Kredi kartı ile ödemelerde (külçe altın, 22 Ayar Bilezik ve ziynet/sarrafiye* altın ürünleri hariç) pırlanta, elmas ve altın takı alışverişlerinizde 8 taksit imkanından faydalanabilirsiniz.
Kredi kartı ile altın olmak yasal olarak mümkündür. Külçe ve basılı altın olmadığı müddetçe 8 aya kadar vadelendirme olanağı da vardır. Bazı kuyumcular taksitlendirmeye yanaşmasalar bile banka tarafından tüketicilere 3 taksit imkânı verilmektedir.
Kredi kartı üzerinden kuyumla ilgili yapılan altın, takı vb. harcamalarda en fazla 3 taksit yapılabiliyor. Bankalar üzerinden yapılan öteleme işlemlerinde bile kuyumla ilgili yapılan harcamalarda 3 taksit sayısı geçilemiyor.
Kredi kartı altın alımlarında taksitlendirme yapılır ve taksit sayısı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 24.10.2019 tarihli ve 8632 sayılı kararı sonrası basılı altın (gram, çeyrek, yarım ve cumhuriyet) ve külçe halinde olmayan tüm altınlar için 6 aya kadar olabilir.
Dolayısıyla, kredi kartlarıyla yapılan altın alışverişlerinde taksit sayısı zaman zaman değişebilmektedir. Kredi kartı ile altın alırken taksit yapılması, aynı zamanda banka ve kuyumcu tercihine de bağlıdır. Bazı bankalar ve kuyumcular, taksitli satış yapmayabilir veya ekstra komisyon talep edebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) taksitlendirmeyi düzenleyen yönetmeliğine göre taksit sayısı Beyaz Eşya alışverişlerinde en fazla 9 ay, Elektronik Eşya alımlarında 4 ay, Bilgisayar ürünlerinde en fazla 12 ay ve Tablet alımlarında 6 ay olarak uygulanır.
Kuyumcularda Kredi Kartı Yeniden Kullanılabilecek.
Kredi kartı ile altın alışverişine 1 Şubat'tan itibaren son verilmesine kuyumcu sektörünün tepkileri sürüyor. Birden fazla pos cihazı kullanan kuyumcular işler bıçak gibi kesilince boşuna para ödememek için pos cihazlarını söküp bankalara teslim etmeye başladı.
Kredi kartıyla peşin olarak yapılan harcamalar, hesap kesim tarihinden önce taksitlendirilebilir. Taksit, bir borcun ödenmesi gereken parçalarından her birine verilen isimdir. Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişin mantığı, tutarın tamamının limitten düşülmesi ve aylık bazda parça parça ödenmesidir.
Kuyumcuda kredi kartı, kuyumcunun tercihine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kuyumculardan altın satın almak isteyen vatandaşlar kredi kartı ile altın satın alabilir.
BDDK mevzuatı gereği külçe altın, 22 Ayar Bilezik ve ziynet/sarrafiye* altın alışverişlerinizde taksit uygulanmamaktadır, bu ürün grubunda banka komisyon oranı söz konusu olabilir.
Taksitlendirme talep edilen harcamaların 2 taksite bölünmesinde %2,379 (KKDF ve BSMV dahil), 3 taksite bölünmesinde %4,758 (KKDF ve BSMV dahil) faiz oranı uygulanmaktadır. SMS ile iletilen taksitlendirme talepleri, harcamanın yapıldığı gün geçerlidir.
Çoğunlukla ihtiyaçtan dolayı banka kartlarıyla da altın alışverişi yapılmaktadır. Tek çekim yanında bazı kuyumcuların vade farkı koymadan taksitle de satış yaptıkları bir vakıadır. Vade farkı ister uygulansın, isterse uygulanmasın, sarf akdinde taksit meşru değildir. Bu hükümde İslam hukukçuları ittifak etmiştir.
Bankalar kuyumcu harcamalarını kredi kartı ile ödemelere kapattı. Konunun tüm sektörü olduğu gibi vatandaşları da olumsuz etkileyeceğini söyleyen İKO Başkanı Mustafa Atayık, uygulamanın uzun süre geçmeden kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanamaz”.
Kredi kartıyla taksitli alışveriş yapmak eğer ödemelerinizi düzenli yaparsanız 'evet' avantajlıdır. Ancak ayda 10 TL, ayda 20 TL diyerek ihtiyacınız olandan fazla alışveriş yaparsanız, taksitli alışveriş yapmak dezavantaja dönüşebilir.
Eğer bütçeniz almak istediğiniz ürüne o an için yetmiyorsa ürünü kredi kartı ile taksitli olarak satın alabilirsiniz. Ödemeyi uzun vadeye yaydığınızda hem satın alma işlemini enflasyon farkına yakalanmadan gerçekleştirmiş olursunuz hem bir anda ödeme yapmadığınız için bütçe açığı vermezsiniz.
Taksitli satın alımın vade farkının, ürün veya hizmetin fiyatına önceden eklenip sunulmasına ve taksit sayısı değiştikçe fiyatın değiştirilmemesine peşin fiyatına taksitlendirme denir.
POS TEFECİLİĞİNDE ALTIN TİCARETİNİN KULLANILMASININ NEDENİ
Kuyumcuların yapmış olduğu ticari faaliyet nedeniyle; külçe altın teslimleri 3065 sayılı Katma Değer Vergi Kanunu'nun 17/4-g maddesi gereğince istisna kapsamındadır.
Kuyumcu altın satmış gibi yapıyor, siz almış gibi yapıyorsunuz. Aslında faizle para satılıyor. Bir esnaf durumu şöyle özetliyor: “Altını olmayan kuyumcu kredi kartçılık yapıyor, kredi kartçılığın altında da tefecilik.” Resmi kayıtlarda “kuyumcu” halkın dilinde “faizci” olarak geçen bu işyerlerinin sayısı 20'yi buluyor.
Bankalar ve diğer finansal hizmet sağlayıcılar bu anlamda işletmelere çeşitli POS cihazı türleri sunmaktadır. Kullanılan bu POS cihazları üzerinden POS komisyonları alınır. POS (Point of Sale) komisyon oranları, işletmelerin ve tüketicilerin günlük işlemlerini kolayca yapabilmelerine olanak tanımaktadır.
Çeyrek altın 1,75 gram ağırlığındadır.
Kredi Kartına Taksitli Harcamalara Sınırlama
BDDK'nin aldığı kararla birlikte söz konusu harcamalar için kredi kartı taksitlendirme seçeneği kaldırıldı.
Tam altın, farklı gramajlara sahip olan Cumhutiyet Altını ya da Ata Lirası olarak da anılır. Ziynet grubunda yer alan Cumhuriyet Altını 22 ayar olup 7,016 gramdır. Sikke grubunda yer alan Ata Lirası ise 22 ayar olup 7,216 gramdır. Çeyrek ve yarım altın bu altınların gramaj olarak çeyreğini ve yarısını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri