Kütle, kilogram cinsinden ölçülebilen ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür. Ağırlık ise kütleye etki eden kuvvetin büyüklüğüdür.
Kütle genel olarak bir şeyin ne kadar ağır olduğu olarak düşünülebilir. Kütle ilk durağanlık, karşı taraftan başka bir kuvvet etki etmediği sürece cismin sabit hızını koruma eğilimi, özelliğidir. Isaac Newton'un 327 yaşındaki hareket yasasının en önemli formülü F = ma'dır.
Her bir cismin kütlesi, cismin madde miktarına bağlıdır. Daha fazla madde (atomlar, moleküller vs.) içeren bir cismin kütlesi daha fazla olacaktır.
Kütle her yerde aynı değere sahiptir. Kütlenin SI birim dizgesindeki birimi kilogramdır.
Kütlenin formülü için öncelikle hacmin formülünden bahsedilmek gerekir. Bir maddenin hacmini hesaplamak istersek genişliği, yüksekliği ve eni çarpılır. Kütlelerde ise özkütle ve hacim çarpıldıktan sonra istenen değer elde edilir.
İlgili 15 soru bulundu
1000 gram, 1 kilograma eşittir. Kilo kelimesi 1000 demektir. Yani aslında 1 kilogram dediğimiz zaman 1000 gram ifadesini kullanmış oluruz.
Kütle ise skaler veya yönsüz bir büyüklüktür. Uluslararası birimler sisteminde temel ağırlık birimi kilogramdır (kg). Dekagram, desigram, gram, hektogram, miligram, santigram olarak birimleri de vardır. Ülkemizde sıvı ölçü birimi olarak litre kullanılmaktadır.
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir. Birim, Planck sabitinin (h) sabitlenmiş sayısal değeri, kg m2 s-1'e eşit olan J s birimi cinsinden ifade edildiğinde, 6,626 070 15 × 10-34 alınarak tanımlanmıştır.
Ağırlık, yer çekimi kuvveti demenin başka bir yoludur. Kütleyi W = F g = m g formülünü kullanarak bulabiliriz.
Kütle ve ağırlık, aynı kavramlar gibi gözükse de aslında aralarında farklar vardır. Öncelikle kütle, bir cismin değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise kütleden farklı olarak bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü ifade etmektedir.
Ağırlık cismin kütlesi ile ters orantılıdır. Cismin bulunduğu yere göre kütlenin büyüklüğü değişmez. Farklı gök cisimlerinin uyguladığı kütle çekim kuvvetinin büyüklüğü, Dünya ile aynıdır.
Kütle, kilogram cinsinden ölçülebilen ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür. Ağırlık ise kütleye etki eden kuvvetin büyüklüğüdür. Kütlenin birimi kilogramken, ağırlığın birimi kuvvet olduğu için Newton'dur.
Bunun dışında kütle Newton mekaniğinde basittir: Artmaz veya azalmaz. Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez.
– eşit kollu terazi ile ölçülür, genellikle m ile gösterilir ve metrik sistemde birimi kg 'dır. Bir cismin ağırlığı, dünyanın cisme uyguladığı kütle çekim kuvvetidir.
Kilogram (sembolü kg) Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI, Fransızca Le Système International d'Unités 'den kısaltma) kütlenin temel birimidir.
Ağırlığın birimi newton'dur ve simgesi 'N' olarak gösterilir. Bir kiloluk bir cisim dünyada yaklaşık 9,8 Newtondur. Ölçü aracı dinamometredir.
Gram (sembolü g), metrik sistemde bir kütle birimidir. Uluslararası Birimler Sistemi'nde temel kütle birimi olarak kabul edilen kilogramın binde biri veya 1×10−3 kg olarak tanımlanır.
Kütle eşit kollu terazi ile ölçülür. Bir cismin kütlesi her yerde aynıdır. Kütle birimi gramdır. Kilogram “kg” sembolü ile gram “g” sembolü ile gösterilir.
Bir cismin veya maddenin kütlesini ölçmeye yarayan alete terazi, teraziyle kütle ölçme işlemlerine de tartma denir.
Brüt kütleden dara çıkarıldığında da net kütle ortaya çıkar.
Görüldüğü üzere 1 kilogram 1000 grama eşittir.
Suyun özgül ağırlığı 1'e eşittir. Dolayısıyla 1 litre su, 1000 gram; yani 1 kilogram değerine eşit olmaktadır. Bu durumda yarım litre su da 0,5 kilograma denk gelmektedir. Su ve süt arasında özgül ağırlık bakımından bir miktar farklılık vardır.
Bir cismin ivmesini değiştirmek için uygulanan kuvvetin büyüklüğü newton cinsinden ifade edilir. Daha spesifik olarak, bir newton, bir kilogramlık bir cismi bir saniyede bir metre/saniye hızına ulaştırmak için uygulanması gereken kuvvettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri