Siyasi Durum Meşruti monarşinin hüküm sürdüğü Kuveyt'i Sabah Bin Cabir'in 1756 yılında Emir seçilmesinden bu yana El-Sabah ailesi yönetiyor. Kuveyt Anayasasına göre, El-Sabah ailesinde kalması öngörülen Emirliğin Mubarak El-Sabah'ın soyundan gelmesi gerekiyor.
Kuveyt ya da resmî adıyla Kuveyt Devleti (Arapça: دولة الكويت, Devletü'l-Küveyt), Arap Yarımadası'nın kuzeydoğusunda, Basra Körfezi kıyısında yer alan ülkedir. Kuzeyde Irak ve güneyde Suudi Arabistan ile komşudur. Ülkenin ismi, Arapçada "su kenarındaki kale" anlamına gelen akwat kelimesinden gelmektedir.
Kuveyt, El Sabah ailesi tarafından meşruti monarşiyle yönetilmektedir. Yasama yetkisi 1962 Anayasası'yla Ulusal Meclis'e verilmiştir. Halk tarafından seçilmiş 50 üyeden oluşan Meclis'in yaptığı yasalar Emir tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girmektedir.
Kuveyt, dünyanın önemli petrol rezervlerine sahip bir ülkedir. Petrol, Kuveyt'in ana ihracat ürünüdür ve ülkenin ekonomisine büyük bir katkı sağlar. Petrolün yüksek fiyatları ve Kuveyt'in petrol ihracatındaki güçlü pozisyonu, ülkenin döviz rezervlerini artırır ve dolayısıyla Kuveyt Dinarı'nın değerini destekler.
Bağımsızlık ilanına rağmen İngiliz askerleri 1971 yılına kadar Kuveyt'teki varlığını sürdürmüştür. 1980'lerde vuku bulan İran-Irak Savaşı'nda Irak'ı destekleyen Kuveyt, savaşın ardından 1990 yılında Irak tarafından işgal edilip Irak'ın 19. vilayeti ilan edilmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Kuveyt'in resmi dili Arapçadır. Ancak ülkedeki yabancı yoğunluğu fazla olduğundan ülkede ikincil en çok konuşulan dil İngilizce kabul edilir.
Kuveyt'te turistler için örtünme zorunluluğu bulunmasa da herkesin şeriata uygun bir şekilde giyinmesi bekleniyor. Dolayısıyla tüm ziyaretçilerin kol ve bacaklarını örten giysiler tercih etmesi gerekiyor. Ancak kadın ziyaretçilerin ülkede geçirdikleri süre boyunca başlarını örtmeleri zorunlu değil.
Aktif büyükte 100 milyar TL sınırını aşan Kuveyt Türk, 104 milyon 439 milyon TL aktif büyüklükle katılım finans kuruluşları arasında ilk sırada, bankacılık sektöründe ise 11. sırada yer almıştır.
Yaklaşık 4 bin 500 Türk, Kuveyt'te yaşıyor. Türkiye'yi geçen yıl ziyaret eden Kuveytli sayısı ise 179 bin.
Kuveyt'te din çok büyük ölçüde İslam'dır. Nüfusun %95'i Müslümandır, (%70 Sünni, %30 Şii) geriye kalan %5 ise Hristiyanlardan, Hindulardan ve Parsilerden (Zerdüştlük) oluşur. Az sayıda Kuveytli Hristiyan ve Yahudi bulunmaktadır. Çoğu yabancı ise Hindu veya Budisttir.
Kuveyt Türk'ün sermayesinin %62,24'ü Kuveyt Finans Kurumu'na (Kuwait Finance House), %18,72'si Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %9'u Wafra Uluslararası Yatırım Şirketi'ne, %9'u İslam Kalkınma Bankası'na ve %1,04'ü diğer ortaklara aittir.
İslami bir ülke olan Kuveyt'te muhafazakâr bir yapı hakimdir. Alkolün ve domuz etinin kullanımı ile ülkeye sokulması yasaktır ve cezaları oldukça katıdır. Şeriata uygun giyinilen ülkede kadınların başını kapatması zorunlu değildir ancak ziyaret edecek kişilerin giyimlerine dikkat etmeleri beklenir.
Arkasından başta safranlı olmak üzere kuru kahve çeşitleri, yörenin etnik kıyafetleri ve kefiyeler, işlemeli takunyalar, kadınlar için yaldızlı şık şallar ve namaz entarileri, seccadeler, Arap sürmeleri, dünyaca ünlü kozmetik ürünlerin muadilleri ve leziz hurma şekerlemeleri gelmektedir.
Kuveyt Türk, (tam adı: Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.), 16.12.1983 gün ve 831/7506 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın tespit ettiği esaslara uygun olarak faaliyet göstermek üzere 1989 yılında Özel Finans Kurumu statüsünde kurulmuştur.
Kuveyt ekonomisi petrole dayanmaktadır. GSYİH'nın yaklaşık % 50'sini petrol ve petrole dayalı sektörler oluşturmaktadır. GSYİH'nın yaklaşık % 4,8'ine tekabül eden imalat sanayinin önemli bir kısmı yine petrole dayalı rafineri ve petro kimya endüstrisinden oluşmaktadır.
46 bin 500 kişilik bir orduya sahip olan Kuveyt'in 87 hava aracı, 367 tankı ve 800 zırhlı aracı bulunuyor. Ordunun filosunda 38 adet gemi bulunuyor.
Kuveyt dinarı öncelikle yasal para birimi olarak Kuveyt ülkesinde tüm ülke çapında değerlendirilir. Aynı zamanda bütün Arap ülkelerinde geçerli bir para birimidir. Her ne kadar dünya çapında da kullanılan bir para birimi olsa bile, çok değerli bir para olarak öne çıkmaz.
Kuveyt sınırları içerisinde herhangi bir işte çalışabilmek için Kuveyt Çalışma İzni veya Oturum İzni sahibi olunması gerekmektedir. Ziyaret vizesi ile Kuveyt sınırları içerisine giriş yapan kişilerin ziyaret vizelerinde belirtilen sponsor firma tarafından çalışma vizesi başvurusunda bulunulmaktadır.
Kuveyt vatandaşı olmak isteyen yabancıların en az 20 yıl, Arap ülkelerinden gelen yabanvıların ise en az 15 yıl ülkede ikamet etmeleri gerekiyor. Ancak vatandaşlığa başvuran kişilerin en azından son beş yıl içinde Müslüman olması ve Arapça'yı akıcı bir şekilde konuşması zorunlu tutuluyor.
Bankalara aktif büyüklük açısından baktığımızda Türkiye'deki en büyük banka Ziraat Bankası'dır. Ziraat Bankası, 2022 yılında 2 trilyon 312 milyar lira ile sektörün en büyük aktifine sahip bankası unvanını korudu.
Akbank'ın pandemi döneminde dahi önde gelen uluslararası finans kuruluşları tarafından takdir edilerek “Türkiye'nin En İyi Bankası” unvanı ile onurlandırıldığının altını çizen Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Pandemi sürecinde müşterilerimize sunduğumuz bankacılık deneyimi, bizlere bu yıl 5.kez “Türkiye'nin En İyi ...
Ziraat Bankası en çok tercih edilen banka oldu.
Kamu Sektörü için Belirlenen Asgari Ücret
Kuveyt'te asgari ücret kamu sektöründe Kuveyt vatandaşları için aylık 217 KWD, yabancılar içinse aylık 97 KWD olarak belirlenmiştir.
Kuveyt'te çalışma haftası maksimum 48 saat ve 8 günlük bir hafta boyunca günde 6 saattir. Ofis saatleri genellikle sabah 8 ile akşam 5 arasındadır. Dokuz aylık hizmetten sonra çalışanlar 30 gün yıllık izin hakkına sahiptir.
Kuveyt Vize İstiyor Mu? Kuveyt'e gitmek isteyen Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinin vize almaları gerekmektedir Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahipleri, 30 gün süreyi aşmayan ziyaretler için kapıda harçsız vize alabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri