İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç en sık ve parlak kutup ışıklarının görüldüğü ülkelerdir.
Dünyanın manyetik alanının etkisiyle güneş ışınlarının oluşturduğu renk cümbüşünü görmek isterseniz kuzey ışıklarına doğru yolculuk yapmanız gerekecek. Lapland olarak da bilinen bu bölge özellikle Rusya, Finlandiya, Norveç, İsveç gibi ülkelerin kuzey kısımlarında kalan topraklardan oluşutor.
1. Finlandiya!
Finlandiya'da kuzey ışıklarının kapladığı gökyüzünün altında kamp yapmak. Kuzey Işıkları'nı en iyi görebileceğiniz ülkelerin başında Finlandiya geliyor.
Daha yüksek enlemlerde Alaska, Kanada ya da Antarktika gibi Dünya'nın kutuplarına yakın yerlerinde çok daha sıklıkla gözlemlenebiliyor. Buna karşılık ekvatora daha yakın bölgelerde ve Meksika kadar güneyde görüldükleri de oluyor.
Kuzey Işıkları Türkiye'de Görülür Mü? Gezegenimizin en kuzey bölgelerine özgü bir doğa olayı olan kuzey ışıklarını Türkiye'den görmek mümkün değildir. Ancak bu ışıkları görmek isteyen kişiler, ışıkların görülebileceği en yakın bölge olarak İskoçya'yı tercih edebilirler.
İlgili 21 soru bulundu
Güneş aktivitesinin çok yüksek olduğu günlerde, Kuzey Işıkları gökyüzünde her yerde görülüyor.
İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç en sık ve parlak kutup ışıklarının görüldüğü ülkelerdir.
Kış aylarında gecelerin uzun olması Kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da en iyi görülebildiği zaman 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasındaki dönem olarak kabul ediliyor. Özellikle bu aylarda ışıkların görülmesi için en uygun zaman ise 22.00 – 03.00 aralığındaki saat dilimi.
KUTUP IŞIKLARI
Bu sefer de her yıl aralık ve mart ayları arasında gerçekleşen bir doğa olayını araştırdık.
Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.
Finlandiya ve Norveç gibi, İskandinavya'da kuzey ışıklarını ve Sami kültürünü gözlemlemek için en ideal yerlerden biri de İsveç.
Bergen ve Oslo'ya gitmek isteyenler için yaz ayları oldukça idealken hava sıcaklığı 15-16 derecelerde seyrediyor. Eğer amacınız doğa yürüyüşlerine çıkmak ve Norveç fiyortlarını keşfetmekse gezi planınızı mayıs-ağustos ayları arasında ayarlamanız yerinde olur.
Evet, sadece kuzey kutbu değil, güney kutbunda da bu ışıkları görebiliyoruz. Kuzeyde olanların bu kadar bilinmesinin sebebi, oraya ulaşımın çok daha kolay olması ve insanların bu ışıkları kuzey kutbundan daha kolay görmesi. Yani güneyde de bu ışıkların olduğunu gözle görebilen insan sayısı epeyce az.
Moleküler oksijen ve azot, Dünya atmosferinin en yaygın bileşenleri. Dolayısıyla, auroral renkler de mavi, kırmızı ve yeşil oluyor. Atomik oksijen yüksek irtifalarda oluştuğu için, kutup ışıkları çoğunlukla yeşil üzerinde kırmızı renkler olarak görülürler.
Kuzey ışıklarını görme ihtimalinin en yüksek olduğu dönemin Eylül ve Mart ayları, özellikle de ekinoksa yakın tarihler olduğu söyleniyor.
Kuzey ışıkları görüntüsünün tadını çıkarmak isteyenlerin tercih edebileceği lokasyonlardan biri de Norveç! Lofoten Islands, Alta, Senja, Tromso, Hammerfest, North Cape gibi alanlarda kolaylıkla izlenebilen ışıklar genel olarak ekim ve mart ayı aralığında gözlemlenebiliyor.
Finlandiya (Fince: Suomi, İsveççe: Finland) veya resmî adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki bir İskandinav ülkesi. Doğuda Rusya, kuzeyde Norveç ve batıda İsveç'le komşudur.
Kutup Işıkları, Kuzey ve Güney Kutbu bölgelerinde görülen doğal ışık gösterileridir. Kuzey Kutbu'nda "Aurora Borealis", Güney Kutbu'nda "Aurora Australis" olarak adlandırılır. Bu ışık oyunları, Güneş'ten yayılan yüklü parçacıkların Dünya'nın atmosferindeki oksijen ve azot gazları ile çarpışması sonucu meydana gelir.
Arktika olarak adlandırılan Kuzey Kutup Dairesi'ndeyse, Kuzey Buz Denizi, Rusya, Grönland (Danimarka, Kanada, Alaska (ABD), Norveç, İzlanda, İsveç ve Finlandiya gibi ülkeler bulunur.
Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemlenir, ağırlıklı olarak iyonosferde meydana gelir. Bu olgu yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünür, bu da arktik ve antarktik kutup dairelerinin içine düşer.
Ancak bu ışımalar, bölgede yaşayanların hayatlarına etki edebiliyor, kuzey yarıkürede örneğin güç kaynaklarının azalmasına ya da uydu sistemlerinde arızalar yaşanmasına neden olabiliyor. Petrol boru hatlarında dahi aşınmalara yol açabiliyorlar.
Eylül – Ekim: Kuzey Işıklarını bu aylarda görme şansınız diğer aylara göre daha düşük olsa da yerde kar olmadığı için gökyüzü, sizi olabildiğince karanlık bir ortamda Kuzey Işıkları ile şaşırtabilir. Ocak – Mart: Uzun ve karanlık gecelerin olduğu bu iki ay boyunca Kuzey Işıklarını görme ihtimaliniz oldukça yüksek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri