Dr. İpek Ada, “Emziren anneler yasal olmayan sitelerdeki annelerden süt arayışında bulunuyorlar. Bu iş ticarete dönüşmüş durumda. Bu siteler yasal değil ve ne yazık ki ülkemizde yaklaşık olarak mililitre başına 200 liraya kadar bu sütler satılıyor.
Bebeği için süt arayan anneler, internet üzerinden bu ailelere ulaşıyor. Bazı aileler bu sütü bebeğe fayda sağlaması için ücretsiz verirken bazıları ise litresini 50 dolardan veya 150 liradan satışa sunuyor.
1975 yılında İngiltere'de 5 ticari süt bankası çalışmaktaydı. Türkiye'de ise henüz anne sütü bankası bulunmamaktadır.
Açıklamada, "Konuyla ilgili tekrardan görüşleri alınan kurul üyelerimiz bu meselenin şer'i boyutunu şu şekilde izah ettiler: "Süt Bankası, proje itibariyle 'mutlak şekilde haramdır.
Bebek 1. gününde yaklaşık olarak kilo başına 30 ml ile ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bu da 3500 gr. doğan bir bebek için 115 ml demektir. Daha sonra her gün bu miktar kilo başına 20 ml artar ve yaklaşık bir hafta sonra 150 ml/kg değerine ulaşır. Kaba bir hesapla 500 ml günlük anne sütü ile bebeğin doyduğu söylenebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Yakın zamanda insanlar, anne sütünün cilde iyi geldiğini, bağışıklığı güçlendirdiğini ve yetişkinlerin de içebileceğini ortaya atmıştı.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir. Anne sütünün temel şekeri laktozdur.
Çocuğun bakım ve büyümesinde emzirmenin önemli bir yeri vardır. Bu bakımdan emzirme, İslam hukukunda ana babaya terettüp eden bir vazife olarak düzenlenmiştir. Anne çocuğu kendisi emzirebileceği gibi sütanneye de emzirtebilir.
Malum burada ki süt emmedeki mahremiyet kuralı İslam fıkhına şu şekilde ifade edilir de: “Emenin emzirene nefsi haram, emzirenin emene nesli haramdır.” Diğer bir başka dikkat gerektiren husus ise süt anne seçiminde titiz davranmak gerektiğidir.
Diyanet'in bu konudaki açıklaması ise çok net: Başlık parası ve süt hakkı diye bir şeyin İslamiyet'te kesinlikle yeri yok. Sadece nikahta geline mehir verilmesi şartı var.
Kısacası anne sütünün tatlımsı, sabunsu, ekşi ve hatta acı gibi çok değişik tadı olabilir. Bu da bebeklerin anne sütünü içmesini etkileyebilir. Bebekler çoğu kez taze sağılmış anne sütünün tadını ve kokusunu sever ve kolaylıkla içer.
Bu konuda uzmanların görüşü çok net, şayet annenin laktoz alerjisi yoksa emzirirken de süt içilebilir. Elbette içilen sütteki laktoz bebeğe gaz yapacaktır. Bu nedenle süt soğuk değil ılık tercih edilmeli. Bu dönemde bebeğin gaz sorunu yaşamaması için anneler laktozsuz süt içebilir.
Prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebekler için anne sütü zenginleştiricisi olarak kullanılır. Aptamil Eoprotin, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerin spesifik besin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla hazırlanmış anne sütünü destekleyen özel bir formüldür.
Gebeyken süt verilirse sütün bebeği zehirleyeceği inanışı da emzirme hurafelerinden biri. Süt veren anne, bu süre zarfında gebe kalırsa süt vermeye, bebeğini emzirmeye devam edebilir. Fakat anneye mutlaka ek gıda takviyesi yapmak gerekiyor. Özellikle de kemik erimesi yönünden, kalsiyum takviyesi yapılmalı.
Olgun anne sütü, karbonhidrat ve mineral solüsyonundaki protein bileşimidir. Emziren bir anne günde yaklaşık 600 ml süt üretir.
Sütün, bir kadına ait olması gerekir.
Çoğunluğa göre, süt emziren kadının evli veya bekâr olması veya kocasının bulunmaması, sonucu değiştirmez. Sütten başka bir şeyi, meselâ; sarı su, kan veya kusuntuyu yemekle süt hısımlığı doğmaz. Erkeğin veya bir hayvanın sütü de hısımlık doğurmaz.
Ayrıca bir kimsenin eşinin sütünü içmesi günah değildir. Ancak bu durum günah olmasa da, adaba uygun değildir. Kadının memesinden süt emmek veya içmek, süt anne ve süt evlatlığı için yeterli değildir. Süt evlatlığının meydana gelmesi için, süt emen kişi iki yaşını doldurmamış olması gerekir.
dedi. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'de şöyle buyurdu: −“Hayır, haram etmez.”
2451- Bir kadının kocası, süt emer bir kız çocuğunu kendisine akdeder, kadın da o çocuğu emzirirse, vacip ihtiyat gereği o kadın kocasına ebedi haram olur. İhtiyaten ona talâk vermeli ve onunla bir daha evlenmemelidir. Eğer kadının sütü o erkeye ait ise, o kız çocuğu da ona ebedi haram olur.
Kur'an-ı Kerim'de, sütanneler ve sütkardeşlerle evlenmek yasaklanmıştır (Nisa, 4/23). Hz. Peygamber (s.a.s.) de “Nesep bakımından haram olan süt bakımından da haramdır” (Buhârî, Şehâdât, 7; Müslim, Radâ, 1, 9; Ebû Dâvûd, Nikâh, 6) buyurmuştur.
2443- Kadın kendi kocasına ait sütle aşağıdaki kişileri emzirirse, kocası ona haram olmaz: 1) Kendi kardeş ve kız kardeşine. 2) Amca ve hala, dayı ve teyze ve onların çocuklarına.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Cevap: Kocanın, karısının göğüslerini emmesi caizdir. Sütün mideye ulaşmasıyla haramlılık meydana gelmez.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri