Kütahya, Türkiye Cumhuriyeti'nin Ege Bölgesi'nde yer alan bir ilidir. Kütahya ilinin nüfusu 576.688'dir. Bu nüfusun %78,3'ü şehirlerde yaşamaktadır. İlin yüz ölçümü 11.632 km²'dir. İlde km²'ye 50 kişi düşmektedir.
Kırsal ilçeler baz alındığında ise Kütahya ilinin en büyük ilçesi Tavşanlı olarak görünüyor.1.914, 986 km2 yüzölçümüne sahip ilçe 100.000'in hemen üzerindeki nüfusuyla kişi sayısı bakımından da Kütahya'nın en büyük ilçesi olarak kayıtlarda yer alıyor.
Eski kaynaklara, sikke ve yazıtlara göre Kütahya'nın antik dönemdeki adı "Kotiaeion"dur. Ünlü Antik Çağ Coğrafyacısı Strabon bu adın, "Kotys'in Kenti" anlamına geldiğini belirtmektedir. Kotys, Trakya'da yaşayan Odrisler'den olup, Romalılar'ın M.S. 38'de Anadolu'ya gönderdiği bir komutanın adıdır.
Bu nüfus, 286 bin 833 erkek ve 293 bin 868 kadından oluşmakta. Kütahya'nın 2023 resmi nüfus bilgileri ise her yıl olduğu gibi 2024 yılının başında açıklanacak.
İlçemiz yeraltı ve yerüstü su kaynakları bakımından zengin bir yöredir. Akarsularımız Kocasu Çayı ve Kuruçay suları mevcuttur. Veriler Tavşanlı için Nüfusun çok büyük hızla arttığını göstermektedir. Tavşanlı, 82 bin fiili nüfusuyla, sürekli genişleyen , ticaret merkezidir.
İlgili 36 soru bulundu
Çok sayıda belde yerleşimi bulunan Simav'da beldelerin nüfusu oldukça azalmıştır. İlçe halkı özellikle İzmir, Uşak ve Bursa gibi illere göç etmiştir. İlçe merkezinin nüfusu 26.436, köyler ve beldelerle beraber ise 62.237'dir.
İlçemiz merkez nüfusu 5367 köy nüfusları toplamı 8071 olup toplam nüfus 13.348 dir.İlçemizde 25 köy vardır.
Bursa İl Nüfusu: 3.214.571 (2023 sonu). İlin yüzölçümü 10.811 km2'dir. İlde km2'ye 297 kişi düşmektedir.
Yemeden dönülmemesi gereken meşhur lezzetler; Sini Mantısı, Cimcik, Ispanaklı Şibit, Dolamber Böreği, Haşhaşlı Gözleme, Ilıbada Dolması, Tirit, Gökçümen Hamursuzu, Tosunum Böreği, Sıkıcık Çorbası, Kızılcık Tarhanası, Küp Kebabı, Kütahya Usulü Güveç, Sütlü İncir Tatlısı, Yufka Tatlısı, Hekmane Erik Hoşafı'dır.
Sivrihisar, Eskişehir'in en büyük ilçesidir. Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai, Hızır Bey gibi çok önemli Türk büyüklerinin bu ilçeden çıktığı iddia edilmektedir. Ankara'ya 120 kilometre Eskişehir'e 90 kilometre uzaklıktadır.
Yıllarca, Kütahya'daki kamu yatırımlarının özel yatırımları engellediği bahanesi öne sürüldü. İş sahipleri, nitelikli esnafl ar işlerini bırakıp kamuda görev yapmaya başladı. Yerlerine yeni elemanlar da gelmedi. Dolayısıyla küçük ve orta ölçekli sanayi gelişemedi, büyük sanayi yatırımlarına zemin yaratılamadı.
Kütahya' nın sembolü olan ve onu bütün dünyaya tanıtan çinicilik, önemli bir sanat kolu olmanın yanı sıra, Kütahya' da aynı zamanda bir geçim kapısıdır. Geçmişi Friglere kadar uzanan seramik yapımı zaman içinde sürekli gelişme göstermiştir.
1867′de Hüdavendigar Vilayetine bağlı bir sancak merkezi olan Kütahya, 8 Ekim 1923′te vilayet olmuştur.
Kütahya ilinde 12 ilçe ve 1 il merkezi vardır: Kütahya (İl merkezi) Altıntaş
ADI İNCİR UYUTMASI. KÜTAHYA'YA ÖZGÜ OLAN BU TATLI KOLAY YAPIMI VE HAFİFLİĞİYLE SOFRALARINIZDAKİ YERİNİ ALACAĞA BENZİYOR.
Verimli ovalarında en çok tahıl ekilir. Sebzecilik ve meyvecilik de oldukça gelişmiştir. Başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, mısır, baklagiller (nohut, fasulye ve burçak), şekerpancarı, kenevir lifi, kenevir tohumu, sakız ve tohum olarak haşhaş, patates ve soğandır.
Kütahya'nın en tanınmış özelliği şüphesiz çiniciliktir. Kütahya dünyanın en eski ve en önemli çini üretim merkezlerinden biridir. Şehrin tarihi çinicilik geleneği çok eski zamanlara kadar uzanmaktadır. Osmanlı döneminde ise Kütahya çinicilik, büyük bir gelişme göstermiş ve dünyaca ünlü olmuştur.
İzmir 4.425.789 kişilik nüfusu ile İstanbul ve Ankara'nın ardından 2021 yılı itibariyle Türkiye'nin en büyük üçüncü kentidir. İzmir'de yaşayan nüfusun 2.199.287'sı erkek ve 2.226.502'i ise kadın vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. İzmir'in nüfusu, Türkiye'nin nüfusunun % 5,23'ünü oluşturmaktadır.
1887 yılında Yenişehir Bilecik'e bağlandı. Gemlik'e bağlı bir bucak olan Pazarköy/Orhangazi de, 1893 yılında yeniden kaza (ilçe) oldu. 1918 yılından sonra ise Hudavendigar adı, Bursa Vilayeti olarak değiştirilmiştir.
İlçenin Çavdarhisar adını bu boydan aldığı bilinmektedir. İdari Yapı ve Nüfus: Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin 2017 verilerine göre ilçemizin köyleri ile beraber toplam nüfusu 6503' düir. Bu nüfusun 2233 ilçe merkezinde 4270'i köylerde yaşamaktadır.
Hisarcık ilçesi Kütahya il merkezine 108 km uzaklıktadır. Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümünde yer almakta olup, doğu ve kuzeyinde Emet ilçesi, güneyinde Gediz ve Simav ilçeleri, batısında Simav ilçesi bulunmaktadır.
Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde fırında pişirilen meşhur hayvan kebabının büyük rağbet gördüğü bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri