Bor ve gümüş dışında öne çıkan diğer madenler manyezit, antimuan, krom, alunit, antimuan, bakır-kurşun-çinko, demir, manganez, manyezit, çimento hammaddeleri, feldispat, jips, florit ve kum-çakıl sayılabilir. Türkiye'de işletilen tek gümüş madeni Kütahya'da yer almaktadır.
Linyit, Kütahya'daki zengin maden yatakları arasında ön sıralarda yer alıyor.
Mermer: Ülkemiz mermer bakımından zengindir. Afyon, Kütahya, Marmara Adası, Kırşehir, Tokat ve İzmir çevresinde çıkarılır.
Kuzeybatı Anadolu'da yer alan Kütahya ili yeraltı kaynakları bakımından zengin illerimizden birdir. Bor, manyezit ve linyit gibi önemli rezervlere sahip olduğumuz madenlerin yanında, 36 çeşit maden oluşumu il sınırları içinde bulunmaktadır.
Türkiye'de bilinen başlıca borat yatakları Batı Anadolu'da yer almakta olup dünya bor rezervlerinin %70'i ülkemizde bulunmaktadır. Bununla birlikte Kırka (Eskişehir) yalnızca Türkiye de değil dünyada en büyük bor yatağıdır. Bigadiç (Balıkesir) ve Emet ( Kütahya) Anadolunun diğer önemli bor yataklarındandır.
İlgili 33 soru bulundu
Dünya bor rezervlerinin %73'üne sahip olan Türkiye'de bilinen bor yatakları; Eskişehir – Kırka, Kütahya- Emet, Balıkesir Bigadiç, Bursa-Kestelek'te bulunmaktadır.
Kütahya, yeraltı kaynakları bakımından Türkiye'nin zengin illerinden biridir. Önemli madenler bulunan ilde başta bor ve gümüş olmak üzere toplam 36 çeşit maden bulunmaktadır.
Türkiye'nin Dünya rezervinin büyük bir bölümünü elinde bulundurduğu bor madeninin 1.681.474.000 ton rezervi Kütahya ili sınırları içerisinde, Emet ilçesinde yer almaktadır.
Bakır. Bakır, kolay işlenen ve hayli geleceği olan bir madendir. Elazığ'da Maden (Ergani Bakır İşletme), Artvin'de Murgul (Göktaş) ve Kastamonu'da Küre bakır çıkartılan yerlerdir. Rize Çayeli'nde bulunan bakır yatakları ise 1994 yılından itibaren işletilmeye başlanmıştır.
Bu ürünlerden özellikle kaolin, demir, mermer, krom ve manyezit ilde öne çıkmaktadır. stratejik öneme sahip madenleri de sınırları içerisinde barındırmaktadır. 36 çeşit madene sahip olan Kütahya'da öne çıkan madenler bor, manyezit, gümüş ve linyittir.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Tavşanlı, leblebisi ile meşhurdur. İlçede çoğu evin altında leblebi imalathanesi bulunmaktadır. Buralarda imal edilen leblebi aynı zamanda ihraç edilmektedir. Bir rivayete göre İlçenin ismi de leblebinin yapıldığı "tav"dan gelmiştir ve Tavşanlı olmuştur: Tav'ı şanlı.
Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5'i; kömür rezervlerinin % 1'i; jeotermal potansiyelinin % 0,8'i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4'ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Balıkesir metalik özelliği taşıyan maden kaynakları bakımından zengin bir bölgede yer almaktadır. Bölgede metalik maden olarak altın, gümüş, manganez, bakır, demir ve çinko ön plana çıkmaktadır. Balıkesir'de altın rezervleri için Ayvalık, Havran, Kepsut ilçelerinde bulunan maden yatakları öne çıkmaktadır.
Kütahya ilimizin dışında Türkiye'de gümüş çıkarılan yerler; Mardin, Gaziantep, Trabzon, Ardahan, Gümüşhane, Antalya, Bursa, Niğde, İzmir, Elazığ, Amasya, Balıkesir illerimizdir.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye'de başta bor mineralleri ve türevlerini çıkaran, kamuya ait bir madencilik ve kimya devlet kurumudur. Dünyanın bilinen bor mevduatının %72'sine sahip olan Türkiye'de, bor mineralleri madenciliğini devlet tekelinde tutmaktadır.
Emet Kütahya ilinin bir ilçesidir. Şifalı kaplıcalarıyla termal turizme önemli katkıda bulunmaktadır. 17 Ekim 1993 günü Bakanlar Kurulu kararıyla “Termal Turizm Bölgesi” ilan edilmiştir. Ayrıca dünyada rezervi çok az bulunan bor madeni bu ilçede bol miktarda çıkarılabilmektedir.
Uluslararası Referanslarla Yüksek Verimli Bor
Dünyanın en büyük kolemanit rezervlerine sahip olan Emet Bor İşletme Müdürlüğü'nde borik asit, konsantre kolemanit, Eticol- Ceramic ürünleri üretilmektedir.
Türkiye'deki bilinen borat yatakları özellikle Eskişehir-Kırka, Balıkesir-Bigadiç, Bursa-Kestelek ve Kütahya-Emet'te bulunmaktadır. En önemli ham bor ürünleri ise; kolemanit, tinkal ve üleksit'tir.
Kütahya - Emet arası mesafe kaç km? Kütahya - Emet arası yaklaşık olarak 97 km'dir.
Dünya üzerinde %73'lük oranla Bor rezervinde ilk sırada Türkiye yer alır. Önemli Bor yatakları Türkiye'den sonra Amerika, Rusya ve Güney Amerika gelir. Bor madenleri ülkemizde; Eskişehir Kırka, Kütahya Emet, Bursa Kestel ve Balıkesir Bigadiç'te bulunur.
İnsan vücudunda düşük miktarlarda ihtiyaç duyulan bor; besinler ve su yoluyla dışardan alınan bir mineraldir. 1981 yılında sağlık sektöründe yapılan araştırmalar doğrultusunda bor ürünlerinin insan vücudunda olumlu etkilere yol açtığı tespit edilmiştir.
Seçenekler: 1 kg 33,90 TL/kg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri