Deri altına yerleşen kapsül zarı korunmak için üretmeye başlar. Nüfuz etmiş olan kıl partiküllerini yok edemeyen bu sıvı birikintisi zar içinde birikir. Biriken bu sıvı zar dışına çıkarak kuyruk sokumunda sivilce, apse ve benzeri şişlikler oluşturur.
Kuyruk sokumunda oluşan kaşıntı ve sivilce şikayeti, hijyen kurallarına dikkat edilmemesine bağlı oluşabilir.
Ağrı sızı yapmıyor. Ancak zaman zaman tekrarlamaya başladı. Birkaç kez antibiyotik aldım, o da fayda etmedi... Kuyruk sokumunda zaman zaman beliren çıbanlar, halk arasında kıl dönmesi olarak da anılan, tıpta kist dermoid sakral, olarak adlandırılan bir hastalıktır.
Antibiyotik tedavisi başlanır. Eğer hasta lokal anestezi ile işlemi kabul etmediği taktirde ameliyathane şartlarında, genel anestezi altında apse drenajı yapılarak aynı işlemler uygulanır. İşlem yaklaşık 15-20 dakika kadar sürer. Ve işlem sonrası hasta yürüyerek çıkar, normal hayatına devam eder.
Genellikle kalça arasında meydana gelen kıl dönmesi basit bir sivilce veya lezyon gibi görülebilir. Fakat bölgede çok fazla kıl birikmesiyle birlikte apse ile birlikte ağrılı bir süreç meydana gelebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kıl dönmesi hastaları kuyruk sokumundaki keseyi bazen sivilce zannedilerek yanlış bölüm ve doktorlara gidebilmektedir. Kıl dönmesi hastalığı için genel cerrahi doktoruna gidilmelidir.
Ciltte bir sivilce gibi görünen kıl dönmesinin içinde irin olur. Bazen bu bölgede sadece kızarıklık olmaz; aynı zamanda şişlik, iltihap, ağrı ve tahriş de olur. Kıl dönmesi problemleri, genelde koltuk altı, bikini bölgesi, bacak gibi epilasyon yöntemleri uygulanan bölgelerde meydana gelir.
Kuyruk sokumunda ağrı ve şişlik aynı anda yer alıyorsa, akla ilk gelen hastalık, tıp dilinde pilonidal sinüs denilen kıl dönmesi rahatsızlığıdır. Kıl dönmesi, kuyruk sokumu bölgesinde biriken kılların, derinin altına geçmek suretiyle o bölgede birikerek, cilt altında kıl yumağı oluşturmasıdır.
Gün içinde yaklaşık 70 saçın kuyruk sokumunda döküldüğü ve biriktiği bilinmektedir. Ense ve saç bölgesinden dökülen saçlar veya sırt bölgesinden dökülen kıllar kuyruk sokumunda birikir. Bu biriken tüyler deri yüzeyinden içeri girerek deri altına yerleşir ve apse oluşturarak tüylerin batık olmasına neden olur.
Erkenden tedavi edilmeyen, drenajı bozulmuş kıl dönmelerinde sıkça görülen bir durumdur. Erkeklerde 3 kat daha fazla görülmektedir. Tedavi her apse gibi bununda erkenden drenajıdır. Fakat bu drenaj diğer apseler gibi küçük bir kesi ile apsenin boşaltılması şeklinde olmamalıdır.
Hastalık kişinin kendi göremeyeceği bölgede olduğundan yol açtığı şikayetler sonrasında fark edilir. Kuyruk sokumu bölgesinde akıntı, ağrı, şişlik ve kötü koku varsa mutlaka hekime başvurulmalıdır. Hastalık genellikle küçük bir sivilce olarak değerlendirip kendiliğinden iyileşmesini beklenir.
Soğutma, antienflamatuar ilaçlar (e.B. ibuprofen) ve tren merhemleri (şüpheli) iyileşme sürecini destekleyebilir. Kapsüllenmiş bir irin birikimi yerine dokuda oldukça yaygın bir iltihap yayılımı varsa, antibiyotikler yardımcı olabilir. Spontan iyileşme: Kuyruk sokumu apsesi patlamışsa ağrı azalır.
Akıntıya kötü bir koku da eşlik eder. Bazen kanlı akıntı da görülebilir. Kıl dönmesinde görülen diğer belirtiler ise makatta kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrıdır. Zaman içinde ağrı o kadar şiddetli bir hâl alır ki, hasta artık günlük aktivitelerini yerine getiremeyecek hale gelir.
Kalçada sivilce neden çıkar? Kalçada sivilce genellikle çok fazla hareket eden ve terleyen insanlarda kendini gösterebilmektedir. Terleme sonucunda kıl köklerinin nemli kalması ve tıkanması sonucunda kalçada sivilce sorunu meydana gelebilmektedir.
Belirtiler küçük bir çukurdan büyük ağrılı bir kitleye kadar değişebilir. Berrak, koyu renkli ya da kanlı akıntı olabilir. İltihaplanma ile beraber kuyruk sokumu bölgesi kırmızı, hassas hale gelebilir ve akıntı olabilir. Enfeksiyon şiddetli olursa ateş, halsizlik ve bulantıya da yol açabilir.
Kuyruk sokumu kistleri: Kuyruk sokumu kistleri, ağrıya neden olabilir ve tedavi edilmesi gerekebilir. Kistin büyüklüğüne ve kistin enfekte olup olmadığına bağlı olarak tedavi yöntemi değişebilir. Kistin küçük olduğu durumlarda, sıcak kompres ve antibiyotikler kullanılabilir.
Kıl kökü iltihabı, genellikle bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşan ve genellikle kırmızı, şiş ve ağrılı olan cilt altı bir durumdur. Diğer taraftan, kıl dönmesi, kılın cilt altına girip büyüdüğü ve genellikle kuyruk sokumunda yer alan daha karmaşık bir durumdur.
Kemiklerle ilgili olarak yaşanan bir arı olması nedeniyle tedavi için hangi bölüme gidileceği merak konusu olmaktadır. Kuyruk sokumu ağrısı yaşayanların ortopedi bölümüne gitmeleri gerekmektedir.
Kıl kökü iltihabı (Folikülit) genellikle tıbbi tedavi olmaksızın geçer. Sıcak kompresler ve kaşıntı önleyici kremler gibi kişisel bakım önlemleri, belirti ve semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Kıl dönmesi, ortaya çıktığı bölgede iltihaplanmaya sebep olarak, şiddetli ağrı, apse, kötü kokulu akıntılar gibi komplikasyonları da beraberinde getirebilmektedir. Bu bakımdan kıl dönmesinin olabildiğince erken teşhisi, başarılı şekilde tedavisi için oldukça gerekli bir unsuru oluşturmaktadır.
Ağrılı olan bölgeye el ile masaj yapılması ağrıların azalmasına yardımcı olmaktadır. Doktor önerisi ile gerçekleştirilen fizik tedavi uygulamaları kuyruk sokumu ağrılarının azalmasını sağlayacaktır. Ağrıların durumlarına göre sıcak su uygulaması ya da soğuk su kompresleri ağrıların azalmasını sağlayabilmektedir.
Kıl dönmesi tedavi edilmezse enfeksiyon ve apse büyür.
Kıl dönmesi, kıvrılmış ve deriden yükselmek yerine cildin içine geri dönen bir tüy olarak tanımlanabilir. Ciltte bazen irinle dolu kabarık bir yumruya şeklinde görülebilir. Kıl dönemsi genellikle sakal, kasık bölgesi, kalça, bacaklar ve koltuk altları gibi derinin tıraş edildiği veya ağdalandığı bölgelerde görülür.
Sinsi bir şekilde ilerleyen kıl dönmesi, başlangıçta rahatsızlık vermez ancak ilerlediği durumlarda belirli sinyallerle kendini belli eder. Kıl dönmesi belirtileri: Akıntı Akıntının iltihaplanma ile yeşil bir renk alması
Kıl dönmesi rahatsızlığı kesinlikle kendiliğinden geçmez. Halk arasında böyle bir inanış olsa da mutlaka doktor muayenesi sonrasında gerekli tedaviye başlanması gerekmektedir. Eğer bu yönteme başvurmaz, kendiliğinden geçmesini beklerseniz kıl, içeride daha çok büyüyerek bölgede yayılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri