Kütübi Sitte kitapları Sahih-i Buhari, Sahih-i Müslim, Sünen-i Nesai, Sünen-i Tirmizi, Sünen-i Ebu Davud ve Sünen-i İbn Mace olmak üzere toplam 6 tanedir.
Kütübi sitte Hadis ansiklopedisi kitabı olarak bilinmektedir. Teysîru'l-Vusûl isimli kitap da bir Hadis kitabıdır. Bu kitapta da çeşitli Hadislere yer verilmiştir. İşte Sünen-i İbn Mâce yani Kütübi sitte kitaplarının bir tanesinde de Teysîru'l-Vusûl kitabında bulunan Hadislere de yer verilmiştir.
Doğrulanmış Cevap. 6 kitap anlamına gelen bu eser hadis ilmi ile alakalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Kitabına, 400.000 hadis arasından seçtiği 4000 hadisi aldığını, bunların da dört hadiste özetlenebileceğini belirten Ebu Davud; sahih, hasen, leyyin ve amel edilebilir derecedeki zayıf hadisleri Sünen'ine aldığını söyler.
Cevaplayan: Nimet Yılmaz (Uzman İlahiyatçı) Dokuz hadis kitabı sırasıyla şunlardır: Buharî'nin Sahihi, Müslim'in Sahihi, Ebu Davud'un Süneni, Tirmizî'nin Süneni, Nesaî'nin Süneni, İbni Mâce'nin Süneni, Darimî'nin Süneni, İmam Mâlik'in Muvattâsı, Ahmet İbni Hanbel'in Müsnedi.
İslam bilginlerinin Hadis alanında sahih kabul ederek, itibar ettiği 6 sahih kitapta (KÜTÜB-İ SİTTE) yer alan hadislerin tamamının yer aldığı ve İlahiyat Fakültesi Hadis Profesörü Prof. Dr. İbrahim CANAN'ın günümüz Türkçesiyle ana metinlere bağlı kalarak tercüme ve şerh ettiği 18 ciltlik dev bir kaynak eserdir.
Kütüb-Ü Sitte Ve Şerhleri (23 Cilt Takım)-Kolektif.
Söz konusu bu altı kitap Kur'ân-ı Kerim'den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim'in Câmiu's-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace'nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.
Şevkani, Sehavi, Aliyyülkari, Acluni, Kardavi, Elbani, Ebu Gudde gibi zatlar, kütüb-i sittedeki veya diğer hadis, tefsir ve fıkıh kitaplarında, birçok uydurma hadis tespit etmişlerdir.
Kur'an'dan sonra başvurulan ilk kaynak olan hadislerin derlendiği bu kitap, pek çok hadis-i şerifi konularla tasnif edilmiş şekilde aktarır. Kütüb-i Sitte'de en güvenilir kaynak olarak Buhari ve Müslim'in derlediği eserler görülmüş, bunlara "Sahihayn" adı verilmiştir.
İbrahim Canan, Teysîru'l-Vusûl'da yer alan hadislere, Sünen-i İbn Mâce'de yer aldığı halde Teysîru'l-Vusûl'da bulunmayan hadisleri de ilave edip onları tercüme ve şerh ederek Hadis Ansiklopedisi Kütüb-i Sitte adlı eserini meydana getirmiştir.
kütüb-i tis'a: En sağlam hadis veya dokuz hadis kitabi anlamina gelmektedir.
İslâm'ın Sünnî dalının kanonik hadis koleksiyonları, Sahîh-i Buhârî ve Sahîh-i Müslim'in genellikle en yüksek statüye sahip olduğu altı kitaptır. Diğer hadis kitapları ise Sünen-i Ebû Dâvûd, Cemi't -Tirmizî, El-Sünen el-Suğra ve Sünen ibn Mâce'dir.
Altı hadis imâmı, yani el-Buhârî (v. 256/870), Müslim (v. 261/875), Ebû Dâvûd (v. 275/888), et-Tirmizî (v. 279/892), en-Nesâî (v. 303/915) ve İbn Mâce'nin (v. 273/886) her birisi müstakil bir hadis kitabı yazmıştır.
Sünni hadis literatürü üç genel metin türünden oluşur: rivayet türü kitaplar, ravi tabakaları, usûl kitapları.2 Rivayet türü kitaplar genellikle üç türde yazılmıştır -müsned, musannnef ve kırk hadisler-. Müsnedler [Hz.] Peygamber'in fiillerini, sözlerini, takrirlerini haber veren sahabilere göre yazılmıştır.
Kendisinden nakledilen haberlerden anlaşıldığına göre “el-Camiu's-Sahih”i, toplamış olduğu 600.000 hadis içerisinden titizlikle seçip ayırdığı sahih hadislerden meydana getirmiştir. el-Camiu's-Sahih'te naklettiği hadis sayısı ise, muallak, mütabi', şahid ve mevkuf olanlar dışında mükerrerlerle beraber 7.397'dir.
Sünen-i İbn Mace, İslam dünyasında, güvenilir altı hadis kiatabından (kütüb-i sitte) birisidir.
Güvenilir râvilerden sahih hadisler alındığı için el-Muvatta'ı sahih kitaplar arasında sayanlar bulunduğu gibi onda mürsel, münkatı' ve belâğ türünden rivayetlerin yer aldığını belirtenler de vardır. İmam Mâlik ile onun görüşlerini benimseyenlere göre el-Muvatta'daki bütün hadisler sahihtir.
Buhârî'nin (ö. 256/870) Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap olarak kabul edilen, sahih hadisleri toplayan eseri.
Muâviye es-Sarakustî ise (ö. 535/1140) Kütüb-i Ḫamse'ye Endülüslü âlimlerin en sahih hadis kitabı kabul ettikleri İmam Mâlik'in el-Muvaṭṭaʾını ilâve ederek bir başka Kütüb-i Sitte oluşturmuş ve el-Cemʿ beyne'l-uṣûli's-sitte (et-Tecrîd li'ṣ-ṣıḥâḥ ve's-sünen) adlı çalışmasında bu altı kitaptaki hadisleri bir araya ...
Sözlükte “fazlalık, ziyade, ilâve” anlamlarındaki zâidenin çoğulu olan zevâid kelimesi, hadis ilminde bir veya birkaç hadis kitabının Kütüb-i Sitte gibi temel kaynaklardan fazla veya farklı olarak ihtiva ettiği hadisleri konularına göre bir araya getiren eserleri ifade eder.
Hadis-i şeriflerin büyük bir kısmını ve en doğru, güvenilir olanlarını ihtiva eden altı hadis kitabı. Bu hadis kitaplarından Buhârî ve Müslim'in eserlerine “Sahîhân” diğer dört Hadis kitabına da “Sünen” denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri