Sinoptik açıdan bakıldığında, eğer sağanak yağış saatte 0-2 mm. arasında yağış bırakıyorsa "hafif", 2 ile 10 mm. arasında "orta", 10 ile 50 mm. arasında şiddetli, 50 mm.den fazla yağış bırakıyorsa o zaman da "çok şiddetli" olarak nitelendirilir.
Sağanak Yağış, neredeyse her yerde yaşanabilecek, ani ve yoğun bir yağış türüdür. Genellikle, sağanak yağışlar kısa süreli ama yoğun hale gelir ve aşırı miktarda suya neden olabilir. Bu nedenle, sağanak yağışlar zaman zaman doğal afetlere neden olabilir ve özellikle sel ve su baskınlarına yol açabilir.
Sağanak yağmur, birdenbire yani aniden başlayan ve genellikle kısa süren şiddetli yağmura verilen addır. Kısa süreli sağanak yağmur için genelde sağanak yağmur geçişi ifadesi kullanılır. Meteoroloji bültenlerinde sıkça bahsedilen sağanak yağmur ülkemizde özellikle her mevsim görülür.
Şiddeti 7.5 mm/saat değerini aşan yağışlar genellikle şiddetli yağışlardır.
Birdenbire ve çok fazla yağıp geçen yağmur.
İlgili 29 soru bulundu
Kırkikindi, Anadolu'da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında Kırkikindi yağışları denmiştir.
Buna göre eğer hava durumu bilgisinde yüzde 60 yağış ibaresi varsa bu yüzde 60 yağmur ihtimalidir. Yani bu hava durumu düzeninde 100 üzerinden 60 kez, belirli bir konumda en az 0,06 miktarında yağış görülebilir, demektir.
Rasat ve METAR'larda 'SH' ile rapor edilir. Sinoptik açıdan bakıldığında, eğer sağanak yağış saatte 0-2 mm. arasında yağış bırakıyorsa 'hafif', 2 ile 10 mm. arasında 'orta', 10 ile 50 mm. arasında şiddetli, 50 mm.den fazla yağış bırakıyorsa o zaman da 'çok şiddetli' olarak nitelendirilir.
Sel ve taşkınlar nedeniyle ekili dikili araziler büyük ölçüde zarar görür ve bitkiler ölürler. Yağmur dolu şeklinde yağdığında sığınacak yeri olmayan hayvanlara yaralar ve seralara büyük ölçüde zarar verirler. Türkiye'deki sel ve taşkın olaylarının büyük bir kısmı kıyılarda gerçekleşir.
Tüm yağış çeşitleri iklim şartları ve atmosferdeki hava hareketleri sonucunda meydana gelir. Bu yağış çeşitleri sekiz tanedir. Bunlar, yağmur, kar, dolu, çisenti, kırağı, sulusepken, konveksiyonel yağış ve frontel yağıştır.
Gök gürültüsü ve yıldırım yılın her ayında gündüz veya gece oluşabilir, ama genellikle bahar ve yaz aylarında görülür. Şiddetli, yağmurlu, gök gürültülü fırtınalar bazen sel ile sonuçlanabilir. Güçlü rüzgârlar, dolular ve hortumlar bazı gök gürültülü fırtınalar ile birleştiklerinde daha da tehlikeli olurlar.
Sağanak yağışlar genellikle bir anda başlayan ve bir anda bitebilen yağış türleridir. Aniden şiddetini arttırabilir ve aniden tamamen bitebilir. Bu tarz yağış türleri sağanak yağış olarak değerlendirilir ve şiddeti her an değişebilir.
Onlar 'pluviofil'ler... Yağmur yağdığında mutlu olan ve huzur bulanlar için kullanılan bir terim bu... Onlardan birkaçıyla konuştuk; sohbahar ve kışın genel olarak ruh halimizi nasıl etkilediğini de psikolog Dr.
Birdenbire başlayan, genellikle kısa süren şiddetli yağmur. Ani, şiddetli veya art arda oluşan hareketler anlamına gelir. Bu kelime genellikle sağnak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sağanak şeklinde olmalıdır.
Yağmur oluşumu, suyun buharlaşarak gökyüzüne doğru yoğunlaşması ile meydana gelmektedir. Gökyüzünde yoğuşan su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluşturmaktadır. Su damlacıkları yoğuşmanın etkisi ile bir araya gelir ve yağmuru oluşturur. Damlaların yeryüzüne inmesi ile yağmur yağmaktadır.
Dünyanın en çok yağış alan yeri
Muson iklimi bölgesinde yani dünya üzerinde en fazla yağış alan ülke Hindistan'dır. En yağışlı bölge ise yıllık 12.000 mm ile Kuzeydoğu Hindistan'da yer alan 'Çerapunçi' adlı kasabadır. Çerapunçi, Hindistan'ın Meghalaya eyaletinde bulunan bir kasabadır.
Plüviyometrede yağmurun yüksekliği milimetre yahut santimetre ile ifade edilir, 1 m² yüzey üzerinde 1 mm yüksekliğindeki yağış, 1 cm² ye düşen 1 kg yağışa eşittir. Bu bakımdan yağmur ya mm cinsinden yada cm² ye kilo kg cinsinden ifade edilir.
Cevap. kısacası; azaltır çünkü buharlaşan su bir süre bulutta toplanır , bulut dayanamaz ve yağmur yağar. bu yüzden nem oranı azalır.
Sinoptik açıdan bakıldığında, eğer sağanak yağış saatte 0-2 mm. arasında yağış bırakıyorsa "hafif", 2 ile 10 mm. arasında "orta", 10 ile 50 mm. arasında şiddetli, 50 mm.den fazla yağış bırakıyorsa o zaman da "çok şiddetli" olarak nitelendirilir.
Atmosferdeki su buharı toz parçacıkları üzerine yoğunlaşarak yağmur damlalarını oluşturur. Atmosferdeki su buharı toz parçacıkları üzerine yoğunlaşarak yağmur damlalarını oluşturur. Damlalar büyüdükçe suyun yüzey gerilimi nedeniyle küresel bir şekil almaya başlar.
Buna göre : 10 mm. arasındaki günlük yağışlar hafif/normal, 10.1-25 mm. arasındaki günlük yağışlar orta şiddette, 25.1-50 mm. arasındaki günlük yağışlar hafif sağnaklar, 50.1-100 mm. arasındaki günlük yağışlar şiddetli sağnaklar, 100.1 mm.den fazla günlük yağışlar çok şiddetli sağnaklar olarak ele alınmıştır.
İyi haber şu ki sıradan bir insanın her hava tahminini okuduğunda kağıt ve kalem çıkarmasına gerek yok. Ulusal Hava Durumu Servisi'ne göre, eğer yüzde 40 yağmur ihtimali görüyorsanız, “bölgedeki herhangi bir noktada yüzde 40 olasılıkla yağmur yağma ihtimali vardır.” Sosyal Bilimci.
Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir. Mesela havanın bağıl nemi %50 ise yağmur yağma ihtimali olmayabilir fakat bağıl nem oranı %95 ise büyük ihtimalle yağmur yağacaktır.
Kış en yağışlı mevsim olmasına rağmen Denizel Akdeniz yağış rejimine göre oransal olarak azalır, ilkbahar yağışlarının oranı artar. Yaz aylarında neredeyse yağış yok denecek kadar azdır. Anadolu'da kıyı dağlarının iç kesimlerinde, İç ve Doğu Anadolu'nun büyük bölümünde karasal yağış rejimi etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri