Kuzu kol hayvanın hangi bölgesinden kesilir? Kuzunun ön ayaklarının, hayvanın gerdanına kadar olan kısmından bir bütün olarak çıkarılmasıyla elde edilen kuzu kol, küşleme ve pirzola gibi yumuşak bir ettir. Kuzu etinin diğer parçalarına göre daha az yağlıdır.
Kol. Koyunun ön bacaklarının üst kısımlarına kol adı verilmektedir. Kaslı ve ince yağ dokularını içeren et türüdür. Tas kebabı ve mangallık et için kuzu ve koyun kol önerilmektedir.
Kuzunun sırtındaki arka bölüm, pirzolalığın devamıdır ve bu bölümde kaburga kemikleri olmadığı için fileto buradan çıkarılır. Bu bölümdeki etle kızartmalar ve rostolar yapılır. Fileto pirzoladan sonra kuzunun en değerli ve en lezzetli bölümüdür. Kuzunun sırtında pirzola ile but arasında kalan pirzolanın arka bölümüdür.
But eti yağsız ve yumuşak olur. Kuzunun en lezzetli bölümlerinden biri burasıdır. Buttan çok güzel kızartma, fırın yemekleri ve şiş yapılır. Kuzunun sırtındaki ön bölümdür, bütün olarak pişirilirse, güzel kızartma olur.
İlgili 27 soru bulundu
Gelin, bu bölümlerin özelliklerine ve hangi yemekler için uygun olduklarına yakından bakalım; But: Kuzunun arka ayaklarında bulunan kısımdır. Kuzu but hem yağsız hem de yumuşak olur. Bu nedenle kuzunun en lezzetli bölümüdür desek, yanılmayız.
Kuzu etinin ön kolundan sinirleri ayıklandıktan sonra kıyma çekilir. Yemekler ve içli köfte için ideal ettir. Kuzu kıyma dana eti bulaşmaması için ayrı makinadan çekilir. Türk Gıda Kodeksine uygun termoform tabaklarda gönderilir +4 dereceye kadar 7 gün -18 derecede 6 ay saklayabilirsiniz.
İsimlendirme. Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
Şişlik: Kemiklerinden sıyrılmış but etinden elde edeceğiniz etleri kuşbaşı şeklinde doğrayıp, terbiyeli kuzu şişler hazırlayabilirsiniz.
Bütün Kuzu Kol (1,3-1,6 kg.)
Lezzetiyle büyük şehirlerdeki lüks restoranlardan büyük talep gören, geçmişi Osmanlı dönemine kadar dayanan Balıkesir kuzu eti, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen coğrafi işaret tesciliyle daha fazla tanınır oldu.
Kuzu eti samanla beslenenlerin ki koka fakat dağ bayır yaylanan köy kuzuları kokmaz.
Kuzu Kapamalık Et; mutfağımızda sevilen bir yemek türüdür. Bu leziz yemeği yapmak için kemikli ete ihtiyaç vardır.
Kuzu kol hayvanın hangi bölgesinden kesilir? Kuzunun ön ayaklarının, hayvanın gerdanına kadar olan kısmından bir bütün olarak çıkarılmasıyla elde edilen kuzu kol, küşleme ve pirzola gibi yumuşak bir ettir.
En iyi kavurma da kuzunun kolundan yapılır. Kavurma yaparken et ve yağ eşit parçalar halinde doğranmalı ki parçalar eşit sürede pişsin. Aksi takdirde küçükler daha erken pişecek büyük parçayı pişireyim derken de küçükleri yakacaksınız.
Koyunun Dişi Yavrusuna Ne İsim Verilir? Koyunun yavrusuna kuzu, 1 yaşındaki dişi kuzuya ise şişek adı verilir. Erkek koyuna ise koç denir.
Koyun eti, kuzu eti ile karşılaştırıldığında çok daha sert bir yapıdadır. Kuzu eti ise oldukça hafif ve yumuşaktır. Böylece daha kolay pişirilir ve daha rahat tüketilir. Ayrıca kuzu eti ile koyun eti arasındaki en önemli farklardan biri de sahip oldukları yağ oranlarıdır.
Koyunculukta en önemli gelir kuzu eti elde etmektir. Kuzu doğar 4-5 ay sonra kesilir. Son 10 yılda kuzular erken kesime gönderiliyor.
6 aylık olduktan sonra kuzuların adı 1 yaşına gelene kadar toklu, 1 yaşından 2 yaşına kadar ise şişek adı verilir.
1 yıllık kuzulara toklu adı verilmektedir. Toklu kelimesi aynı zamanda TDK sözlük kullanımı bakımından boynuzsuz hayvan olarak da adlandırılmaktadır. Oldukça fazla kişinin araştırdığı bu kelime 1 yaşını dolduran boynuzsuz hayvan ya da koyunlara verilmektedir.
Küçükbaş hayvanlar koyun, keçi ve kümes hayvanları sayılmaktadır.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir. Türk Gıda Kodeksine uygun termoform tabaklarda gönderilir +4 dereceye kadar 7 gün -18 derecede 6 ay saklayabilirsiniz.
Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın. Etin yumuşacık lokum kıvamında olması için, mutlaka marine edilmesi gerekir. Eti marine sosuyla harmanladıktan sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri