İçerdiği çinko minerali ile insan vücuduna faydalıdır. Çinko, bağışıklık sistemini desteklemesi, DNA sentezi ve protein üretiminde rol oynaması nedenleriyle önemlidir. Kuzu etinin erkeklerde prostat sağlığı ve yaşlılarda kemiklerin mineral yapısı üzerine olumlu etkileri vardır.
Yaklaşık 90 gr kuzu eti, bir kişinin günlük B12 ihtiyacının neredeyse yarısını karşılamaktadır. Aynı zamanda kuzu eti; B6 vitamini, B3 vitamini, B2 vitamini ve B5 vitamini gibi diğer temel B vitaminlerini içerisinde barındırmaktadır. Kuzu eti yemek, çinko sağlayarak bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olur.
B Vitamini Dana Etinde Daha Fazla
Ancak kuzu etinin de sindirim sistemine iyi geldiği ve bağırsak sağlığını olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Tüm uzmanların uzlaştığı nokta her iki etin de belirli sıklıkla dönüşümlü olarak tüketilmesi gerektiği yönündedir.
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu söyledi.
Koyun eti, kuzu eti ile karşılaştırıldığında çok daha sert bir yapıdadır. Kuzu eti ise oldukça hafif ve yumuşaktır. Böylece daha kolay pişirilir ve daha rahat tüketilir. Ayrıca kuzu eti ile koyun eti arasındaki en önemli farklardan biri de sahip oldukları yağ oranlarıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Kuzu eti, gıda kaynaklı ciddi hastalıklara neden olabilen Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis ve Campylobacter gibi patojenler içerebilmektedir. Bu organizmaları öldürmek için, kuzu eti 160°F (70°C)'ye kadar pişirilirken, kuzu pirzolası ve koyun eti en az 145°F (65°C) sıcaklığında pişirilmelidir.
Kuzu Eti ve Özellikleri
Kuzu, koyunun bir yaşına kadar olan yavrusuna denir. Ağırlıkları 7-15 kg arasında değişkenlik gösterir. Erkek ve dişi kuzu eti arasında lezzet farkı olmamakla beraber daha çok dişi kuzular tercih edilir. Bunun sebebi yağ oranlarının daha fazla olmasıdır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi kuzu eti, dana etine oranla daha yağlıdır. Kuzu eti besin değeri ele alındığında, çeşitli miktarlarda yağ oranı söz konusudur. Dana etinde olduğu gibi B12 vitamini, demir ve çinko açısından zengindir.
Kırmızı et, zengin bir lipoik asit kaynağıdır ve güçlü bir antioksidandır. At eti, kanguru eti, sığır eti, dana eti, domuz eti, deve eti, manda eti, geyik eti, keçi eti, koyun eti ve kuzu eti yaygın kırmızı et türüdür.
Kırmızı et besin değeri en yüksek olan gıda türlerinden birini oluşturur. 100 gram et ortalama 143 kaloridir. Diyet yapılmak isteniyorsa yağsız dana eti yemek iyi bir tercih olur. Koyun eti ise kırmızı et çeşitleri arasında en yüksek besin değerine sahip olandır.
But eti yağsız ve yumuşak olur. Aynı zamanda kuzunun en lezzetli bölümlerinden biri de burasıdır. Kuzunun but kısmından çok güzel kızartma, fırın yemekleri ve şiş yapılır. Ancak kuzu külbastı ve kuzu şiş en lezzetli olanlarıdır.
Koyunun bir yaşına kadar olan yavrusuna kuzu denir. Kuzu etinin en makbul olduğu zamanlar ise, ocak ve mayıs ayları arasındadır.
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır. Daha sonraki dönemlerde koyunlar cinsiyetlerine ve damızlık durumlarına göre farklı isimler alırlar.
- Antioksidan açısından güçlüdür. - Bağışıklık sistemini önemli oranda güçlendirir. Yukarıda sayılan faydaları ile beraber kuzu eti mutlaka düzenli olarak tüketilmesi gerekir.
Kalsiyum, D vitamini, B12 vitamini, protein ve omega yağ asitleri bakımından zengindir. İleri yaşlarda oluşan kas kaybını, kemik erimesi ve eklem iltihabı gibi rahatsızlıkları önler. Tavuk etinin içerdiği zengin A vitamini gözlerinizi korur. B12 vitamini ise dokularınızı iyileştirir.
Buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kırmızı et, bütün veya parça olarak en fazla 3-4 gün, kıyma gibi boyutu küçültülmüş ise bir gün içerisinde tüketilmelidir.
Wagyu (Japon sığırı) üretimi yapılan 4 sığır etinden biridir. Wagyu sığırlarından elde edilen et kalitesiyle bilinir ve yüksek fiyata satılır. Bu sığırların da cinsleri olduğu için Tajima cinsi eti olan kobe etinden söz etmek gerekir.
1 - Son Tüketim Tarihi : Çiğ etin ortalama raf ömrü 1-3 gün, pişmiş etin 7-10 gündür. Son tüketim tarihi geçmiş etler ise satın alınmamalıdır. 2 - Saklanma Alanı : Buzdolabında bir et 5 günden fazla kalmamalıdır. Hatta kıyma en fazla 2 gün buzdolabında durmalıdır.
Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın. Etin yumuşacık lokum kıvamında olması için, mutlaka marine edilmesi gerekir. Eti marine sosuyla harmanladıktan sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur.
Koyun eti yerine kuzu etinin tercih edildiği kasaplardaki güncel et fiyatlarına bakıldığındaysa kuzu etinin, dana etinden bile daha pahalı olduğu görülüyor.
Küçükbaş hayvan ve kuzu eti olarak baktığımız zaman da, Balıkesir'in Gönen ilçesindeki Kıvırcık ırkına mensup kuzuların eti dünyaca ünlüdür. Manyas ilçesinin kuzuları da yine meşhurdur.
İyi pişmemiş etler salmonella, E. Coli gibi bakteriler açısından riski besinlerdir ve bu besini tüketen kişilerde ciddi besin zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Az pişmiş etler hamile kadınlarda toksoplazmozise neden olarak düşük doğumlara, küçük çocuklarda ölümlere neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri