Başka bir söylemle takdis edilmiş mukaddes ve kutsanmış da kutlu demektir. Mukaddesat veya kutsallar sözcükleri de kutlu-mukaddes olan kişi veya şeyleri kapsamaktadır.
Kutsal veya mukaddes, güçlü bir dinî saygı uyandıran veya uyandırması gereken kabul görmüş; bozulmaması, dokunulmaması gereken, üstüne titrenilen değerlerdir. Kutsal, felsefe de Tanrı'ya adanmış olan, tanrısal olandır. Kişilerin manevi yönden değer verdiği, koruduğu; dinî görüş ve inançlardan oluşmaktadır.
“Kutsal”ın Tanımı: 1) Güçlü bir dini saygı uyandıran veya uyandırması gereken, kudsi, mukaddes. 2) Tapınılacak veya yolunda can verilecek derecede sevilen, kudsi, mukaddes. 3) Bozulmaması, dokunulmaması, karşı çıkılmaması gereken, üstüne titrenilen.
"Kutsal" kelimesi Arapça olarak "mukaddes" demektir. Mukaddes ise, mübarek, kutlu ve temiz şeyler; Allah Teâlâ ile ilgili olan ve manevî bir büyüklüğü bulunan kutsal, pak değerler, anlamına gelir. Cenab-ı Allah ve O'nun isimleri, kitapları ve peygamberleri kutsaldır.
“Üstün güç, mutluluk veya bereket” demek olan kutsal sözcüğü, Türkçede “kutlu olan, yüce, ulu ve uğurlu” anlamlarına gelir. Bazen de “güçlü bir dinî saygı uyandıran şey” ya da “tapılacak veya uğrunda can verilecek derecede sevilen varlık, nesne” şeklinde tanımlanır.
İlgili 42 soru bulundu
Kutsal olmayan: Profane. Kutsal, dinlerin özel alanına ait, soyut anlamda dokunulmaz olan, korku ve saygı uyandıran şey.
Müslümanlar, Kur'an'ın yanında İncil, Tevrat ve Zebur'u da Allah tarafından insanlara, onları tevhide çağıran gönderilen kutsal kitaplar olarak inanırlar. Bunun yanında, diğer üç kitabın sonradan tahrif edildiğine, son kutsal kitap olan Kur'an'ın ise Kıyamet'e kadar Allah tarafından korunacağına da inanırlar.
Abstract. Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet olarak bilenen ilahi dinler, dünyada en çok inananı bulunan monoteist dinlerdir. Bu dinlerin kutsal kitapları, insanlık tarihini derinden etkilemiş, aynı zamanda şekillendirmiştir.
Mukaddes, tüm kusurlardan ve eksikliklerden azade olan, kutsal ve yüce manasına gelir. Kadın ismi olarak da kullanılan göksel, kutsal ve ilahi kelimeleriyle eş anlamlıdır.
kutsal - Nişanyan Sözlük. Yeni Türkçe kut fiilinden Yeni Türkçe +sAl ekiyle türetilmiştir.
İlahi aşk (İbrahimi dinlerde "Allah Sevgisi/ Tanrı Sevgisi/Allah'a duyulan aşk" gibi çeşitli adlarla da bilinir) — Dini ya da spirtüalist yönelişlerle kişinin, maddesel dünyaya ait varlıklara olan sevgisinin kaynağına dönerek ilahi olana dair hissettiği yüce bağlılık; İslam dünyasında Aşk-ı ilahi olarak da anılır.
Tabiat üstü bir güçte ve onunla temas sonucunda bazı varlıklarda bulunduğuna inanılan aşkın nitelik anlamında terim. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
İslam'a göre değiştirilmeyen tek kitap ise Kur'an'dır.
Kur'ân-ı Kerîm'de çeşitli anlamlarda kullanılan terim. Allah'ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim. İslâm dininin kutsal kitabı.
Mehmet ismi Muhammed ismi'nin kısaltılmış halidir. Mehmet isminin anlamı yerde ve gökte övülen demektir ve anlamı Muhammed ismiyle aynıdır.
İtaat, ibadet kavramının esas manasıdır. Allah'a ibadeti anlatan ayetlerdeki ibadet kelimelerinin hepsinde (tevhidin yanında) itaat anlamı (da) vardır.
Tamag, eski Türklerde bugünkü cehennem kelimesinin eş anlamlısı. Sözün tamağ, tamuk, tamug ve tamu varyantları da vardır.
Tarihsel olarak, İbrahimî dinler Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam olarak kabul edilmiştir. Bu kabulün bir kısmı, bu üçünün yaşı ve büyüklüğünden kaynaklanmaktadır.
Ulu'l-azm peygamberler
Sözlükte "sabırlı, gayretli ve kararlı kimseler" demektir. Ahzâb Suresi'nin 7, Ahkaf Suresi'nin 35 ve Şûrâ Suresi'nin 13. ayetlerinden yola çıkan İslam âlimleri, ulu'l-azm peygamberlerin ilgili ayetlerde ismi geçen Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed peygamberler olduğuna karar vermişlerdir.
Mezmurlar Kitabı (İbranice: תְּהִלִּים, romanize: Tehillim, lit. "övgüler"), popüler ismiyle Zebur, Tanah'ın üçüncü bölümü, Ketuvim'in ("Yazılar") ise ilk kitabı olan Yahudi kutsal kitabıdır.
Yüce Allah'ın insanlara değişik zamanlarda gönderdiği kutsal kitapların sayısı dörttür. Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir. Kitapların tamamı günümüze ulaşmasına rağmen, İslam inancına göre, diğer üç kitap değiştirilmiş olup, ilk haliyle günümüze kadar ulaşamamıştır.
Tevrat. Tevrat, kanun ve öğreti anlamına gelen kutsal kitaptır. Hz. Musa'ya indirilen Tevrat, insanoğluna indirilmiş ilk kutsal kitap olma özelliğini taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri