Kuzey Işıkları'nı Görmek İçin En İyi Zaman Kuzey Işıkları, Eylül-Mart arası görülüyor. İdeal Zaman: Genel kanı Kuzey Işıkları'nı izlemek için en iyi ayların, özellikle iki ekinoks dönemi olduğu şeklinde. Yani Eylül ve Mart ayları.
Kış aylarında gecelerin uzun olması Kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da en iyi görülebildiği zaman 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasındaki dönem olarak kabul ediliyor. Özellikle bu aylarda ışıkların görülmesi için en uygun zaman ise 22.00 – 03.00 aralığındaki saat dilimi.
Kuzey kutup ışıkları Eylül'den Ekim'e ve Mart'tan Nisan'a kadar olan dönemde kendiliğinden ortaya çıkıyor. Bir başka adı da Aurora Borealis olan bu ışıklar, adını Roma Şafak Tanrıçası'nın adı Aurora'dan ve Yunanca kuzey rüzgârı anlamına gelen Boreas'tan alıyor.
İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç en sık ve parlak kutup ışıklarının görüldüğü ülkelerdir. Görüldüğü en yaygın tarihler ise 23 Eylül-21 Mart arasındaki günlerdir.
ALASKA, ABD
ABD'nin Alaska eyaleti, Auroraları görmek için en ideal yerlerden çünkü hem bu bölge konumu itibariyle hem de havanın soğuk, gökyüzünün açık olması ile, kuzey ışıklarını yakalayabileceğiniz yerlerden.
İlgili 31 soru bulundu
Güneş aktivitesinin çok yüksek olduğu günlerde, Kuzey Işıkları gökyüzünde her yerde görülüyor.
Eğer amacınız doğa yürüyüşlerine çıkmak ve Norveç fiyortlarını keşfetmekse gezi planınızı mayıs-ağustos ayları arasında ayarlamanız yerinde olur. Yaz aylarında birbirinden renkli festivallerle de Norveç şehirleri bambaşka bir havaya bürünüyor.
KUTUP IŞIKLARI
Bu sefer de her yıl aralık ve mart ayları arasında gerçekleşen bir doğa olayını araştırdık. Özellikle şubat ayında daha yoğun gözlenebilen muhteşem bir gösteri: Kutup Işıkları.
Kuzey Işıkları Türkiye'de Görülür Mü? Gezegenimizin en kuzey bölgelerine özgü bir doğa olayı olan kuzey ışıklarını Türkiye'den görmek mümkün değildir. Ancak bu ışıkları görmek isteyen kişiler, ışıkların görülebileceği en yakın bölge olarak İskoçya'yı tercih edebilirler.
Norveç'te kış aylarında (aralık, ocak, şubat) sıcaklıklar sıfırın altında seyreder; bu dönem Norveç kayak tatilleri için oldukça idealdir. Eğer doğa yürüyüşlerini ve bisiklet sporunun inceliklerini keşfetmek isterseniz yağışın en az olduğu nisan ve mayıs aylarında Norveç'i ziyaret edebilirsiniz.
Kuzey ışıkları görüntüsünün tadını çıkarmak isteyenlerin tercih edebileceği lokasyonlardan biri de Norveç! Lofoten Islands, Alta, Senja, Tromso, Hammerfest, North Cape gibi alanlarda kolaylıkla izlenebilen ışıklar genel olarak ekim ve mart ayı aralığında gözlemlenebiliyor.
Aralık ile şubat döneminde yaşanan kış mevsimi ise Norveç'in düşük hava sıcaklığına rağmen tüm turistlerin odak noktası olduğu zamanlardandır. -6 dereceyi bulabilen hava sıcaklığı ile kuzey ışıklarının izlenmesi ve hatta tüm kış sporlarının gerçekleştirilmesi uygun olmaktadır.
Kış aylarında gecelerin uzun olması kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da istatistiklere bakıldığında kutup ışıklarını görmek için en iyi zaman, 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasında kalan dönem. Tabii ki gece, açık ve karanlık bir gökyüzü olmalı. Gökyüzünde ayın olmadığı zamanları seçmek de önemli.
Kuzey ışıklarının görüldüğü yerler Avrupa, Kanada, Rusya ve Alaska'dır. Avrupa: Avrupa'dan seyretmek için Ekim- Mart ayları en uygun aylardır. Finlandiya, Norveç, İsveç ülkelerinde görülürler. Bu ülkelerin kutup dairesinde kalan bölgelerinde ve özellikle ışığın az olduğu bölgelerde daha net izlenmektedir.
Kuzey ışıklarını görme ihtimalinin en yüksek olduğu dönemin Eylül ve Mart ayları, özellikle de ekinoksa yakın tarihler olduğu söyleniyor.
Ancak bu ışımalar, bölgede yaşayanların hayatlarına etki edebiliyor, kuzey yarıkürede örneğin güç kaynaklarının azalmasına ya da uydu sistemlerinde arızalar yaşanmasına neden olabiliyor. Petrol boru hatlarında dahi aşınmalara yol açabiliyorlar.
Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.
Eylül ayının sonunda başlayıp Mart ayının sonuna kadar devam etmektedir. Gün içerisinde akşam saat 9'da başlayıp gece yarısı ile de sonlanmaktadır.
Evet, sadece kuzey kutbu değil, güney kutbunda da bu ışıkları görebiliyoruz. Kuzeyde olanların bu kadar bilinmesinin sebebi, oraya ulaşımın çok daha kolay olması ve insanların bu ışıkları kuzey kutbundan daha kolay görmesi. Yani güneyde de bu ışıkların olduğunu gözle görebilen insan sayısı epeyce az.
Dünya'nın manyetik çekim alanı kutupları, kuzey ve güney kutbunun sıfır noktaları olduğu için, yüklü parçacıklar yoğun olarak bu bölgelerden giriş yaparlar. Bu yüzden sadece kutuplarda görülebilir ve kuzey (Aurora Borealis) ya da güney ışıkları (Aurora Australis) diye adlandırılırlar.
Yatay, dikey ya da bulut şeklinde belirebilen kuzey ışıklarında en fazla görülen renkler yeşil, mor, kırmızı, sarı ve tonlarıdır. Geceleri çok daha net ve etkileyici olan bu doğal gösteri, genellikle, 60° ve 72° kuzey ve güney enlemleri arasında oluşur.
Bordo pasaportu olan Türk vatandaşları, Norveç'e gitmek isterlerse, vize koşuluna uymak durumundadırlar. Yeşil, Gri ve Siyah pasaportu bulunan vatandaşlar ise 180 günlük periyotta, 90 gün için vizeden muaf sayılırlar. Kısa süreli ve uzun süreli vize başvuruları ayrı şekilde farklı belgelerle yapılabilir.
Norveç vizesi, Norveç seyahatinde bulunacak olan Türkiye vatandaşları için geçerli olan bir uygulamadır. Türkiye vatandaşları bir Schengen gurubu ülkesi olan Norveç Krallığına gerçekleştirecekleri seyahatleri öncesi Norveç Schengen vizesini almış olmaları zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri