Magnezyum sülfat topraktaki magnezyum veya kükürt içeriğini arttırmak için kullanılır. En yaygın olarak saksı bitkilerine veya patates, domates, havuç, biber, limon ve gül gibi magnezyum açısından aç mahsullere uygulanır. Avantajı, yaprak besleme seçeneğine de izin veren yüksek çözünürlüğüdür.
Bitkiler: Yapraktan zirai ilaç ile meyve tutumundan renk dönümüne kadar, damlama sulamada toprağın göz kabarmasından 2-3 hafta önce ağaç yaşına göre 300-500 arasında sülfat gübresi kullanılabilmektedir.
Magnezyum sülfat ise her gelişme döneminde uygulanabilir. Magnezyum sülfat, kök bölgesinde düşük pH dengesi oluşturularak magnezyumun; potasyum ve demir gibi toprakta kullanılamayan kısmının bitki tarafından alınmasına imkan sağlar.
Magnezyum sülfat gübresi (MgSO4 7H2O) bitkilerdeki magnezyum eksikliğiniz gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 15 MgO ve % 28 SO3 içerir. Suda kolaylıkla eridiği için yapraktan uygulama ve damla sulama ile uygulamaya uygundur.
Bitkiler magnezyumu Mg+2 iyonu şeklinde alırlar. Magnezyum, klorofilin merkez atomudur ve fotosentezde hayati öneme sahiptir. Bu nedenle magnezyum eksikliğinde, klorofil miktarı düşer ve fotosentez geriler. Buna bağlı olarak da bitki gelişimi geriler ve ürün kaybı meydana gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Bununla birlikte, magnezyum eksikliği, domates bitkisinin büyümesinin erken dönemlerinde Epsom tuzlarının uygulanmasıyla kolayca düzeltilebilir. Oranlar toprak türüne, toprak seviyelerine ve bitki doku seviyelerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Magnezyum oranları dönüm başına 5-25 lb arasında değişebilir.
Magnezyum sülfat verilen hastalarda 2 ay sonunda iyileşme üzerine anlamlı etki saptandı(p<0.05).
İnhale ve intravenöz MgSO4 ajanları akut astımın tedavisinde kullanılmaktadır fakat sadece intravenöz şekli etkilidir. Şiddetli astım alevlenmelerinde, intravenöz MgSO4'ın tek bir bolus dozu hastaneye kabulü azaltmakta ve akciğer fonksiyonlarını iyileştirmektedir.
Kan grubu “0” olanların 2 haftada 1 kullanması uygundur. Diğer kan grupları için; haftada 1 ila 7 gün kullanımı uygundur.
Bileşimindeki kükürt hem bitkinin kükürt ihtiyacını karşılar, hem de yüksek toprak pH'sını düşürücü etki gösterir. Potasyum sülfat; sebzeler ve meyve ağaçlarında tomurcuk ve çiçek oluşumunu, meyve bağlama ve meyve kalitesini (şekerler, proteinler, vitaminler, organik asitler, aroma maddeleri vs.) artırır.
MAGNEZYUM SÜLFAT'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Kalp bloğu, ● Kalp kasında hasar, ● Ağır böbrek yetmezliği ● Magnezyum sülfata veya magnezyum sülfat tuzlarına karşı aşırı duyarlılık durumlarında bu ilacı kullanmamanız gerekir.
Kalp bloğu, Kalp kasında hasar, • Ağır böbrek yetmezliği • Magnezyum sülfata veya magnezyum sülfat tuzlarına karşı aşırı duyarlılık durumlarında bu ilacı kullanmamanız gerekir.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Olgun yeşil domateslerin kızarmasını hızlandırarak erken yoğun ve yeknesak hasat sağlamak. Dekara 200-300 ml.
Mücadelesi için kültürel önlemlerden nemlendirme ve kükürt uygulaması başarı sağlar. Rüzgar giren kısımların kapatılması ve bitkinin rüzgara maruz bırakılmaması da çok önemli bir etkendir. Kimyasal mücadele de Abamectin, Spiromesifen, Spirotetramat ve diğer bazı preparatlar kullanılabilir.
Yani bitkilerin en yüksek miktarda, NPK (Azot, Fosfor ve Potasyum)'a ihtiyacı vardır. Bunlardan sonra da Mg, Ca ve S (Magnezyum, Kalsiyum ve Kükürt) 'e ihtiyaç duyulur. Magnezyum eksikliğini gidermek için, Magnezyum sülfat heptahidrat (MgSO4.7H2O) kullanılır. Buna Magnezyum Sülfat gübresi denir.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
Magnezyum sülfat kimyasal formülü MgSO4 olan, magnezyum, kükürt ve oksijen ihtiva eden bir inorganik tuz (kimyasal bileşik). Genellikle heptahidrat (MgSO4·7H2O) formunda sülfat minerali olan Epsomit ya da diğer adıyla Epsom tuzu (İngiliz tuzu) halinde bulunur. Epsom adını İngiltere'deki bir yerleşim yerinden almıştır.
Azot (N), potasyum (K) ve magnezyum (Mg) fazlası, bu elementler kalsiyum antagonistleri olduğundan kalsiyum emilimini bozar.
Magnezyum sülfat, hazımsızlığa karşı iyi gelir. Ayrıca mikrop kırıcı antibakteriyel etkisi vardır. Cilt bakımı için kullanılabilir. Cildi sıkılaştırıcı ve nemlendirici özelliğinin yanı sıra doğal bir peeling için kullanılabilir.
Toros magnezyum nitrat fiziksel özellikleri şu şekildedir: Yoğunluk: 0,67 g/cm3 • Eriyebilirlik: 720 gr (1 litre suda) • EC (gr/litre su): 1,0-1,2 (mS/cm) • Karışabilme: Fosforlu gübrelerle karışmaz. • Nem alma: Oldukça yüksektir.
Potasyum eksiliği belirtileri yaprak kenarlarında ve uçlarında başlar. Yaprak kenarları önce sararır, daha sonra koyu kahverengine döner. Şiddetli noksanlık halinde siyahlaşabilir. Yaprağın kenar ve uçları belirtilen şekilde ölmesine karşılık diğer kısımları uzun süre yeşil kalabilir.
Kalsiyum Noksanlık Belirtileri
Sürgün ucu büyümesi durur, sürgün uçlarında kuruma gözlenir. Bitki dokusu ve meyveler yumuşaktır, raf ve depo ömrü kısadır. Kök gelişimi zayıflar, köklerin dayanıklılığı azalır. Bitkinin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri