azaltmamak anlamına gelmektedir. Bu konuda kurala uyumaması ile beraber ortaya çıkan durum neticesinde yüzde üzerinden cezalandırma gerçekleşmektedir.
Kaza sonrasında kusurlu olan tarafın trafik sigortası karşı tarafın hasarını kusuru oranında karşılar. Kusurulu olan tarafın hasarlarını ise varsa kendi kasko sigortası karşılar.
Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Kazada Kusurlu Olan Araç Sahipleri:
Ancak kusurlu olan araç sahiplerinin araçlarında meydana gelen değer kaybı, trafik sigortasının kapsamı dışındadır. Bu nedenle, bu kişiler trafik sigortası ile değer kaybı talebinde bulunamazlar.
Komisyon, 3 iş günü içerisinde ilgili dosyayı sonuçlandırır. Eğer sigorta şirketinden veya taraflardan birinden karara itiraz gelmezse belirlenen oranlar doğrultusunda tazminat ödemeleri yapılır. Sonuçlanan kusur oranlarına itiraz etmek isteyen sigortalılar için yasal süre 5 gündür.
Eğer kazada herhangi bir ölüm veya yaralanma yoksa kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsünde kabul edilir. Bu noktada kazaya karışan sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurmaları gerekir. Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
Asli kusur hallerinden dördüncüsü, ikiden fazla şeritli taşıt yollarında karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit veya yol bölümüne girmektir.
Kazada %75 oranında kusursuz olduğu, kazanın 8 de 2 olarak da kusurlu olduğu anlamındadır.
Yani şikayetçi olmak, kazaya sebebiyet veren şahsın Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğince ceza alması içindir. Dolayısıyla; trafik kazaları sonrasında şikayetçi olmanın gerek sigorta, gerekse şahıstan talep edilen tazminatlar bağlamında etkisi ve ilgisi yoktur.
Kazaya sebep olan sigortalı araçta bulunan taşınan mallara (bavul vb.) gelen zararı trafik sigortası karşılamaz. Manevi tazminat talepleri trafik sigortası tarafından karşılanmaz. Çalıntı veya gasp edilmiş araçların sebep olduğu kazalarda araç sahibi sorumlu olmadığı için trafik sigortası karşılamaz.
Bu uzman kişiler otomobil, konut gibi çeşitli sektörlerde malların değerini belirler, hasar tespiti yapar ve ekspertiz raporlarını tutar. Herhangi bir olay, kaza, aksilik veya zamanla yıpranma sonucu ortaya çıkan hasarların raporlanması da alım-satım sırasında malın değerinin en doğru şekilde belirlenmesini sağlar.
Polise Bilgi Verme: Tüm trafik kazalarında olduğu gibi, maddi hasarlı trafik kazalarında da durumun yetkililere bildirilmesi gerekmektedir. Eğer kazaya karışan araçlar trafiği engelliyorsa, durum polise bildirilerek polis çağırma ücreti ödenmelidir.
Trafik kazasında yüzde 100 kusur; %100 hatalı olmak demektir. Karşı taraf trafik sigortası hasar masraflarını karşılamaz. Bundan dolayı tamamen kusur olan taraf, -kasko sigortası yoksa- zarar masraflarını kendi bütçesinden ödemek durumunda kalabilir.
"Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hiz- met bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.”
Trafik kazası tazminat davaları genellikle 1 ila 3 yıl arasında sonuçlanır. Kazaya ilişkin farklı etmenler ve mahkeme yoğunluğuna göre davaların sonuçlanması 4 yılı bulabilir.
Nitekim hız ile ilgili 52 1a kusur oranı asli kusur değildir. Trafik kazalarında hız tali kusurdur.
Kazalarda kusurun kimde olduğu ise yapılan incelemeler ve Tramer yardımı ile belirlenmektedir. Tramer; “Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi” kurumunun kısaltılmış halidir. Bu sistem tüm sigorta bilgilerini içeren bir veri deposudur. Tramer sorgulama sayesinde bir araca dair sigorta işlemlerinin tamamına bakılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri