Erkeklerin kadınlara şiddet uygulamasının nedeni: güç göstermek, öfke boşaltmak, kadınları kontrol etmek ya da cezalandırmaktır. Fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik, dijital şiddet biçimlerinin tümü bu amaca yöneliktir. Şiddete maruz kalmak, kadının korku, çaresizlik ve güvensizlik içinde yaşamasına neden olur.
Şiddet, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre fiziksel güç veya başka türlü zorlamalarla bir kişinin yaralanmasına, ölümüne veya psikolojik yara almasına neden olabilecek eylemlerin gerçekleştirilmesi demektir. Şiddet uygulayan kişi mağdurun bedenine, malvarlığına veya kültürel değerlerine zarar vermektedir.
Şiddet temelinde güç veya baskı uygulamak suretiyle diğer bir insana bedensel veya ruhsal boyutta zarar vermeye neden olan davranışların tümü olarak belirlenmektedir. Şiddet fiziksel veya ruhsal olarak başkalarına veya topluma zarar veren durumlar olmaktadır.
Duygusal ve Sözel Şiddet
Aşağılamak, küfür etmek, tehdit etmek, eleştirmek, bağırmak, sorgulamak, alay etmek, küçümsemek, ilgilenmemek, suçlamak gibi tutumlar duygusal şiddet örneklerindendir.
Psikolojik şiddet: Duygusal güç veya ihtiyaçlar, kadını kontrol etmek, denetlemek, küçük düşürmek, aşağılamak, cezalandırmak amacıyla şiddet aracı olarak kullanılıyorsa “psikolojik şiddet” söz konusudur. Fiziksel şiddetin aksine psikolojik şiddeti tarif etmek daha zordur.
İlgili 38 soru bulundu
Kişiyi yok saymak, küsmek, görmezden gelmek gibi davranışlar kişinin sevgisiz ve değersiz hissetmesine sebep olur. Sürekli tetikte olma ve karşıdakini memnun etme çabasına yöneltir. Sürekli buna maruz kalmak, karşıdakini memnun etmek için yaşayan bireye dönüşmeye sebep olur.
Arkadaşlarına karşı sebepli ya da sebepsiz olarak aşırı sinirli davranma, gereksiz yere tepki verme, bağırma, itme, çarpma, rencide etme, kötü kelimeler kullanma gibi davranışlarından çocuğun şiddete olan eğilimini anlayabiliriz.
Psikolojik şiddete konu olabilecek eylemler şunlardır: Eşler arasında ortaya çıkan duygusal ihtiyaçlara keyfi şekilde yanıt vermek. Kontrol sağlama amacı ile bu ihtiyaçlara yanıt vermek ya da görmezden gelmek. İstediği şeyleri yaptırabilmek adına küçük düşürücü veya tehdit edici davranışlar ve tutumlar içinde bulunmak.
Toplumların sahip oldukları iletişim becerilerinin yetersizliği, duygu ve düşüncelerin kışkırtıcı biçimlerde ifade edilmesi alışkanlığı, bilinçsizce yapılan suçlamalar, hatalı namus ve ahlak anlayışları da şiddetin sosyal nedenleri arasında sayılabilir.
Güvenli bir aile ortamında büyüyen çocukla, aile içi şiddete maruz kalan bir çocuğun gelişim farklılıkları gözle görülebilmektedir. Çocuklarda sosyal anksiyete, özgüvensizlik, güvenli bağlanma sorunları, bilişsel açıdan problemler ve buna bağlı olarak akademik başarıda düşüş görülebilir.
Mazoşizm temelde psikolojik bir terimdir. Genellikle sadizmle uyumlu olan mazoşizm, acı zevklere dayalı bir sapıklık olarak görülür. Sapkınlık olarak değerlendirilmesinin nedeni, sağlıklı bir kişinin içgüdüsel olarak fiziksel şiddeti kendine uygulamak istememesidir.
Şiddete maruz kalan kişilerde suçluluk, yalnızlık, korku, çaresizlik, kendine güvensizlik, gerginlik ve huzursuzluk gibi duygulanımlar oluşurken; akut stres bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozuklukları, alkol madde bağımlılığı ve depresyon gibi bir çok psikiyatrik rahatsızlık görülme olasılığı ...
Bunların arasında en çok görülenleri şiddete maruz kişide yalnızlık hissi, korkut, özgüven eksikliği ve huzursuzluk oluşmasıdır. Şiddet durumunun devam ettiği takdirde kişide travma sonrası stres bozukluğu ve akut stres bozukluğu görülebilmektedir.
Bu kapsamda döven kocaya nasıl davranmalı şeklinde tereddütlerin varlığı halinde aile içinde şiddete uğrayan kadının çekinmeden, korkmadan yetkili mercilere başvurması gerekmekte ve şiddet uygulayan eşin cezalandırılması sağlanmalıdır.
Şiddet mağduru veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunanlar, bulundukları yerin yakınındaki polis veya jandarma karakoluna başvurarak şikayette bulunabilirler. Polis veya jandarma, derhal tedbir alınması gereken durumlarda önleyici ve koruyucu tedbirleri alır, diğer durumlarda Cumhuriyet savcılığına yönlendirir.
Bireyin hayatında yakın zamanda meydana gelen büyük değişikler strese ve iç gerilime neden olabilir. Bu doğrultuda gelişen içsel baskı hissi, öfke ve dürtüsellik gibi durumlar şiddet içeren davranışların ortaya çıkma riskini artırır.
Türk Ceza Kanunu madde 86'ya göre kasıtlı bir şekilde başkasının vücuduna acı veren, sağlığını ya da algılama yeteneğinin bozulmasına sebep olan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Evlenen çiftlerin hayatında kendilerinden başka herkesin söz söylediği, fikir beyan ettiği hatta karar aldığı durumda bireylerin içine düştüğü duygu durumu tam olarak evlilik depresyonudur.
1-Eşinizin uyguladığı psikolojik şiddetin önlenmesi için en yakın Aile Mahkemesine başvurabilir ve tehdit,şiddet oluşturan tüm eylemlerin yasaklanmasını isteyebilirsiniz.Karar verilmesi için delil ve rapor zorunluluğu yoktur. Karara uymayan kişi hakkında ilk ihlalde 3-10 gün zorlama hapsi kararı verilmektedir.
Şiddet ve şiddet eğilimi, çoğu zaman aile ortamında ortaya çıkmaktadır. Evli çiftler arasında sıklıkla yaşanan bu durum, stres, öfke, içsel baskı, dürtüsellik gibi durumlar neticesinde meydana gelmektedir. Özellikle de 16 – 25 yaş arası erkeklerde görülen şiddet eğilimi, mutlaka tedavi gerektirmektedir.
Duygusal şiddete maruz kalan bireyde bir süre sonra; yalnızlık, korku, öz güven eksikliği, huzursuzluk ve aşırı gerginlik gibi belirtiler düzenli olarak görülmeye başlar. Duygusal şiddet uzun süre devam ederse kişide travma sonrası stres bozukluğu ve akut stres bozukluğu gibi psikolojik hastalıklar görülebilir.
Sessiz muamele, esasında narsisist bireylerin karşılarındaki kişiye yaptıkları bir manipülasyon taktiğidir. Narsisist bireyler sessiz kalarak, susarak, cevap vermeyerek karşılarındaki kişiyi kendi istedikleri biçime sokmayı amaçlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri