Kiraz ve vişnesi meşhurdur. Elma, armut, şeftali, ceviz, kestane, çilek, kavun ve karpuz yetişir.
Kütahya deyince herkesin aklına ilk olarak çini gelmektedir. Şehrin en ünlü simgesi olan çinilerle süslenen harika Çinili Cami, Kütahya gezilecek yerler arasında mutlaka olması gereken güzellikte bir camidir.
Kütahya'da Çinicilik
İlimizin simgesi ve onu bütün dünyaya tanıtan “Çinicilik” Kütahya'da en önemli sanat dalı olmanın yanı sıra halkın önemli bir geçim kaynağı olma özelliği de taşır. Kütahya'da Hititlerle başlayan seramik yapımı Osmanlı dönemi sonuna kadar sürekli gelişme göstermiştir.
Eski kaynaklara, sikke ve yazıtlara göre Kütahya'nın antik dönemdeki adı "Kotiaeion"dur. Ünlü Antik Çağ Coğrafyacısı Strabon bu adın, "Kotys'in Kenti" anlamına geldiğini belirtmektedir. Kotys, Trakya'da yaşayan Odrisler'den olup, Romalılar'ın M.S. 38'de Anadolu'ya gönderdiği bir komutanın adıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Kütahya konut kiralarının artmasına, benzine, elektriğe, suya, doğalgaza gelen zamlara rağmen ise kesinlikle hala Türkiye'nin en ucuz şehridir. Kiralar ortalama fiyatlarda, ulaşım fiyatları keseye uygun ve üretken bir şehir olması açısından da bolluk bereket içinde gelişen bir şehirdir.
İlçede, tam bir kara İklimi hüküm sürer. Kışları sert ve soğuk, yazları ise sıcak geçer.
Kütahya' nın sembolü olan ve onu bütün dünyaya tanıtan çinicilik, önemli bir sanat kolu olmanın yanı sıra, Kütahya' da aynı zamanda bir geçim kapısıdır. Geçmişi Friglere kadar uzanan seramik yapımı zaman içinde sürekli gelişme göstermiştir.
Türk/Türkmen
Fuat Köprülü Germiyanoğullarının kökeninin Moğol istilasından sonra önce Malatya'ya sonra ise Kütahya'ya göçen bir Afşar boyu olduğunu nakleder.
Yıllarca, Kütahya'daki kamu yatırımlarının özel yatırımları engellediği bahanesi öne sürüldü. İş sahipleri, nitelikli esnafl ar işlerini bırakıp kamuda görev yapmaya başladı. Yerlerine yeni elemanlar da gelmedi. Dolayısıyla küçük ve orta ölçekli sanayi gelişemedi, büyük sanayi yatırımlarına zemin yaratılamadı.
Kütahya ilimiz, Türkiye için şu nedenlerden dolayı önemlidir: Tarihi ve kültürel önemi: Kütahya, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehirdir. Şehir, Neolitik Çağ'dan beri yerleşim yeri olmuştur. Kütahya'da Frig, Hitit, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ait kalıntılar bulunmaktadır.
ADI İNCİR UYUTMASI. KÜTAHYA'YA ÖZGÜ OLAN BU TATLI KOLAY YAPIMI VE HAFİFLİĞİYLE SOFRALARINIZDAKİ YERİNİ ALACAĞA BENZİYOR.
Kiraz ve vişnesi meşhurdur. Elma, armut, şeftali, ceviz, kestane, çilek, kavun ve karpuz yetişir. Vişne ağaç sayısı Türkiye'de üçüncü sıradadır. Modern tarım araçları ve sun'î gübre kullanımı yaygındır.
En çok söylenen ve bilinen türkülerimizin başında Kütahya'nın Pınarları Akışır, Meşeden Gel, Hisardan İnmem Diyor, Mezar Arası, Hasılhas Başında, Gediz Pazarı, Elif Dedim, Feracemin Ucu Sırma, Karanfil Oylum Oylum, Ah Hamamcı gelmektedir.
Kırsal ilçeler baz alındığında ise Kütahya ilinin en büyük ilçesi Tavşanlı olarak görünüyor.1.914, 986 km2 yüzölçümüne sahip ilçe 100.000'in hemen üzerindeki nüfusuyla kişi sayısı bakımından da Kütahya'nın en büyük ilçesi olarak kayıtlarda yer alıyor.
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.
T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ya da diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” hizmeti üzerinden alt-üst soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Kütahya 1867'de Hüdavendigar Vilayetine bağlı bir sancak merkezi iken, II. Meşrutiyetten sonra bağımsız bir sancak oldu.
Anadolu Selçuklu Devleti'nin ilk hükümdarı Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın kardeşi Melik Mansur, 1074 yılında Kütahya'yı ve Emet de dâhil olmak üzere tüm bu yöreleri fethetti.
Kütahya kışın soğuk bir şehirdir. Şehir yüksek bir rakıma sahiptir. Kütahya'nın ortalama yüksekliği 969 metredir. Bu durum, şehrin kış aylarında soğuk ve yağışlı geçmesine neden olur.
Afyon, Bilecik, Manisa, Balıkesir, Bursa, Eskişehir ve Konya'ya komşu olan Kütahya; iç batı Anadolu bölgesinde yer almaktadır. 2017 verilerine göre Kütahya'nın 572,256 kişilik bir nüfusa sahip olduğu bilinmektedir.
Kütahya'da Gezilecek Yerler
Yemyeşil doğası ve tarihi yapılarıyla dikkat çeken Kütahya'da alışveriş keyfini de doyasıya yaşayabilirsiniz. Sağlık ve kaplıca turizmi ile de her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kütahya'ya en az 3 gününüzü ayırarak keyif dolu bir seyahat geçirebilirsiniz.
Bölgenin hakim bitki topluluğunu kuru ormanlar oluştururken, kuru ormanların hakim ağaç cinslerini karaçam, meşe türleri ve ardıç türleri meydana getirmektedir. Marmara ve Ege yoluyla Akdeniz etkilerinin hissedildiği kesimlerde ise kızılçam ile bazı maki türlerine rastlamak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri