Özellikle devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkanı elde edilebilir. Ancak askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları olduğunu söylemek gerekir.
KPSS A grubu için yasa gereğince belirlenmiş olan üst yaş sınırı 35, alt yaş sınırı ise 18 olarak karşımıza çıkıyor.
Memur olmanın asgari yaş sınırı 18'dir ancak bazı özel durumlarda yaş sınırı yükseltilebilir. Örneğin, sivil savunma uzmanı, mühendis, doktor, hemşire, öğretmen gibi bazı mesleklerde yaş sınırı 35'e kadar çıkabiliyor.
KPSS B GRUBU KADROLARDA YAŞ SINIRI VAR MI? ÖSYM tarafından yapılmakta olan KPSS B Grubu için sınavın ardından alınan puana göre atama için başvuruda bulunacak olan kişiler için yaş sınırı koyulmamıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Buna göre, kural olarak 18 yaşını bitirenler memur olabilir. İstisnai olarak bir meslek veya sanat okulunu bitirenler ise en az 15 yaşını doldurmuş olmak, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınmak şartıyla memur olabilirler (DMK. m. 40).
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
Ancak bir meslek ya da sanat okulunu bitiren kişiler için ise yaş sınırı şu an 15 olarak öne çıkar. Bu kapsamda Türk Medeni Kanununun 12 maddesine dayanarak, kazai rüşt kararı alma şartı üzerinden devlet memuru olmak mümkün. Aynı zamanda üst yaş sınırı olarak ise 35 ya da 40 yaş olduğunu ifade etmek gerekir.
İlk defaöğretmen kadrolarına atanacaklar bakımından, yönetmeliğin 11/g bendi gereğince, başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak şartı aranmaktadır.
b) B Grubu Kadrolar;
B kadro meslekler lisans, önlisans, ortaöğretim mezunlarının katıldığı düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
8 Sağlık Teknikeri (Tıbbi Sekreter) KPSS (P93) 18 - Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik önlisans programından mezun olmak. - Son başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını tamamlamış ve 35 yaşını doldurmamış olmak (Doğum tarihi: 28.08.1988 (dahil) - 27.08.2005 (dahil) aralığında olanlar kabul edilir).
KPSS'ye girmek için adaylardan Türk vatandaşı olması, 18 yaşını geçmiş olması ve kamu haklarından mahrum olmaması şartı aranır. Anayasal düzene karşı olan suçlardan sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas ya da rüşvet, hırsızlık gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da bulunur.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
– Yükseköğretim Kurumlarının Hemşirelik bölümü lisans mezunu olmak. – 01.01.2023 tarihi itibariyle 35 (Otuz beş) yaşını doldurmamış olmak. – Ortaöğretim Kurumlarının Hemşirelik-Ebelik-Sağlık Memurluğu alanının Hemşirelik dalından mezun olmak.
Bu düzenleme ÖSYM tarafından yapılan memur ve sözleşmeli personel yerleştirmelerinde atama yapmak isteyecek kamu kurumlarının üst yaş sınırı tespit edemeyeceklerini belirtmektedir.
23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla kadın memurların emekliliği hak edebilmesi için 20 yıllık hizmet süresini tamamlamasına kalan süre eğer 2 yıl ve 2 yıldan az ise o zaman ödemesi gereken prim yine 20 yıldır. Tamamlaması gereken yaş ise 40'tır. Kadın memurların emeklilik yaşı tablosu kademeli olarak düzenlenmiştir.
Sınavsız kamu personeli alımına ilişkin ilk düzenlemeler, 1923 yılında kabul edilen 3201 sayılı Kanun ile yapılmıştır. Bu Kanun ile, kamu kurumlarına personel alımı için KPSS şartı aranmaksızın personel alımı yapılmasına izin verilmiştir.
MEB öğretmenliğe ilk kez atanacaklar için 40 yaş sınırını kaldırdı. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları
A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur. Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
KPSS sınavına girebilmek için en az ortaöğretim mezunu olma şartı bulunmaktadır. Ortaöğretim dışında ön lisans ve lisans mezunları da KPSS sınavına girmektedir. Lisans mezunları için KPSS sınavı her yıl tekrarlanırken, ortaöğretim ve ön lisans mezunları için iki yılda bir sınavın tekrarı sağlanmaktadır.
29. 30. *18.2.2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40'ıncı maddesi değiştirilmiş ve uzman erbaşların yasal yaş sınırı 57'den 60'a çıkarılmıştır.
2023 KPSS sınavına girmek isteyen adayların öncelikle belirli bir eğitim seviyesine sahip olmaları gerekmektedir. 23 Temmuzda yapılacak olan KPSS sınavına lisans mezuniyt sonrası eğitim seviyelerine sahip olan bireyler KPSS'ye girebilir.
Bu sınava lisans mezunları ve mezun olabilecek durumda olanlar (son sınıf öğrencileri) girebilir. Sadece adayın kamu kurum ve kuruluşlarına iş başvurusu yaptığı zaman mezun durumda olması gerekir.
KPSS A Grubu sınavı için, üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne denk okul mezunları yanında; Hukuk Fakültesi'nden, Mühendislik Fakültesi'nden, Matematik Bölümü'nden, İstatistik Bölümü'nden, Aktüerya mezun adayları katılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri