Kuvvet kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Bu kelime TDK sözlüğüne göre "Tören" anlamını taşımaktadır. Bu kelimenin eş anlamlısı da dolayısıyla Güçtür.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında güç eş anlamlısı 'kuvvet' olarak görünüyor. Bu kelime üzerinde cümle içerisinde rahatlıkla kullanılabilir. Hem güç kelimesi hem de kuvvet sözcüğü gerçek ya da mecazi anlamda değerlendirilebilir.
Merhaba, Eş anlamlı kelimeler, yazılışları ve okunuşları farklı ancak anlamları aynı olan kelimelere verilen isimdir. Bu kelimeler aynı anlamı taşırlar. Kuvvet sözcüğünün eş anlamlısı güç kelimesidir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
BAĞIMSIZLIK EŞ ANLAMLISI
Hürriyet kelimesi bağımsızlık kelimesinin eş anlamlısı olarak bilinen bir kelimedir.
İlgili 42 soru bulundu
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Sınav kelimesinin eş anlamlısı olarak genellikle imtihan kelimesi de kullanılır. Bu kelimenin bir diğer eş anlamlısı da testtir. Cümle içinde kullanıldığında, sınav kelimesi yerine test veya imtihan denmesi de anlam bütünlüğünü bozmaz.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Cümleler/Yargılar
Anlam bakımından birbiri ile aynı olan, farklı sözcüklerle aynı düşünceyi dile getiren cümlelere eş anlamlı cümleler denir.
Birey kelimesinin eş anlamlısı 'kişi' ve 'fert' ile 'şahıs' olarak karşılık buluyor.
Önder kelimesinin eş anlamlı kelimeleri başçı, imam, lider, öncü, rehber, şef, yol başçı kelimeleridir.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre ise ırak kelimesi ile aynı anlama gelen eş anlamlısı uzak kelimesidir.
Güç Kuvvet bulmaca cevabı Erk, Kudret, Tork ya da İktidar olarak bilinmektedir.
Sporda kuvvet kavramı; bir kasın gerilme ve gevşeme yolu ile bir dirence karşı koyabilme, onu yenebilme özelliğidir. Bir cismi çekmek veya itmek kuvvet ile yapılır. Güç kavramı ise genel olarak birim zamanda yapılan işi tanımlar. İş olarak tanımladığımız olay, bir cismi taşımak için gereken kuvvettir.
Güç ve kuvvet kelimeleri eş anlamlı kelimelerdir. İki kavram da fiziksel etkiye verilen isimlerdir.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Bunun sebebi eski sözcüklerin kalıplaşmış deyim ata sözlerinde yer alması, başka dillerden yeni alınan sözcüklerin konuşma dilinde daha çok kullanılması ve bir bilim dalında aynı anlama gelen terim anlamlı sözcüklerin kullanılması gerekmesidir.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor.
Eş anlamlı kelime; yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Anlamdaş kelimelerin birisi genelde yabancı kökenlidir.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
Ev kelimesinin eş anlamlısı hane, konut, aile, beyit, mekan, ocak kelimeleridir.
Doğa kelimesinin bir tane eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bu doğrultuda doğa eş anlamlısı "Tabiat" kelimesi olup aynı zamanda doğa da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak kullanmamızda bir sakınca yoktur.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri