Vatandaşlık sorgulama işlemi yapabilmek için nvi.gov.tr web adresine giriş yapmanız gerekmektedir, sonrasında ise vatandaşlık başvurum ne aşamada? sayfasını ziyaret ederek başvuru yapmış olan bireye ait " Başvuru numarası ve Doğum Tarihi " bilgileri ile online vatandaşlık sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Genel Müdürlüğümüz web sitesinde yer alan “Vatandaşlık Başvurum Ne Aşamada?” sayfasından vatandaşlık başvurunuzun genel durumunu öğrenebilirsiniz.
Vatandaşlık Başvurusu Süreci
Başvuru tebliğ tarihinden itibaren başvurucu sonuçlarınızı herhangi bir Nüfus ve Vatandaşlık müdürlüğünden yapabileceğiniz gibi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde çalışmakta olan site adresimiz üzerinden de online olarak öğrenebilirsiniz.
Onsekiz yaşını tamamladıktan sonra doğuma ilişkin yurtdışından yapılan bildirimler başvurunuzun durumunu, aşağıda belirtilen “Başvuru No” ve “Doğum Tarihi” bilgileri ile www.nvi.gov.tr adresinden vatandaşlık sorgu yani “Vatandaşlık Başvurum Ne Aşamada” kısmından öğrenebilirsiniz.
Valiliğe veya dış temsilciliklere yapılan vatandaşlık başvurusu ortalama 5-6 ay içerisinde sonuçlanır. Tahancı Hukuk Bürosu tarafından yapılan vatandaşlık başvuruları yetkili makamlar ile kurulan temaslar sonucu daha hızlı şekilde sonuçlanmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Vatandaşlık başvuru numarası ya da başvuru bilgileri ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden başvurunuzun ne durumda olduğunu kontrol edebilirsiniz. Avukattan destek alarak yapılan başvurular 6 ay ila 1 sene aralığında sonuçlanmaktadır.
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'na göre Türk vatandaşlığı temelde iki şekilde kazanılabilir. Bunlardan ilki Türk vatandaşlığının doğumla kazanılması iken, ikincisi sonradan kazanılmasıdır. Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması da kendi içinde üç gruba ayrılmaktadır.
Arşiv araştırması ile kişi hakkında devlet kayıtlarında bir aramanın olup olmadığı, adli sicil kaydının ne durumda olduğu, kamu görevi yapmasına engel teşkil edebilecek herhangi bir kaydının olup olmadığı araştırılmaktadır.
Arşivimizde bulunan kayıtlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 9. Maddesi gereğince ancak yetkili nüfus müdürlüklerinin ve mahkemelerin talebi halinde arşivden çıkarılabilmektedir.
“Aktif Vatandaşlık” genel anlamı ile bireylerin içinde yaşadıkları kent ya da ülke sorunlarını belirleme, bunlarla mücadele etme ve yaşam kalitesini artırma doğrultusunda katılım olanağına sahip olmasıdır.
Türk Vatandaşlığı Arşiv Araştırması
Bu iletişim merkezi (Cimer) üzerinden yapacağınız başvurularda normal şartlarda bir hafta içerisinde geri dönüş yapılır ve burada bahsetmiş olduğunuz sorun da çözülür. Dilekçeleriniz içinde normal şartlarda 30 gün içerisinde geri dönüş yapılması gerekiyor.
400 Bin Dolar Karşılığı Türk Vatandaşlığı Kazanılması 2023 - Eskişehir Avukat Oğuz ÖZDEMİR.
Vatandaşlık başvurum ne aşamada sorusunun cevabını, nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünün web sitesinden başvuru takip numaranız ile sorgu yaparak edinebilirsiniz.
Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı ve Türk eşi, komisyon tarafından mülakata tabi tutulurlar. Bu mülakat sonucunda evliliğin gerçek bir evlilik ya da yabancının Türk vatandaşlığını kazanması amacıyla yapılmış sahte bir evlilik olup olmadığı araştırılır.
Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılır. Doğumla kazanılan vatandaşlık doğum anından itibaren hüküm ifade eder.
Vatandaşlık sorgulaması için kişilerin yararlanabilecekleri iki farklı yok bulunmaktadır. Bunlardan birincisi devlet dairesine gitmeden birçok işlemi kolaylıkla halledebileceğiniz e-devlet Kapısı diğer ise TC. İçişleri bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesidir. .
Buna göre “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır. Burada dikkat edilmesi gereken husus sürenin 30 yahut 60 gün değil iş günü olmasıdır.
Yapılacak vatandaşlık kazanma başvuruları ile ilgili süreci takip etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulabilir.
Whatsapp Yazışmaları ve Güvenlik Soruşturması
Bundan ötürü WhatsApp yazışmaları; “Cumhuriyet Savcılıkları ve MİT, Emniyet İstihbarat gibi kolluk ve istihbarat üniteleri” tarafından takip edilemez. WhatsApp ve Güvenlik Soruşturması ve Arşiv araştırması konusu ile ilgili endişeniz olmasın.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunuzu öğrenmek için çalışmak istediğiniz kurumun en merkezi organına dilekçe göndermeniz gerekir. Çünkü güvenlik soruşturmaları kurumların özel değerlendirme komisyonlarında yapılır. Bu komisyonlar ise kurumun en yetkililerinin yer aldığı özel bir komisyondur.
Arşiv araştırmasında kişinin adli sicil kaydına, mahkeme kararının olup olmadığına net bir şekilde bakılıyor. Arşiv araştırması memur olacak kişilere gerçekleştirilir. Memur olacak kişinin kamu kurum ve kuruluşlarına daha önceden zarar verip vermediği arşiv araştırmasıyla ortaya çıkartılabiliyor.
Güvenlik soruşturmasında ise “genel kural” ailenin etkisinin olmayacağı yönündedir. Uygulamada arşiv araştırmasında; aile bireylerinizin sabıkası, yargılaması, işlediği suçlar ya da haklarındaki istihbari bilgiler en ufak engel teşkil etmiyor.
Mülakat sonucunda Komisyon tarafından olumlu veya olumsuz bir kanaate varılarak mülakat formuna işbu kanaat yazılarak imzalanır. Gereken şartları taşıyanlar adına vatandaşlık dosyası düzenlenir ve ardından bu dosya karar verilmek üzere Bakanlığa gönderilir.
İkamet Şartı Aranmaksızın Yeniden Kazanım
Kanunun 13 üncü maddesi, yani Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması, yetkili makam kararı veya evlat edinilme ya da seçme hakkı kullanılması ile mümkün.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri