Bu kapsamda: Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli K.D.V. Dahil 180 TL (115 TL Bakanlık Payı, 65 TL İstasyon Payı) Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi Bedeli 18.500TL 1/1/2023 itibari ile istasyonların ellerinde bulunan ölçüm kotaları yeni ücrete göre otomatik olarak hesaplanacaktır.
2023 Egzoz Muayene Ücreti
TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından vize alacak araçların öncesinde egzoz muayenesi yaptırması gerekir. 2022 yılında muayene ücretleri 110 TL iken 2023 egzoz muayene ücreti 180 TL olarak belirlenmiştir. Tüm motorlu araçların muayene ücretleri aynıdır fakat muayene süreleri değişmektedir.
Periyodik egzoz emisyon ölçümü araç sahipleri için oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda tahmin edilemeyecek sebeplerden dolayı muayene günü geçirilebilir. Bu durumda, araç sahipleri muayene günü 1 gün geçerse dahi mutlaka gecikmiş egzoz muayenesi cezası ödemek zorunda kalırlar.
Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6.227 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ilk 15 gün içinde egzoz muayene cezasını ödersen %25 indirimden faydalanarak da ödeme yapabilirsin. Muayene sonucunda egzoz emisyon ölçümünün standartların dışında çıkması durumunda ise 12.561 TL para cezası kesilecektir.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Egzoz Emisyon Ölçüm Bedeli Ne Kadar? 2023 yılı için egzoz emisyon ölçüm bedeli KDV dahil 183,05 TL'dir. İstasyon tarafından farklı bir ücret talep edilmesi durumunda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne şikâyette bulunabilirsiniz.
Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak.
Araç muayenesi geciktiğinde gecikilen her gün için muayene ücretinin yüzde 5'i kadar gecikme faizi ödenmektedir. Araç muayenesi bir gün dahi gecikse bir günlük gecikme faizi muayene randevusu alınırken muayene ücretine yansıtılır.
Araç muayeneden geçmeden önce, egzoz kontrolünün yapılması oldukça önemlidir. Muayene saatinden 1-2 saat önce giderek kolayca ölçüm yaptırılabilir. Ruhsat ve kimlikle başvuruda bulunmak yeterlidir. Egzoz emisyon ölçümü yaptırmamış araçlar, muayeneden geçemez.
Egzoz Emisyon Ölçümü Ne Kadar Süre Geçerli? Egzoz emisyon ölçümü, aracın son geçerli ölçüm tarihinden itibaren iki yıl süreyle geçerlidir. Belirli alanlarda garajda bulunan araçların her iki yılda bir yeni bir emisyon muayenesi yaptırması gerekmektedir.
Egzoz emisyon ölçümleri randevu almaksızın yetkili egzoz gazı emisyon ölçüm istasyonlarında gerçekleştirilmektedir.
Yapılan ölçüm en fazla 15-20 dakika sürer. Tabi randevu gününün yoğunluğuna bağlı olarak ölçüm süresi de değişebilir. Sıfır km araçlar 3 yaşını doldurduktan sonra muayeneye girmelidir. 3 yıllık sürenin dolmasından sonra ise araç her 2 yılda 1 egzoz emisyon ölçümü ve genel muayeneye tabi tutulmalıdır.
Ücretsiz ölçüm tekrarı için verilen sürenin resmî tatil gününe denk gelmesi durumunda son tarih olarak tatil gününü takip eden ilk iş günü esas alınır.
Egzoz muayene ücreti her araç için aynıdır. Egzoz muayene ücreti yıldan yıla değişir. Bu bağlamda her araç için egzoz emisyon ölçümü fiyatı 2023 yılında 180 TL'dir.
Egzoz Gazı Emisyon ölçümü 10 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla KDV dahil 183,05 TL'dir.
Muayene süresi geçen araçlardan muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmakta olduğunu önemle hatırlatmak isteriz. Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
Egzoz gazı emisyon ölçümü için öncelikle e-devlet üzerinden giriş yapılır. Arama alanına “egzoz gazı emisyon ölçümü sorgulama” yazılır. Sorgulama ekranına ulaşıldığında “sorgulama tipi” seçilir. Bu alandan tescil belgesi ile de sorgulama yapılabilir.
Egzoz emisyon değerini düşürmek için otomobil sahiplerinin belirli aralıklarla egzoz gazı muayenesi yapması gerekiyor. Yani emisyon testi yaptırmalılar. Bu şekilde trafikte oluşan hava kirliliğinin olumsuz etkilerini azaltmış olursunuz.
Aracınızın bir sonraki muayene tarihi, muayeneye gelmiş olduğunuz tarih üzerinden hesaplanmakta ve ruhsatınıza işlenmekte. Eğer isterseniz, aracınızın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alarak araç muayene işlemlerinizi yaptırabiliyorsunuz.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
Ancak Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, 16 Ocak 2019 tarihi itibariyle araç muayenelerinde “ağır kusur”un yer aldığı egzoz emisyon ölçümleriyle ilgili kusurlar tablosunu yenileyerek “hafif kusur” kapsamına almıştır. Oysa Çevre Kanunu'nun 20. maddesi ve Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği halen yürürlüktedir.
Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
Araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur sorusunun cevabı şöyledir. Aracın muayenesi 1 gün de gecikse 10 gün de gecikse araç, muayene geçerlilik tarihinin bittiği günden itibaren araç muayene cezasına tabiidir. Yani araç muayenesi 1 gün bile gecikse gecikme cezası ödenir.
2023 Araç Muayenesi Gecikme Ücreti Ne Kadar? Trafiğe çıkan motorlu taşıtlarda vize süresi geçmişse ve trafik kontrol noktalarında sorgulanırsa 951 TL para cezası uygulanır. Araç sahibi bu cezanın ardından 7 iş günü içerisinde aracını muayeneye sokarsa bu ceza 713,25 TL'ye düşmektedir.
2023 yılı için belirlenen egzoz emisyon muayene ücreti 180 TL'dir. Bu muayene ücreti TÜVTÜRK istasyonlarındaki vezneye, genel muayene ücreti ile birlikte yatırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri