Paketi ya da ambalajı açılmış ürünlerde de internetten alındıkları müddetçe tüketici kural olarak cayma hakkına sahiptir.
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
Ayrıca Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin cayma hakkının kullanılması da Yönetmelik gereği mümkün değildir. Kutusu açılmış ve montajı yapılmış ürünlerde iade alınamaz.
Tüketici Hukuku kapsamında cayma hakkı, “Memnun kalınmayan bir malı veya hizmeti iade etmek için tüketicilere sunulmuş bir hak” olarak tanımlanabilir. Cayma hakkı tüketicinin yapılan bir sözleşmeden herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin caymasıdır.
Bunun için temel şart alınan ürün veya hizmette ayıp veya kusurun var olmasıdır. Ancak satın alım esnasında mağaza veya ilgili satıcı size değişim veya iade konusunda bir güvence vermiş ve bu konuda anlaşılmış ise iade veya değişim hakkınız olacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde, 23 Ağustos 2022 tarihinde yapılan düzenlemeyle, internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmelerde cayma hakkı kaldırıldı.
Düzenlemenin en dikkat çekici maddesi olarak online alışverişler başta olmak üzere mesafeli satışlarda telefon, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlarda cayma hakkı kaldırıldı. Müşteriler, satın aldıkları ürüne hiçbir zarar vermese veya ürününün kutusunu açmasa dahi iade edemeyecek.
BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
Ürün incelendikten sonra bedel iadesi uygun bulunan başvuru sahiplerine, fiş, fatura veya e-faturadaki ürün tutarı, bildirmiş oldukları banka hesabına (başvuru sahibibinin banka bilgileri olmalıdır) 30 gün içerisinde iade edilir. Aynı kişiye kampanya boyunca 1 adet ürün paketi için para iadesi yapılır.
İnternetten yapılan alışverişlerde 14 günlük cayma hakkı, elektronik ürünler için kaldırılıyor. Tüketici, telefon ve bilgisayar gibi ürünlerin paketini açmasa bile ürünü iade edemeyecek. Geri kalan tüm ürünlerde ise ürün kusurlu değilse iade kargo ücreti tüketiciye ait olacak.
ÖNGÖRÜLEMEYEN SEBEPLERLE ÜRÜN SÜRESİNDE TESLİM EDİLEMEZ İSE:
Alıcı, ödemeyi kredi kartı ile yapmış ise ve iptal ederse, bu iptalden itibaren yine 14 gün içinde ürün bedeli bankaya iade edilir, ancak bankanın alıcının hesabına 2-3 hafta içerisinde aktarması olasıdır.
E-ticaret kapsamındaki mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının 14 güne çıkarılması 1 Ocak 2024'te yürürlükte olacak. Yapılan yeni düzenlemenin cayma hakkının kullanımı dışındaki hükümleri ise 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.
Kutu saklamak şart değildir. Ürünle ilgili fatura yeterlidir. Ek olarak alınan mağaza tarafından onaylanmış bir garanti belgesi de söz konusu ise, sizin için artı olacaktır.
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile internetten satın alınan teknolojik ürünlerde "koşulsuz iade dönemi" devri sona erdi. Ürünlerin iadesi sadece kusur varsa yapılabilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
Zorunlu değil ancak tüketicilerin yapması gerekenler var. Bir mağazadan alışveriş yaptıktan sonra aldığınız ürün kusurlu olmasa bile satın almaktan vazgeçebilirsiniz. Bazı firmalar bu tür durumlarda para iadesi yerine değişim çeki vermeyi tercih ediyor.
Zira 29188 sayılı Mesafeli Satış Yönetmeliği kapsamında sadece mesafeli satışlarda uygulanabilecek olan cayma hakkı düzenlenmiştir : MSY 9. Madde Cayma hakkı; (1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Kural olarak açılacak her davada davacı tarafın yargılama harçlarını ödemesi gerekmektedir. Yargılama harçlarının bir kısmı dava açılırken ödenmesi gerekirken bir kısmı ise davanın devamı esnasında veya kanun yolları aşamasında mahkemeye ödenmelidir.
(6) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma süresi dolmadan satıcı veya sağlayıcı, tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.
Tüketicinin iade hakkı, yani 'cayma hakkı' dediğimiz 14 gün içerisinde herhangi bir bedel ödemeden vazgeçme hakkı bitirildi. Artık tüketici, kanunda verilen hakkını kullanamayacak” dedi.
Cayma hakkı maddesinin yürürlülük tarihi 1 Ocak 2024'e ertelendi! Resmî Gazete'de yayımlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik” ile birlikte cayma hakkı konusundaki maddenin yürürlüğe gireceği tarih 1 Ocak 2024 olarak güncellendi.
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince alıcı, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin, satın aldığı ürünü teslim tarihten itibaren 14 (ondört) gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri