Bu kronik ve yaygın saç dökülmesi yavaş yavaş ortaya çıkar. Genellikle ergenlik çağından hemen sonra başlar, yavaş yavaş gelişir ve 30 ila 40 yaşları arasında başlar. Az miktarda günlük saç dökülmesi, cansız saçlar, kepek, saçlı deride kaşıntı,yağlı saçlı der ive ağrılı saç kökleri gibi birkaç ön belirti görünebilir.
Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir.
Kadınlarda özellikle sedef hastalığı, mantar hastalığı, yoğun yağlı cilt sorunları gibi birçok cilt hastalıkları aşırı saç dökülmesine neden olabilir. Aşırı saç dökülmesi bu tip deri hastalıklarına da işaret edebilir. Bu bakımdan ilk olarak dermatoloji uzmanından gerekli teşhisler yaptırılmalıdır.
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Saç dökülmesi genellikle otuzlu yaşlara doğru başlar ve elli yaşın üstünde erkek nüfusunun hemen hemen yarısında görülür. Günümüzde saç dökülme problemi özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde 20 li yaşların başında sıkça görülmektedir. Başlama yaşı ne kadar erken olursa dökülme o kadar fazla ve geniş alanda olur.
İlgili 36 soru bulundu
Çay ağacı, lavanta, dulavrat otu ve ozon yağları saç köklerinizi besleyerek dökülmeleri engeller. Kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen ürünler; yumurta, yoğurt, çilek ve lavanta maskeleri olarak sıralanabilir. Yumurta, limon suyu, süt ve zeytinyağını karıştırarak maske elde edebilirsiniz.
A vitamini, saç köklerinin güçlenmesine ve saçların büyümesine yardımcı olur. Vitamin C: Vitamin C, saç köklerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kollajen üretimini destekleyerek saçların daha güçlü olmasına yardımcı olur. Vitamin D: Vitamin D, saç köklerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Saçın yaşam döngüsüne bağlı olarak günde 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilirken, bu orandan fazla olan saç dökülmeleri ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Vitamin eksikliğine bağlı olarak dökülen saçların yeniden çıkması, bazı yöntemler ile desteklenerek mümkün olabilir. D vitamini eksikliği durumunda saç dökülmesi meydana gelebilir; ancak uygun vitamin düzeylerine geri dönüldüğünde saç büyümesi yeniden başlayabilir.
Sinüzit, enfeksiyon ve bağırsak paraziti gibi hastalıklar, saç dökülmesine neden olan hastalıklar olarak sayılabilir.
Yaşla saç dökülmesi arasında direk bir ilişki bulunamamıştır. Genetik yatkınlığı olan yani ailesinde belirgin saç dökülmesi olanlarda 20´li yaşlarda dahi saç dökülmesi başlayabilmektedir. Saç dökülmesi 25 ila 35 yaş arası en yoğun karşımıza çıkar.
“Kanser saç kaybına yol açar”
Kanserin kendisi saç kaybına yol açmamaktadır. İleri evre durumlarda bile bu durum görülmez ancak tedavide kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesine sebep olmaktadır. Ayrıca beyin ışınlaması gereken durumlarda radyoterapi nedeniyle görülebilmektedir.
Neden olabilecek başlıca ilaç sınıfları: antikoagülanlar, antidepresanlar, antikonvülzanlar, antihipertansif ilaçlar, bazı antienflamatuvarlar, tiroid tedavileri, beta blokerler, bazı kolesterol önleyici ilaçlar, lityum ve retinoid içeren ilaçlar.
Mevsimsel saç dökülmesi en çok sonbaharın başında Eylül ve Ekim aylarında görülür.
Saçlarda seyrelme, incelme yanında saç çizgisinin geri çekilmesi en belirgin özellikleridir. Erkeklerde 30-40 yaşında, kadınlarda 50-60 yaşında başlar.
B6 Vitamini (Piridoksin): Saç derisindeki hücrelerin yenilenme hızını artırarak daha güçlü saçlar için vücuda destek sağlar. B7 Vitamini (Biyotin): Vitamin H olarak da bilinir. Biyotin, saç derisinin güçlenmesinde etkili rol oynar. Biyotin eksikliğinde saçlarda kırılma ve cansızlık sıkça görülebilir.
Eğer B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve minarellerimiz düşükse saç beslenemez ve dökülür. Hatta demir düşüklüğü yokken bile demir takviyesi saç dökülmesini azaltır. Bu durumlarda eksiğin takviyesi mutlaka bir uzmana bavurularak giderilmelidir.
Hem kadınlar hem de erkeklerde yaşanan saç dökülmesinin en temel sebebi genlerdir. Hem anne hem de baba tarafından miras kalırlar. Mirassal saç dökülmesi genellikle 40 yaşından sonra başlar. Kabaca kadınların %40'ı 50 yaşlarına geldiğinde fark edilir bir saç dökülmesi yaşar.
Saç dökülmesi durağan değil ilerleyen bir süreçtir. Saç dökülmeniz altında başka bir sebep yok ise 40 yaşlarınıza geldiğinizde yavaşlar.
Erkek tipi saç dökülmesi en sık 35 – 50 yaş aralığında görülmektedir. Yaş aralığı bilimsel çalışmalar ile net bir şekilde belirlenmemiş olsa da; 35 yaşına kadar geçen süre içerisinde erkeklerin %30'unda, 50 yaşa kadar olan sürede ise %50 oranında saç dökülmesi görülmektedir.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Biotin eksikliği saç dökülmesiyle oldukça bağlantılı.
Saç dökülmesi genellikle genetik kökenli olmakla birlikte çeşitli hastalıklardan dolayı da yaşanabilmektedir. Bunun yanında geçici hastalıklar sinüzit, enfeksiyon, bağırsak paraziti saç dökülmesini tetiklerken B12, magnezyum, çinko ve demir eksikliği de saç dökülmelerine yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri