Kusurlu Çiçek: Yalnız erkek veya yalnız dişi organı olan çiçeklerdir. çiçekler : Hem erkek hem dişi organı olan kusursuz çiçeklerdir. (elma, armut) Tek eşeyli veya bir cinsli (uniseksual, diclin) çiçekler: Eşey organlarından sadece birine sahip olan kusurlu çiçeklerdir.
Tam çiçek: Çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organların hepsine sahip çiçeklerdir. Eksik Çiçek: Bunlardan bir veya birkaçı olmayan çiçeklerdir. Kusursuz çiçek: Taç ve çanak yaprakları olmasa bile erkek ve dişi organı olan çiçeklerdir. Kusurlu Çiçek: Yalnız erkek veya yalnız dişi organı olan çiçeklerdir.
Hem erkek hem de dişi organı olan çiçeklere erselik çiçek (elma, armut, erik, şeftali, portakal), sadece erkek organı olanlara erkek çiçek, sadece dişi organı olanlara ise dişi çiçek adı verilir.
Bahçe bitkilerinin birçok türünde bir çiçekte erkek ve dişi organlar birlikte bulunmakta olup böyle çiçeklere yani hem erkek hem de dişi organı birlikte içeren çiçeklere “erselik = erdişi = hermafrodit” çiçek, bu tip çiçeklere sahip bitkilere ise hermafrodit = erselik bitki adı verilmektedir.
Eşeysiz (Aseksüel üreme):
Bitkilerden bir hücrenin veya belirli bir kısmın ana bitkiden ayrılarak gelişmesidir. Yani bir döllenme olayı söz konusu değildir.
İlgili 20 soru bulundu
Aseksüeller, cinsel çekim hissetmemelerini hayatlarının bir parçası olarak görüp, kalıcı karakteristik özellikleri olarak kabul etmektedirler.
1- Panikula (Bileşik Salkım): Yan dalları tekrar dallanmış bir rasemozdur. Örnek: Ligustrum (Kurt Bağrı), Aesculus (atkestanesi) Page 13 2- Bileşik Umbella (Bileşik Şemsiye): Çiçek kümesi sapında ikinci derecede sapların bulunduğu ve bu sapların üzerinde umbella durumunda çiçeklerin bulunduğu infloresens şeklidir.
Meyve ağaçlarında cinsiyet durumu, meydana getirdikleri çiçeklerin biyolojik yapılarına göre değişir. Çiçeklerinin özelliklerine göre farklı cinsiyet durumları ortaya çıkar.
I- Hipogin (üst durumlu) çiçek: Çiçeğin bütün parçaları dişi organın reseptakıla bağlandığı seviyenin altında kalırlar. II- Perigin (orta durumlu) çiçek: Çiçeğin bütün parçaları, resptakıla dişi organla aynı seviyede bağlanır.
Erkek üreme organı
Filament (sapçık) ve anter (başçık) olmak üzere 2 kısımdan oluşur. Filament, anterin çiçeğe tutmasını; anter ise, polen oluşumunu sağlar.
Eğer stamen ve pistil ayrı ayrı çiçeklerde bulunursa böyle çiçeklere diklin (tek eşeyli, üniseksüel) çiçek denir. Rüzgarla tozlaşan bitkilerin çoğu diklin çiçeklidir. (iki evcikli) bitki denir.
Aynı fert üzerinde erdişi çiçeklerle beraber tek eşeyli çiçekler taşıyan bitkiye poligam bitki denir.
Egzotik bitkiler asıl yaşam ortamının dışına bilerek ya da bilmeyerek getirilmiş ve burada yaşamını devam ettirmeye başlamış türlere verilen isimdir. Yerel olmayan bitki çeşitleri girmiş oldukları ekosistemler üzerinde farklı etkiler sergileyebilirler.
Sarı gül sevgili ya da eşler arasında ayrılık mesajı için kullanılmaktadır. Genelde sevginin bittiğini ve çiftlerin artık aynı duyguları yaşamadıklarını ifade eden sarı gülü bu yüzden sevgili ya da eşler birbirleri için pek tercih etmezler.
Bir buket pembe lale ile ya da beyaz lale ile kalbinizin temizliğini ve hislerinizim hala sapasağlam yerinde durduğunu ifade edebilirsiniz. Yani anlayacağınız daha derinden özür dilemelerin çiçeğidir laleler. Ufak kırgınlıklardan çok daha fazlasını, büyük vedaları geride bırakmak için tercih edilir.
Periyodisite Nedir ? Meyve ağaçlarının bir yıl çok sonraki yıl çeşitli derecelerde düşük verimli olmaları durumu periyodisite olarak tanımlanır. Meyve ağaçlarında periyodisiteye eğilim, türlere ve tür içindeki çeşitlere göre farklılık gösterebilir.
2-GÖVDE NEDİR? Bitkinin toprak üstünde gelişen ve üzerinde yan dal, yaprak çiçek gibi yapıları taşıyan kısmıdır.
Difenbahya, “Ağlayan Çiçek” olarak da bilinir. Kimi zaman yapraklarından ter damlacıkları gibi su çıkarması sebebi ile bu isim yakıştırılmıştır. Difenbahya çiçeği neden ağlar bilinmez ancak bir takım kaynaklar bu çiçeğin sahibi öldükten sonra bu etkiyi gösterdiğini söyler.
Hassas yapıda olan sofistike orkideler, floranın temsilcileri arasında liderliği ele alabilecek durumdadır. Cennet çiçeği aynı zamanda Strelitzia olarak da bilinmektedir.
Erkek ağaçlar meyve vermez.
Ağaçlar kalpsiz değiller!
Araştırmacılar ağaçların daha önce hiç fark etmediğimiz kadar yavaş olan bir kalp atışları olduğunu keşfettiler.
Meyve veren çiçek her zaman erkek çiçektir. Erkek çiçekler boş çiçektir, meyve vermez.
4- ) Öpücük Çiçeği
Gerçek adı Psychotria Elata olan bu kıpkırmızı çiçek, dudağın şeklini çok net andırdığından dolayı “Öpücük bitkisi” adını almıştır. Orta Avrupa'da daha sık yetişen ve tropikal ormanlarda bulunan bu çiçek çok sık, çok yerde görülemez.
Fidanlarımız yurt dışından getirtilen tohumlardan üretilerek elde edilmiştir. Çarkıfelek meyvesinin anavatanı Tropikal Amerika olup ülkemizde de ılıman iklim bölgelerine yetiştirilmektedir. Koyu yeşil yapraklara sahip olup, ya boyunca mor renkli çiçek açmaktadır.
Kelebek çalısı (Buddleja davidii), adını kelebekleri üzerinde çekmesinden alan Çin kökenli bir çiçekli bitkidir. Kelebek Çalısı 3-4 metreye kadar boylanabilir ve çiçekleri 20-25 cm uzunluğa ulaşabilir .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri