Ay çekirdeği kalori değeri yüksek bir besin kaynağıdır, fakat lif içeriği de çok yüksek bir besindir. Lif, su emdiği için midenizde şişecek ve sindirimi yavaşlatacaktır. Bu sayede daha uzun süre tokluk hissi vererek, az besin tüketmenize yardımcı olacaktır.
Bağırsak hareketlerini arttırıcı ve kabızlığa da iyi gelen bir gıdadır” diye konuştu. Ay çekirdeğinin kanserden korunmada da güçlü bir yardımcı olduğunu anlatan Tarhan, “Posalı bir gıda maddesi olduğu için kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısaltır.
İhtiyaçtan fazla çekirdek tüketimi, vücutta aşırı sodyum birikimi ve obezite gibi yan etkiler göstermektedir. Alerjen besin grupları içerisinde yer alan çekirdek, hassas bünyeli kişilerde göz yaşarması, ciltte kaşıntı, egzama ve hapşırık gibi alerjik problemlere neden olmaktadır.
- Bir avuç tüketilen çekirdek vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller, sağlamaktadır. İçerdiği E, B1, B5 ve folik asit sayesinde vücudun enerjisini yüksek tutar. - Büyük siyah çekirdek kötü kolesterolü düşürme etkisine sahiptir. Özellikle 1 avuç çekirdek yemek kalp ve damar sağlığına iyi gelmektedir.
Lif bakımından oldukça zengin olan kabak çekirdeği, mide yanmasını rahatlatır. Hazmı kolaylaştıran ve mide hastalıklarına iyi gelen kabak çekirdeği, sindirim sistemi rahatsızlıklarına de oldukça faydalı olduğu için bağırsak sağlığını da korumaktadır. Kabak çekirdeği, solucan ve tenya dökmeye yardımcı olur.
İlgili 40 soru bulundu
Özetle ay çekirdeği zararları fazla tüketimden ileri gelir. Emziren annelerin en çok araştırdıkları konulardan birisi de ay çekirdeği gaz yapar mı, sorusunun cevabıdır. Bünyeden bünyeye değişiklik göstermekle beraber ay çekirdeğinin içeriğinde gaz yapacak herhangi madde yoktur.
Kavrulmuş ve tuzlanmış çekirdek tüketmek kalp, hipertansiyon gibi rahatsızlıkları tetiklemekle birlikte yağ miktarının artması ile de kilo artışına sebep oluyor. Ara öğün olarak günlük en fazla 1 avuç çiğ ayçekirdeği tüketebilirsiniz.
Her besin gibi kabak çekirdeğini de ölçülü tüketmek sağlığımız için önemli. Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir.
Çekirdek bilinenlerin tersine içindeki yağdan dolayı kalp ve damar sitemini koruyan iyi kolesterolü arttırmaktadır. E vitamini yönünden oldukça güçlü olan çekirdek; stresi, depresyonu, panik bozukluğu ve unutkanlığı büyük oranda engellemekte ve geriletmektedir.
Konuyla ilgili aileleri uyaran Prof. Dr. Aydın Şencan “Çocukluk çağında çekirdek gibi kabuklu çerezlerin kabukları soyulmadan fazla miktarda yenmesi, bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir. Hastalar, genellikle karın ağrısı ve tekrarlayan kusma ile acil servise başvurur.
En çok tüketilen kuru yemişlerden birisi olan çekirdeği çok abartmadan tüketmelisiniz. Bu yüzden bilmeniz gereken en önemli noktalar şunlar: Çekirdek içerisine çok fazla yağ barındırıyor. Fazla tüketilirse kilo aldırır ve aynı zamanda orantısız bölgelerde yağlanma yapar.
Siyah ay çekirdeği potasyum içerir. Potasyum, normal kas fonksiyonlarına katkıda bulunur ve kan basıncının korunmasında faydalıdır. Siyah ay çekirdeği demir içerir. Demir kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin normal oluşumunu destekler, vücutta normal oksijen taşınımına yardımcı olur.
Kabak çekirdeği, beyin sağlığı için çok önemlidir. Bir avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacını karşılarken hafızayı güçlendirmeye de yardımcı olur. Kabak çekirdeği, kalbin sağlıklı olarak kalmasını sağlayacak iyi bir antioksidan, çinko, magnezyum ve yağ asitleri kaynağıdır. Saç için mucizevi bir besin kaynağıdır.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Kara üzüm çekirdeği, aşırı tüketimde zehirli olabilir ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Siyah üzümün kalorisi oldukça düşüktür. Ama gün içinde aşırı tükettiğiniz zaman kilo almanıza sebep olabilir. Aşırı tüketimde hazımsızlık ve kabızlık gibi problemlere yol açabilir.
Çekirdek sayısı ise bir işlemci içerisinde yer alan toplam merkezi işlem birimi sayısını ifade eder. İşlemcide bulunan çekirdek sayısı ne kadar fazlaysa bilgisayarın işlem yapma kapasitesi ve performansı aynı oranda artar.
Ayçekirdeği Ayçekirdeğinin içeriğindeki yağ damar sertliğini giderir. Kalp, sinir hastalıklarını önler. Bol E vitamini ve protein içerir. Cinsel gücü arttırır.
Beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Kan basıncını düzenler ve dolaşım sistemine destek olur. Zengin oranda magnezyum içeriği sayesinde özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve bu sayede kişilerin çeşitli hastalıklara karşı direnç kazanmalarına olanak verir. Sinir sistemini düzenler.
ÇEKİRDEĞİN ZARARLARI NELERDİR? Yüksek yağ, vitamin ve minerallere sahip olduğundan aşırı tüketildiğinden ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle karaciğerdeki toksinleri olumsuz etkileyerek ciltte tahribata neden olur. Uzmanlar bu konuda bir avuç çekirdek tüketiminin geçmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.
Ayrıca hızlı bir şekilde su içerseniz, çok fazla hava yutar ve yine şişkin hissedersiniz. Çok tuzlu yemeklerin ardından bol bol su içmek ödem yapar. Vucüttaki sodyum oranı yükseldiği zaman su içeriz ve bu da özellikle ael ve ayakların su toplamasına neden olur.
Ancak yağ oranının yüksek olması 1 avuçluk porsiyonun aşılması durumunda kilo aldırıcı özelliğini açığa çıkarabilir.
Hem ekonomik hem de lezzetli bir kuruyemiş olan çekirdek, fazla tüketildiği zaman kilo aldırabiliyor. Bu nedenle de çekirdek tüketirsek dikkatli olmak ve az miktarda tüketmek gerekiyor. Çekirdeğin içinde yer alan yağ oranının yüksek olması nedeni ile fazla kiloya yol açtığı biliniyor.
Yine 150 gram çekirdekte 111 mg selenyum bulunur ki bu oran ihtiyacın %202'sine tekabül eder. Bu minerallerin normalin üstünde alımı ciddi sorunlara yol açabilir. Fosfor fazlalığı iskelet dokularında kireçlenme yapabilir, ve böbreklere zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri