Yapılacak temel kuyu ölçüleri 3mx2m, 3mx1.5m gibi ölçüler kullanılarak yapılır. İlk önce 1,3,5 ve 7 kazılır ve kuyu kazı sırasında kullanılacak olan iksa keresteleri kaset biçimine getirilerek kamalar çakılmaya başlanır.
Bu çalışmalar değişkenlik gösterir. Ancak genelde 3mX2.5m, 3mX1.75m, 3mX2.5m, 3mX1.5m olarak hesaplanır. Eğer bu çalışma 3mX1.5m ve sıralı atlamalı 15m cephe uzunluğu ile yapılırsa kuyu temel 5 kuyudan yapılır. Yani 1,3,5 ve 2,4 sırası izlenerek hafriyata hazır hale getirilir.
Bitişik nizam projelerde zeminin kaymaması, komşu parsellerde toprak kayması olmaması için hafriyat çalışmaları başlamadan önce komşu parsellerin zarar görmemesi, yolun kaymaması için kuyu temel çalışması yapılır.
Keson kuyu beton temel çerçevesine kurulmuş, su geçirmez yapıda açılan kuyunun temelinin sağlamlaştırılmasına yarayan bir su sondajı yöntemidir. Belirli bir alana açılan, silindir ya da dörtgen şeklinde olan toprak altındaki bölgenin sağlam bir temel oluşturulmasıyla hazırlanır.
Kalın sıva, tuğla duvar örmek ya da mantolama sistemi kullanmak kuyu temel su yalıtımı için doğru yöntem değildir. Bu işlemlerin yerine kuyu temel perdeleri onarılarak su köprüleri doldurulur ve kristalize özelliği olan su yalıtım malzemesi ile kuyu temel su izolasyonu gerçekleştirilmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
Temel altı grobeton, temel perde sınırından 60 cm dışarıda ve iç tarafa doğru şevli yapılmalıdır. Polimer bitümlü örtü(polyester keçe taşıyıcılı), sürme esaslı su yalıtım malzemeleri, plastik/kauçuk esaslı sentetik örtüler su yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir.
Grobeton üzerine yapılacak olan yalıtımı sonrasında temel beton uygulaması yapılmaktadır. Temel su yalıtımında en fazla kullanılan malzemeler ise genellikle bitün membranlar ile temelde membran uygulaması yapılmaktadır. Bununla beraber sentetik örtülerde (PVC, TPO, ECB gibi) çok fazla kullanılmaktadır.
Ruhsat alınmadan da sondaj kuyusu açılabilir mi? Derinliği ve çapı her ne kadar olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır. Derinliği 10 MT.'den küçük kuyular, sığ ya da keson kuyu olarak adlandırıldığından bu kuyuları açmak ve işletmek için de artık keson kuyu ruhsatı alınmaktadır.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır. ➢Her iki doğrultudaki donatı aralığı 250mm den daha büyük olamaz.
Genellikle çok yüksek yapılarda kullanılan kuyu temel uygulaması, uzun uğraşlar sonunda tamamlanan bir süreci kapsar. Yoğun işçilik isteyen ve yorucu bir çalışma olsa da kuyu temeli, doğru uygulandığında toprak kaymasını önlemeye yardımcıdır.
Temel alt taban seviyesi, zemin durumu yanında, yeraltı su seviyesine de bağlı olarak tespit edilir. Temeli, iklim koşullarına göre, 0.50m – 1.50m arasında değişen don derinliğinin altına indirmek gereklidir.
fore kazıklar normal şartlar altında ortalama 45 mt civarlarında yapılmaktadır.
Oysa sondaj kuyularının ömrü, 20 yıldan fazla olup hem su kalitesi hem de su basıncı yüksektir.
Kuyu temel, insan gücü ile kazı yapılarak tek taraflı betonarme perde gibi kullanılan derin kazılarda desteleme amaçlı kullanılır. Yeraltı suyunun fazla olmadığı sert zeminler en uygun uygulama yeridir. Zemine göre 20 ila 30 m. derinliğe kadar uygulanabilir.
Sağlamlığı, güvenirliği, yer kaplamaması, depreme dayanıklı olması yanında maliyetinin düşük olması sebebiyle tercih edilen kuyu temel sistemi giderek diğer temel çeşitlerinin yerini almaya başlamıştır.
Pabuç temeller birbirlerine “bağ kirişleri” ile bağlı ise daha uygun bir durumdur. Temel ne kadar derinde ise daha sağlam ve yerleşmiş bir zemin üzerinde olma olasılığı da o kadar artar. Sığ ve pabuç temeller depremde daha elverişsiz davranış gösterir.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Buna göre temel kalınlığı minimum değerleri farklılık gösterir. Kirişli radye için minimum 30cm, kirişsiz radye için minimum 40cm gibi yaklaşık değerler alınabilir. Sizin projenizde gerilmelerde, donatı miktarlarında ve özellikle zımbalama hesabında bir sıkıntı yoksa temel yüksekliği yeterlidir.
Tekil temel boyutu 70cm'den az olamaz. Tekil temel alanı 1m²'den az olamaz. Tekil temel kalınlığı 25cm'den az olamaz. Tekil temel kalınlığı konsol açıklığın 1/4'ünden az olamaz.
Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir. Bu derinliklere göre de uygulanan sondaj teknikleri değişiklik gösterebilmektedir. Sondaj yöntemiyle açılan su kuyularından çıkabilecek olan su miktarı da yapılan analiz çalışmalarından sonra anlaşılabilmektedir.
Ülkemizde belirlenen yasalar dahilinde, iki kuyu arasında en az 500 metre mesafe bulunmalıdır.
550 TL - 9000 TL
Profesyonel ve güvenilir Su Kuyusu Açma hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Su Kuyusu Açma fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Kısa vadeli olarak ele alınırsa su bina temeline zarar vermez. Ancak yer altında olduğu için bina temelinin betonu uzun süre suya maruz kalır. Uzun süre su ile temas eden beton zamanla kararmaya başlar ve çürüme söz konusu olur.
Çürüyen beton zamanla çatlar ve suyun geçişine izin verir. Böylece bodrum katı su alıyor sorunu yaşanır. Bodrum katı su basıyor olmasının nedenlerinden bir diğeri ise, yine şiddeti yağmur olduğu zamanlarda belediyenin kanalizasyon hattı yetersiz kalır. Kanalizasyon hattı yetersiz kaldığı için su dışarı taşmaya başlar.
İzolasyon yapılmayan bir duvar nemli zemin ile temasa geçtiğinde bina temeline zarar verir. Bu yüzden binanın temelinde nem ve rutubet oluşur. Bu yüzden temel izolasyonlarında rutubet ve neme karşı içten ve dıştan yapılabilen bohçalama yöntemi kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri