Siz Hayallerinizi de İhtiyaçlarınızı da Ertelemeyin Diye Kuveyt Türk İhtiyaç Kart'la Yanınızda! İhtiyaç kart faizsiz bankacılık ilkesiyle tüm bireysel ihtiyaçlarınıza finansman sağlayan, kart formunda bir alışveriş finansmanıdır.
Kuveyt Türk, kurulduğu 31 Mart 1989 tarihinden bu yana faizsiz finans alanında faaliyetlerini yürütmektedir.
Dünyanın önde gelen finansal hizmetler kuruluşu Cambridge IFA tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen IRBA'da (Islamic Retail Banking Awards) Kuveyt Türk, “Türkiye'nin En Güçlü İslami Bankası” ödülüne layık görüldü.
Katılma Hesapları; hesap sahibi ile Kuveyt Türk arasındaki kâr-zarar ortaklığı çerçevesinde getirinin paylaşıldığı hesap türüdür. Katılma Hesapları'nda toplanan fonlar, faizsiz bankacılık ilkeleri doğrultusunda ticaret, sanayi ve hizmet sektörlerinin finansmanında kullanılır.
Belirlenen esaslara uygun çalışmaları durumunda katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilerine vermiş oldukları kâr payını almak caizdir.
İlgili 32 soru bulundu
Katılım bankaları tüm bankacılık faaliyetlerini faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak gerçekleştirir. İslam dininde ticaret ve bu ticaretten elde edilen kâr helaldir. Faiz içeren, spekülatif ve yüksek risk barındıran işlemler katılım bankacılığı prensiplerine uygun değildir.
Alışverişte haliyle normal insanlar aldıkları malı biraz daha pahalı satarak para kazanıyorlar. Ve biz bu aradaki farka kar diyoruz. Ve bu helaldir.
Özetlemek gerekirse faiz ve kâr payı arasındaki fark, vade sonunda kazancın taahhüt edilmemesidir. Kâr payında kazanç oranı paranın değerlendirildiği projenin verimliliğine göre değişiklik gösterir. Yatırım yapılan projenin kâr oranı düşükse tasarruf sahibinin elde edeceği kazanç da az miktarda olur.
Kuveyt Türk'ün sermayesinin %62,24'ü Kuveyt Finans Kurumu'na (Kuwait Finance House), %18,72'si Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %9'u Wafra Uluslararası Yatırım Şirketi'ne, %9'u İslam Kalkınma Bankası'na ve %1,04'ü diğer ortaklara aittir.
Türkiye'de Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Emlak Katılım ve Vakıf Katılım bankaları İslami esaslarda faizsiz kredi desteği veren bankalardır. Bu bankalar ihtiyaç, konut, taşıt gibi finansman türlerinde tüketicilerin ihtiyaçlarına İslami usullerde destek sunmaktadır.
Kuveyt Türk'ün sermayesinin %62'si Kuveyt Finans Kurumu'na (Kuwait Finance House), %9'u Kuveyt Devlet Sosyal Güvenlik Kurumu'na, %9'u İslam Kalkınma Bankası'na, %18'i Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %2'si de diğer ortaklara aittir.
Söz konusu katılım bankalarının 2021 yılında aktif toplamı 716,5 milyar lira düzeyinde idi. Kuveyt Türk, 284,7 milyar lira ile sektörün en büyük aktifine sahip katılım bankası unvanını korudu. Kuveyt Türk'ün aktif büyüklüğü, 3 aylık dönemde yüzde 12 arttı.
Enpara, Akbank, CepteTEB, QNB Finansbank, Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası, BurganBank, Yapı Kredi, AlBaraka, Denizbank faizsiz nakit avans ya da kredi imkanı sunuyor.
Hesabın kâr paylaşım oranı %95-5 'tir. Katılım Bankacılığı esaslarına uygun olarak getiri oranı vade sonunda belli olmaktadır. Hesap açılış alt limiti bulunmamaktadır.
* Özel cari hesaplar ve katılma hesapları toplamı, gerçek ve tüzel kişiler için 650.000 TL' ye kadar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesi altındadır. ** Dolar, Euro ve Sterlin haricindeki döviz türlerinin nakit olarak kabul edilmesiyle ilgili detaylı bilgiyi şubelerimizden alabilirsiniz.
Kâr payı ile faiz arasındaki temel fark, faizde anaparanın vade sonundaki kazancı taahhüt edilirken, kâr payında kazancın destek verilen projelerin verimliliğine göre oluşmasıdır.
Katılım Bankaları, hiçbir işleminde faize yer vermemektedir. Katılım Bankacılığında faiz yasağı bulunmakla birlikte; belirsizlik yasağı, aşırı risk ve spekülasyon yasağı da bulunmaktadır. Mal ve hizmet satın alma işleminde para müşteri yerine fatura karşılığında satıcıya ödenir.
Faizsiz kazanç, yatırımların faiz geliri elde edilmeden değerlendirilmesine imkân tanıyan bir getiri modelidir. Katılım bankacılığı sisteminin esasını oluşturan, kar/zarar paylaşım modeline dayanan bu yöntem ile tasarruf sahipleri kazanç elde ederken âtıl kalan fonlar ekonomiye kazandırılmış olur.
Bankaların kâr payı dağıtımı, belirlenen esaslara uygun bir şekilde gerçekleştirildiğinde katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilere dağıttıkları kâr payını almak caizdir. Katılım bankaları, İslami finans prensipleri doğrultusunda çalışarak faizsiz ve helal yollarla kazanç elde ederler.
İslamiyet'te kâr haddi diye bir şey yoktur. Yalan söylenerek, az aldatılan kimse, alışverişi bozamaz. Bir kimse, 20 liraya aldığı bir mal için, (4 liraya aldım, 1 lira kâr ile sana 5 liraya satarım) dese caizdir; çünkü adamı aldatma maksadı yoktur.
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Kâr payları, katılım hesaplarındaki paranın önce mala; ardından malın satılmasıyla birlikte tekrar paraya çevrilmesiyle elde edilen paradır. Kâr payında satışlardan veya değer kayıplarından doğan zararlar, birikim sahiplerine yansıtılır.
Katılım Bankaları (9)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri