Neden mi? Gevşek kumaşlar, sıkı dokuma kumaşlara oranla ısıya, suya ya da çalkalanmaya maruz kaldığında daha fazla sıkılaşır ve küçülür. Çekmesi muhtemel olan kumaşlardan biri de ipek! Her ne kadar lüks bir kumaş olsa da oldukça hassas olan ipek kumaşlar doğru yapılmayan yıkama sonucu çekebilir ve zarar görebilir.
Yumuşatıcı Kullanmayın: Yumuşatıcı kullanmak, kumaşın liflerini daha fazla gevşeterek çekme olasılığını artırabilir. Yumuşatıcı kullanmak yerine, doğal bir alternatif olarak beyaz sirke veya kurutma tozu ekleyebilirsiniz. Aşırı Döndürmeyin: Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra çamaşır makinesini aşırı döndürmeyin.
Aslında kumaş ıslanınca lifler şiştiğinden boyunun az bir miktar uzaması gerekir ama bükümlerin açılarındaki deformasyonun yarattığı çekme kuvveti daha fazla olduğundan sonuçta kumaş boydan kısalır. Kumaş yıkandıktan sonra kurutulduğunda şişmiş lifler eski durumlarına gelirler.
Kumaş yıkandıktan sonra kurutulduğunda şişmiş lifler eski durumlarına gelirler. Ama kumaş ilk ölçülerine dönemez. Su, yüksek ısı, çalkalama ve sabun -ki burada lifler arasında yağlayıcı görevi görür- hepsi birden kumaşın çekmesini kolaylaştırırlar.
Yüzde 60 – 70 yün içeren kıyafetler normal programda yıkandığında çeker. Yün lifleri pürüzsüz değil ve ıslandığında şişiyor. Yıkanma esnasında da hacimleri küçülüyor birbirlerine yaklaşıp yapışıp kitleniyorlar. Bu sebeple de yıkandıktan sonra çekme oluyor.
İlgili 33 soru bulundu
Karbonat ve Sirke
Bir litre suya 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Daha sonra hazırladığınız karışımın içerisine daralan kıyafetinizi bırakın. Kıyafetinizi nazik hareketlerle çekerek genişlemesine yardım edin. Bir saat kadar suda beklettikten sonra bir miktar beyaz sirke karıştırdığınız bir litre su ile durulayın.
-Derece: Başta kumaşa uygun yıkama derecesi ifade edilir. Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek.
Giysileri 1 yemek kaşığı (15 ml) bebek şampuanı ya da saç kremiyle karıştırılmış ılık suda 30 dakika beklet. Bu, pamuk ya da yün gibi dokuma kumaşlarda işe yarar. Giysiyi sık ve fazla suyu alması için geniş bir havlunun üzerine yay. Kumaşı elinle nazikçe esnet ve şeklini koruması için üzerine ağırlık koy.
Yeni alınan birçok kıyafette karşılaşılan en büyük sorunlardan biri çekmedir. İlk yıkama sonrasında kumaşlar küçülmekte ve giyilmeyecek bir konuma gelmektedir. Özellikle bazı kumaşlarda çekme işlemi daha fazla olmaktadır. Özellikle pamuk, yün ve keten gibi kumaşların yıkama sonrasında çekme riski son derece yüksektir.
normal bir kumaş hazır giyim haline geldiğinde belirli toleranslar dahilinde çekmelidir. ( bunun tersi de olabilir, bazıları da yıkanınca bollaşabilir. ) bu toleranslar genelde ürünün mevcut beden ölçülerinde yarım beden çekme/salma şeklinde belirlenir. bu da çoğu durumda % olarak ifade edilir.
Çamaşır yumuşatıcısını ılık suya dökün ve çekmiş giysileri bu karışıma batırın. 24 saat bekletikten sonra durulayın. Suyunu sıkmadan güneşte bırakın ve normal boyutuna gelip gelmediğini görmek için kurumasını bekleyin. Karbonat ve beyaz sirke gündelik yaşamda, ev temizliği alanında birçok şekilde kullanılabilir.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Ön işlem görmeyen pamuklu kumaşlar yıkanınca çekebilir. Küf ve güneş ışığına maruz kalmak pamuklu kumaşın yapısını da bozmaktadır. Pamuklu kumaşlar ıslandığında kuru haline göre daha sağlam olabilir. Kolay kirlenen pamuklu kumaş ayrıca kolay bir şekilde de temizlenebilir.
Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz. Dikimden önce kumaşın yıkanmasına gerek duyulmaz.
Giysilerinizin çoğu ılık suda yıkanabilir. 40 derece üzerinde gerçekleşen yıkamalarda kıyafetlerinizin çekme olasılığı diğer derecelere oran ile çok daha yükselir.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz. Gelelim renk ayırma meselesine...
Dikkatli kullanılırsa ve talimatlara uygun yıkanırsa herhangi bir çekme yapmaz ve deformasyona uğramaz.
Viskon kumaşla ilgili diğer bir merak edilen konu ise "viskon kumaş çeker mi?" sorusudur. Viskon kumaşlar yapısı gereği pamuğa çok benzediğinden çekme payı vardır. Örneğin, yaklaşık 1 metre kumaş birkaç cm çekebilir. Bu nedenle özellikle yıkama esnasında yüksek sıcaklıklardan kaçınmalıdır.
Pamuklu kumaşa çok benzer özellikler taşıyan viskoz kumaş zaman zaman çekme yapabilir. Ortalama 1 metrelik kumaş yıkandığında 1-2 cm yıkama sonrası çekme yapabilir.
Pamuklu Elbise Çeker mi? Pamuk, çok yönlü, rahat, nefes alabilir ve dayanıklı olduğundan mükemmel bir kumaştır. Ancak birçok doğal malzeme gibi aşırı sıcaklıklara maruz bırakırsanız pamuklu kıyafetler de çekebilir. Giysinin yapımı sırasında kumaş gerdirilir.
KARBONAT VE SİRKE
Karbonatı bir litre suya ekleyin ve çözülmesini bekleyin. Bundan sonra eski boyutuna gelmesini istediğiniz giysiyi bu karışıma batırın. Giysiyi yavaşça esnetin ve bir saat suda bekletin. Bundan sonra, bir litre suya beyaz sirke ekleyip durulayın.
1 su bardağı çamaşır yumuşatıcısı. 1su bardağı saç kremi. 1 su bardağı bebek şampuanınıda kovamıza ekleyip karıştırıyoruz suyumuzu ve kazaklarımızı bu suda 1 gece bekletiyoruz ertesi gün makinenizde sıkma boşaltma programında fazla suyunu attırıp ıslak haliyle üzerine bir tülbent koyarak bol buharda ütülüyoruz.
Yıkanacak çamaşırların yapısına ve yüksek derecede kullanıma uygun bir deterjan ile, 90 derecede yıkanan beyazların grileşmesini önlemek ve zamanla oluşan sararmaları gidermek mümkün. Kıyafetlerin yaka ve manşet bölümlerinde oluşan renk değişimleri de 90 derecede yıkanarak gerekli beyazlığa ulaşabiliyor.
Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar, pamuk, keten gibi doğal liflerden ziyade insan yapımı kumaşlardır.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri