Kıvılcım dedektörleri minimum kızılötesi ışınlarını tespit eder ve bunları kıvılcım alarm ünitesine iletir. Akabinde söndürme sistemi milisaniye içerisinde çalıştırılır ve söndürme hattına özel nozullar aracılığıyla söndürme suyu enjekte edilir.
Duman dedektörü, dumanı algılayan ve tipik bir yangın göstergesi bulunan cihazdır. Ortamdaki duman seviyesi belirli bir seviyeyi aştığında alarm verir. Duman, en temel yangın göstergelerinden olduğundan duman dedektörleri sayesinde yangını erkenden tespit etmek ve müdahalede bulunmak mümkündür.
Duman dedektörü yangın belirtisi olan duman, ısı, ışık ya da gazı algılayıp sinyal veren bir cihazdır. Yangın algılamanın ilk adımı olan bu cihazlar can ve mal güvenliğinin de ilk gerekliliğidir. Isı ve ışığa tepki veren dedektörler ağırlıklı olarak evler için kullanılırlar.
Alıcı-verici üniteli ışın tipi duman dedektörleri alıcı ve verici olmak üzere iki ana elemandan oluşur. Alıcı ve verici karşılıklı monte edilir. İki ünite arasındaki mesafe 5-100 metre aralığında olmalıdır. Normal durumda vericiden çıkan IR ışınları alıcının üzerine düşer.
İlgili 29 soru bulundu
Optik duman dedektörünün içerisinde birbirine 90 derece açıyla yerleştirilmiş sensör ve ışık kaynağı vardır. Dedektörün içerisine duman girdiği zaman ışık bölünür ve alarm tetiklenir. Fotoelektrik duman dedektörü de denilen bu tür yangını erken aşamada tespit etmede etkindir.
Duman dedektörü ile karbonmonoksit dedektörünün farklarından birisi de yerleştirilecekleri alanlardır. Isınan hava yükseldiği için duman dedektörleri genellikle tavana monte edilir. Karbonmonoksit ise havadan biraz daha hafiftir. Bu nedenle tavan seviyesinden biraz aşağıya monte edilebilir.
Baz istasyonlarının DC 48 volt enerji ile çalışması nedeniyle duman dedektörünün de DC 48 volt ile çalışması önemlidir.
İçinde iki diyot bulunan bu cihazdan birinin üstüne ışık düşerek dedektör çalışır. Diğeri ise ışık yaymaya başlar. Duman, sensörle temas ettiği zaman IR-LED tarafından yayılmakta olan ışınları kırar. Fotodiyot üzerine düşen bu ışınlar sayesinde cihaz harekete geçer.
“Duman dedektörü nasıl kapatılır?” sorusunun cevabı oldukça basittir. Dedektörün bağlı olduğu alarm sisteminin panelinden şifre girerek dedektörün kapatılması sağlanabilir. Bu sayede yanlış verilen alarm iptal edilir ve sistem olması gerektiği gibi çalışmaya devam eder.
Evlerdeki kaçış yollarına duman dedektörleri takılmalıdır. Bu sayede, evden çıkmak için hangi yolu kullanabileceğinizden her zaman emin olabilirsiniz. Duman dedektörünü takmak için en iyi yer, tavandır.
Duman dedektörü çalışma prensibi gereği, gaz ya da duman algıladığı anda saniyeler içerisinde uyarı vermektedir. Duman yoğunluğu tehlike oluşturabilecek seviyeye geldiğinde alarm devreye girmektedir.
Duman Dedektörü Kaç m2'ye Bir Tane Olmalı? TS EN54-14 standardına göre; duman dedektörlerinin azami algılama çapı 6,2 metredir. Koridor genişliği 2m'den az ise sadece merkezi hat üzerine yerleşim planlanmalıdır. İki dedektör arası mesafe azami olarak 12,4 m olabilir.
Duman dedektörü belirli bir çalışma prensibine sahiptir. Gaz, duman gibi tehlikeli unsurları kısa zaman içinde saptar ve uyarı verir. Yani alarm ötmeye başlar ve yangın tehlikesine karşı kişiyi uyarır.
Alev dedektörü yangın meydana gelme ihtimali olan ortamlarda alev kıvılcımlarından doğan ışımayı tespit ederek olası bir yangın ihtimalinde sinyal üreten cihazlardır.
c- İyonizasyon duman dedektörleri; İyonizasyon duman dedektörleri genellikle ticari mutfaklarda ve restoran alanlarında kullanılmaktadır. Çalışma prensibi optik algılama yerine elektrik akımındaki değişim hesaplama prensibini baz alır.
Duman dedektörüne doğru 20-30 cm mesafeden aerosol spreyi kısaca püskürtülür. Duman dedektörü düzgün çalışıyorsa, sonraki 10-20 saniye içinde alarm tetiklenecektir. Uygulama isteğe bağlı olarak 2-3 kez tekrar edilebilir.
Gaz dedektörü konusunda “Evdeki doğalgaz alarmı neden öter?” gibi sorularla sıkça karşılaşılmaktadır. Gaz dedektörünün ötmesinin birincil sebebi havada hassas olduğu gazın bulunmasıdır. Ancak dedektörlerin ötmesinin bir diğer sebebi de yanlış montajdır.
Sıkça sorulan sorulardan '' yangın dedektörü sigara dumanına öter mi ? '' Cevap : Yangın algılama amacıyla üretilmiş duman dedektörlerinin algılayıcı hücre yapısı yangın oluşumu sırasında oluşan dumana karşı hassas dır , Lakin sigara dumanı algılaması ancak duman altı diye tabir edilen yoğun duman oluşmadan algılama ...
Hava saydamlığını ölçen ise, herhangi bir sebeple (duman ya da buhar) havanın flulaşmasını algılıyor ve dolayısıyla kettle buharına bile tepki veriyor. Bu tipteki dedektörler uçak tuvaletlerinde de oluyor ve kaçışınız yok.
Röleli duman dedektörü hırsız alarm sisteminin olduğu alanda yangından kaynaklı oluşan duman partiküllerini algılayarak hırsız alarm paneline bilgi gönderir.
Adresli Duman Dedektörü, yangın algılama sisteminin olduğu alanda yangından kaynaklı oluşan duman partiküllerini algılayarak adresli yangın alarm paneline bilgi gönderir. Adresli yangın alarm sisteminde her bir dedektör farklı bir adres ile haberleştiğinden noktasal olarak algılama yapılabilir.
Alarm sistemi nasıl susturulur
Alarmın sirenine uzanıp üzerindeki kapağı çıkarmanız lazım bunu da bir tornavida yardımı ile yapabilirsiniz vidası varsa vidayı çıkarın ve kapağı açın alarmın sirendeki akü başının kırmızı ve siyah kablosu bulunmaktadır herhangi birini çıkarmanız yeterli alarmı sustuğunu göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri