Çoğunlukla kırmızı etler bir gün önceden marine edilirken, beyaz etler pişirilmeden 6 saat önce marine edilebilir. Ancak iş balığa geldiğinde marine süreleri kısalır, soslar değişir.
Balık Marine Etmenin Püf Noktaları
Sosta kullanılan malzemeler yoğun olmamalı yoğun olursa balığın kendi kokusu ve lezzeti kaybolur o yüzden tadını bastırmamak gerekir. Ufak balıklar en fazla 35-45 dakika marine edilmeli. Yapısı kalın ve pullu olan balıklar ise en fazla 1-2 saat marine edilmelidir.
1 çay bardağı süt, 1 çay kaşığı kimyon, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kişniş ve isteğe göre 2 diş sarımsağı bir kabın içerisinde birleştirin. Balıklarınızı bu sosa buladıktan sonra bir süre buzdolabında dinlendirin. Ardından pişirme işlemine geçebilirsiniz. Bu sos, çok beyaz etli balıklar için idealdir.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Balığı sütle marine etme
İlk kez gören herkesi şaşırtacak olsa da aslında süt ve balık bir araya gelebilir, hem de çok lezzetli bir şekilde. Yalnız baştan uyarmış olalım, hem balığınızın hem de kullanacağınız sütün çok taze olduğundan emin olmalısınız.
Balığı sütte pişirmenin bir diğer güzel yanı daha var. Balık sütün içinde piştiğinde besin değerlerini daha fazla koruyabiliyor. Bu şekilde pişirip tükettiğinizde balığın tüm faydalarından istifade etmeniz mümkün. Burada minik bir parantez açalım.
Balığı marine etmek için sirke, şarap gibi mayalanmış asidik malzemeler veya limon suyu zeytinyağı, baharat ya da aromalı otlarla karıştırılabilir. Ayrıca süt, sulandırılmış tarhana, yoğurt, soğan sarımsak ve kereviz yaprağı ya da tozu da marine etme işlemi için kullanılabilir.
Bir kabın içine zeytinyağı, hardal, ketçap, mayonez, ince doğranmış dereotu, limon suyu, karabiber ve tuzu alın. İyice karıştırdıktan sonra balığın üzerine dökün.
Marine edilmiş balık dolapta kaç gün bekler? Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
Taze balığı tezgahtan satın aldıktan sonra ilk iki gün içerisinde tüketmeniz gerekir. Ve bu iki gün boyunca da buzdolabında rahatlıkla saklayabilirsiniz. Çiğ balığı dolapta saklamak için ilk olarak buzdolabı kap içerisinde saklamanızı öneriyoruz.
2-Balık. Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Burada unutulmaması gereken şudur: İlk dondurulan balık ilk önce tüketilmelidir. Saklama sadece buzla değil, tuzla da yapılabilir.
Beyaz etli tüm balıklarla,karides ve ıstakozla kullanılır.1 bağ tere ,yarım su bardağı krema,1 yemek kaşığı limon suyu,1 çay kaşığı kişniş,1 çay kaşığı tuz blenderdan geçilir.Karışım bir tavada ısıtılarak servis edilir.
Sosun hazırlanması için, sarmısak tuzla dövülüp küçük bir kaba alınır. Üzerine, limon suyu, kimyon, zeytinyağı, kıyılmış maydanoz, biber ve domates salçası eklenip çatal yardımıyla çırpılır. Hazırlanan bu sos balığın üzerine gezdirildikten sonra servise sunulur. Afiyet olsun…
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Marine edilmiş et kaç gün bekler? Yemek için sabırsızlansanız da hazırladığınız marinasyonda etinizi buzdolabında en az 8 saat dinlendirmeniz gerektiğini unutmayın. Ne kadar uzun süre dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır. En ideal süre ise 24 saattir.
Sos ocaktan indirilir ve içine balıklar atılır. Balıkların içinde bulunduğu sos 8 saat bekletilir. 8 saat sonra balıklar çıkartılır, çeşitli yeşilliklerle ve garnitürlerle süslenip soğuk olarak servis yapılır.
Marine edilmis et buzdolabında kaç gün bekler? En ideal süre ise 24 saattir. Sıcaklığa Dikkat Edin: Marine ettiğiniz eti buzdolabında dinlendirdikten sonra çıkarıp hemen pişirmeyin.
Yarım çay bardağı zeytin yağı, 1 adet limonun suyu, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı tuz. Bütün malzemeler güzelce karıştırılır. Güzelce temizlenen balıkların üzeri bıçakla çizikler atılır. Hazırlanan sos fırça yardımıyla balıkların her yerine sürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri